Çiftçiyi fare değil iklim vurmuş

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, bu mevsimde buğdayda fare zararı olmasının veya zararının görülmesinin mümkün olmadığını açıkladı.

Çiftçiyi fare değil iklim vurmuş
Çiftçiyi fare değil iklim vurmuş
GİRİŞ 15.07.2014 16:29 GÜNCELLEME 15.07.2014 16:29
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Bakanlıktan yapılan açıklamada, Balıkesir Ziraat Odası Başkanı Sami Sözat’ın Balıkesir’de tarla fareleri nedeniyle buğday üretiminde zararlar meydana geldiği yönündeki açıklaması sonucu çeşitli basın yayın organlarında haberler yer aldığı belirtilerek kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi açısından açıklama yapılmasına ihtiyaç duyulduğu kaydedildi.

Açıklamada şöyle denildi:

“Tarla fareleri ürüne zararı, kış veya erken ilkbahar aylarında yani buğday başağa kalkmadan vermektedir. Bu nedenle bu mevsimde buğdayda fare zararı olması veya zararının görülmesi mümkün değildir.

Yine bu yıl farelerin Balıkesir ilindeki zararının yüzde üç civarında olduğu bahar aylarında İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından tespit edilmiştir.Zararın tespit edildiği yerlerde Bakanlığımız tarafından fare zehri çiftçiye zamanında dağıtılmıştır.

Ziraat Odası başkanının açıklamasında verim düşüklüğü nedeni farenin verdiği zarar gibi gösterilse de fare esas zararını ilkbaharda yaptığı için bu bilimsel olarak mümkün değildir.Şu anda yöredeki rekolte düşüklüğünün sebebi iklimsel faktörler başta olmak üzere kısmen bazı hastalıklardan (Pas ve Kök çürüklüğü) kaynaklanmıştır.”

KAYNAK: İHA
YORUMLAR 1
  • egeli ciftci 9 yıl önce Şikayet Et
    doğru. bizde iklime aldandık bugdayda %30 verim düşüklüğü oldu.eskilerin deyimiyle evini zayıfdı.nasip napalım bu sene böle oldu.ALLAH büyük.
    Cevapla