Ceza alan aday memur işten atılamayacak

Torba kanundaki düzenlemeyle artık aday memurun aldığı "Uyarı" ve "Kınama" cezaları memurluktan atılmasına neden olmayacak.

Ceza alan aday memur işten atılamayacak
Ceza alan aday memur işten atılamayacak
GİRİŞ 10.07.2014 17:28 GÜNCELLEME 10.07.2014 17:29
Bu Habere 9 Yorum Yapılmış


Memur-Sen Genel Başkan Yardımcısı ve Enerji Bir-Sen Genel Başkanı Hacı Bayram Tonbul, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 657 sayılı Kanunun 124'üncü maddesinde memurlara verilecek disiplin cezalarının yer aldığını belirterek, bu cezaların sırasıyla "Uyarma", "Kınama", "Aylıktan kesme", "Kademe ilerlemesinin durdurulması" ve "Memurluktan çıkarma" olarak belirlendiğini söyledi.

BİR SÜRE ADAY MEMURLUK YAPIYOR

Memurluğa atanan bir kişinin kadro alabilmesi için bir süre aday memurluk yaptığını, bu sürenin 1 ila 2 yıl arasında değiştiğini ifade eden Tonbul, kadrolu memurlardan farklı olarak söz konusu süre içerinde "Uyarı" dahil herhangi bir disiplin cezası alan memur adayının memurluktan çıkartıldığına dikkati çekti. Uyarı cezası almış bir memur adayının bu sebeple işini kaybetmiş olmasının çok ağır bir ceza olduğunu dile getiren Tonbul, şunları kaydetti:

"Mesela işe yarım saat geç kalan memur adayına, amiri uyarma cezasını verirse, bu cezayı alan memur adayı memurluktan çıkartılır. Yani memur adayının gelecei amirinin iki dudağının arasında. Yüz binlerce gencin memur olabilmek için aylarca sınavlara hazırlandığı, uzun çabaların ardından başarılı olanların memurluğa atandığı günümüzde böyle basit bir cezayla bir kişinin işini kaybetmesi kabul edilebilir değil. Biz Memur-Sen olarak bu adaletsizliğe çok itiraz ettik, bu konuda çok sayıda dava da açıldı zaten. Neticede, geçen yıl Anayasa Mahkemesinin bunun çok ağır bir ceza olduğu yönündeki kararı da haklılığımızı gösterdi.

657 KERE DEĞİŞTİ

TBMM'de görüşülen Torba Kanundaki düzenlemeyle artık aday memurun aldığı "Uyarı" ve "Kınama" cezalarının memurluktan atılmasına neden olmayacağını bildiren Tonbul, "Bu düzenlemenin yasalaşmasının ardından 'maaştan kesme' cezasının da aynı kapsama alınması için girişimlerde bulunacağız" dedi. Tonbul, 657 sayılı Kanunun 1965 yılında yayınlandığına da dikkati çekerek, bugüne kadar 657 kere değişen yasanın mevcut haliyle bile günün ihtiyaçlarını karşılamadığını ve hazırlanış mantığını hala durduğunu söyledi. Çalışma hayatının günün koşullarına bağlı olarak sürekli değişim ve dönüşüm geçirdiğini ifade eden Tombul, 657 sayılı Kanunun tekrar hazırlanması gerektiğini savundu.

YORUMLAR 9
  • fatih şengül 9 yıl önce Şikayet Et
    2 hata bir doğru etmez. ülkemizde memur zaten bir iş yapmaz kendini de nimetten sayar fasulyeler şimdi daha korunaklı hale gelmiş hayırlı olsun hiç işe gelmesinler paralarını eve gönderelim
    Cevapla
  • hakkımhakkım 9 yıl önce Şikayet Et
    suç oranı yükselirdi .. müdür keyfi cezalar verecek ve memur işinden olacak ,siz olsanız ayın 15 i geldiğinde kimin kapısını çalarsınız. Gerisini düşünün artık.
    Cevapla
  • İskender Melekli 9 yıl önce Şikayet Et
    KINAMA VE UYARMA CEZALARI ZATEN İŞTEN ATILMAK İÇİN UYGULANMIYORDU.. Adı üstünde "kınama ve uyarma" en alt cezaya giriyor.
    Cevapla
  • Hakan0658 9 yıl önce Şikayet Et
    Arkadaşlar metni okuyun anlayın ondan sonra yorum yazın lütfen !!. Ya memur değilsiniz, ya yazılanı okumuyorsunuz ya da anlamak istediğinize karşılık yorum yazıyorsunuz.. 657de memurun kalkanıdır normalde haklı olduğunuz noktalar çok ama burda onunla ilgili bir iyileştirme yok burda bahsedilen memur atandığı ilk sene içerisinde aday memurken haksız yere bir soruşturma bile geçirse atılıyordu, hadi diyelim aday memur haksız kadrolu olsa maaş kesme cezası verilecekken veya daha az bir ceza verilecekken sırf aday memur olduğu için memurluktan atılıyordu. Bu ceza buna istinaden düzenlenmiştir. İnsaf arkadaşlar yukarıda çok güzel bir örnek verilmiş bir aday memur 30dk işe geç kalsa memurluktan atılıyor bunun neresi hak hukuktur boş boş konuşmadan önce bir okumak lazım.
    Cevapla
  • CENGAVER 9 yıl önce Şikayet Et
    KÜÇÜK BEYİNLER MEMUR İLE BÜYÜK BEYİNLER YİYİCİ MİLLETVEKİLLERİ VE YANDAŞLAR İLE UĞRAŞIR !. Sistem baştan bozuksa Memurun suçu ne, herkesi aynı kefeye koyup, kurunun yanında yaşı da yakan zalim çürük vicdanlılar ayaklarla uğraşmayı bırakıp o ayaklara yön veren sistemin taa kendisiyle neden uğramıyorsunuz ! sizin hiç mi memur, polis, doktor akabanız, kardeşiniz, çocuğunuz vs yok mu ? Kanunlar çürükse, İdareciler Zalimse, Sistem baştan bozuksa yetkisi olmayan ama karınca misali köhnemiş sistemi düzeltmeye çalışan yetkisiz ve etkisiz memurun suçu ne, herkes mi kötü, herkes yatıyorsa bunca vatandaşın işini uzaylılar mı yapıyor, gidin pkk lılarla uğraşın
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle