Eruh'ta tuz kuyusunda petrol çıktı

Eruh ilçesinde tuz üretimi yaptıkları tuz kuyularından petrol çıktığını ileri süren köylüler söz konusu alanda araştırma yapılmasını istedi

Eruh'ta tuz kuyusunda petrol çıktı
Eruh'ta tuz kuyusunda petrol çıktı
GİRİŞ 25.07.2014 14:56 GÜNCELLEME 25.07.2014 14:56
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Eruh'ta 1974 yılında açılan ve petrol olmadığı gerekçesiyle kapatılan Sadak-2 petrol kuyusunun yakınındaki Akdoğmuş ve Bayraktepe köyleri arasında kurulan tuz kuyularında petrol bulunduğu öne sürüldü. Tuz üretimi yapan köylülerden Necmettin Şen, AA muhabirine, kendi imkanlarıyla işlettikleri ve vergilerini ödedikleri tuz kuyularının tıkandığını belirtti.

Kuyuların yakınında bulunan Sadak-2 petrol kuyusunun incelenmesini istediklerini ifade eden Şen, "Köyümüzdeki tuz kuyuları Osmanlı döneminden bu yana işletiliyor. Üretime sadece Cumhuriyet döneminde birkaç yıl ara verildi. Daha sonra köy sakinleri olarak üretimi sürdürdük. Bugüne kadar rutin bakım ve temizlik yapılan kuyular bu yıl tıkandı" diye konuştu. Şen, köyün 5 kilometre ilerisinde yer alan petrol kuyusunda yapılan sondaj çalışmalarının ardından son 2 yıldır kullandıkları suyun renginin siyaha dönüştüğünü tespit ettiklerini iddia ederek, şunları kaydetti:

"Kapanan kuyuya müdahale ettiğimizde kuyuya karışan petrolü görünce çok şaşırdık. Petrol olmadığı gerekçesiyle kapatılan petrol kuyusunda hareketlenme olduğunu düşünüyoruz. Tıkanan tuz kuyusunda temizlik yaptığımızda ham petrolle karşılaştık. Eruh'ta bu yıl 42,3 gravitede bulunan petrolün, Sultan 2. Abdülhamit han'ın 1901 yılında Alman ve Türk mühendislere yaptırdığı haritada belirtilen 12'nci bölgeden çıktığı tespit edilmişti. Haritada belirtilen 12'nci bölge Akdoğmuş köyü civarıdır. Yani bölgede petrol mevcut. 9 metre derinliğindeki tuz kuyularından çıkan petrol muhtemelen bir çatlaktan sızmış olabilir. Yetkililerin bu kuyularda inceleme yapmasını bekliyoruz." 

KAYNAK: AA
YORUMLAR 1
  • Ruhi Kara 9 yıl önce Şikayet Et
    BU MEMLEKET. Petrol cenneti ama yok abicim yok
    Cevapla