İlk HÜRKUŞ 4 yıl sonra teslim edilecek

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TUSAŞ) Uçak Grup Başkanı Özcan Ertem, HÜRKUŞ'un seri üretimi konusunda alınan kararın Türk havacılık sanayi açısından çok önemli olduğunu belirterek, "İlk HÜRKUŞ, sözleşmeyi takiben dördüncü yılda verilecek.

İlk HÜRKUŞ 4 yıl sonra teslim edilecek
İlk HÜRKUŞ 4 yıl sonra teslim edilecek
GİRİŞ 28.09.2013 11:17 GÜNCELLEME 28.09.2013 11:17
Bu Habere 11 Yorum Yapılmış

Kalan 14'ü de takip eden yıl içinde Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na teslim edilecek" dedi.Hava Kuvvetleri Komutanlığı için seri üretimine karar verilen Türkiye'nin ilk temel eğitim uçağı olan HÜRKUŞ uçuş testlerine 29 Ağustos 2013'te başladı.

Halen dört uçuşunu başarı ile tamamlayan ve önümüzdeki iki yıl boyunca uçarak test edilecek HÜRKUŞ, şartları karşıladığını gösterdiğinde Türk Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) ve Avrupa Havacılık Emniyeti Kurumundan (EASA) tip sertifikası almış olacak. Alınan üretim kararı ile de bir yandan prototipler denenirken diğer yandan seri üretim süreci başlayacak.

TUSAŞ Uçak Grup Başkanı Özcan Ertem, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin ilk temel eğitim uçağı olan HÜRKUŞ'un geliştirme programının, mart 2006'da Savunma Sanayii Müsteşarlığı ile TUSAŞ arasında imzalanan anlaşma ile başlatıldığını söyledi.

Savunma Sanayii İcra Komitesi'nin 26 Eylül 2013 tarihindeki toplantısında Hava Kuvvetleri Komutanlığı'nın 15 adet yeni nesil temel eğitim uçağı ihtiyacının karşılanması amacıyla TUSAŞ ile HÜRKUŞ uçaklarının seri üretimi için sözleşme görüşmelerine başlanması kararı alındığını anımsatan Özcan, devletin Türk sanayisine olan bu güveninin kendileri için büyük gurur kaynağı olduğunu belirtti.

Ertem, sözleşmenin 2013 bitmeden imzalanması durumunda ilk HÜRKUŞ uçağının 2017 yılında, kalan 14'ünün de 2018 yılında Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na teslim edileceğini bildirdi.

HÜRKUŞ'un maliyetinin henüz belirlenmediğini anlatan Ertem, "Ama dünyada bu tür uçaklar, içindeki elektronik cihazlara bağlı olarak 10-12 milyon dolar bandında dolaşıyor. Biz de rekabetçi olmak açısından bu rakamlar arasında olmaya çalışıyoruz" diye konuştu.

- Dünyada 4 rakibimiz var

HÜRKUŞ'a yurt dışından da ilgi olduğunu, şu anda 2 ülkede ihaleye girmek için hazırlık yaptıklarını belirten Ertem, şöyle konuştu:

"Buna benzer savunma ürünlerinde herkes öncelikle Türk Silahlı Kuvvetleri'nin, Savunma Sanayii Müsteşarlığı'nın sipariş vermesini bekliyor. Son yapılan Savunma Sanayii İcra Komitesi'nde bu sipariş verildi, dolayısıyla bu bizim için güzel fırsat olacak ve bizi yurt dışında güçlendirecek. Bizim 4 büyük rakibimiz var. Bunlar İsviçre, ABD, Brezilya ve Kore uçaklarıdır. Artık biz de bundan sonraki her ihalede HÜRKUŞ'la bu firmaların en ciddi rakiplerinden olacağız."

HÜRKUŞ'un motorunun yerli olmadığı şeklindeki değerlendirmeleri de yanıtlayan Ertem, "Bu segmentteki uçakların motorunu dünyada sadece Kanadalı bir firma üretiyor. İsviçre, ABD, Brezilya ve Kore uçaklarının motorları da Kanada firmasından temin ediliyor" dedi.

Seri üretilecek 15 uçak ile artık Türk Hava Kuvvetleri'nde F16 savaş uçağı pilotlarının Hürkuş'ta eğitim göreceğini anlatan Ertem, bu eğitim ihtiyacının yerli sanayi tarafından karşılanmasının son derece önemli olduğunu kaydetti.

- Adını Vecihi Hürkuş'tan aldı

Adını, Türk havacılık tarihinin en önemli pilotlarından Vecihi Hürkuş'tan alan uçak, tamamen Türk mühendisler tarafından geliştirildi.

Avrupa Sivil Havacılık Otoritesi'nin sertifikasyon gereksinimlerinin yanı sıra diğer ilgili sivil ve askeri standartlar göz önünde bulundurularak tasarlanan HÜRKUŞ'un performans özellikleri şöyle:

Maksimum seyir hızı: 574 km/saat

Maksimum tırmanma hızı: 4.370 ft/dakika (22 m/s)

Azami servis irtifası: 34.700 ft (10577 m)

Havada kalma süresi 4 saat 15 dakika

Maksimum menzil 1478 kilometre

Kalkış mesafesi 489 metre

İniş mesafesi 593 metre

g limitleri +7/-3,5 gram

KAYNAK: AA
YORUMLAR 11
  • YILMAZ BABUTCU 10 yıl önce Şikayet Et
    ..lütfen. ..artık hepsinden birer tane yaptığınız tank tüfek uydu insansız hava aracı helikopter bunlardan seri üretim istiyoruz artık lütfen
    Cevapla
  • Fatih 10 yıl önce Şikayet Et
    evde musluğun contasını değiştiremeyen, bura da yapılan işi küçük gören zevata. fransızlar 4 yılda 100 airbus yaparmış, ilkelmiş...vs. sizin gibi çapsızlar yüzünden bu güne kadar hiçbir şey yapılmadı. fransılar o seviyeye gelmek için 100 yıldır cebelleşiyor. ismi üzerinde, EĞİTİM uçağı. yani bunu yapınca pilot adaylarına uçuş eğitimi verilecek. Hürkuş ve muadili abd, Brezilya, Kore ve isveç uçakları da pervaneli ve bu ülkeler de motorlarını kanada'dan ithal ediyor. yapamayacaklarından değil, daha ekonomik olduğundan...
    Cevapla
  • Cafer UÇA 10 yıl önce Şikayet Et
    Neden böyle küçümsüyorsunuz. Ben sizlerin bu davranışlarınıza şaşırmıyorum. Çünkü ideolojinizi koruyabilmeniz için mutlak surette güçlü bir devletin himayesine sığınmaya alışmış insanlar.. Bu güne kadar Abd ve İsrail silahlarına alışmışlar, bundan rant sağlayanlar da ayrı bir konumda. Terörde askerlerini silah, araç ve gereçlerinin üçüncü Dünya ülkelerinden bile demode olması ve çatışmalarda normal olara şehitler verilmesini bekleyenler tabiki bunları küçümseyecek. Akp hükümetinin 28 Şubat harekâtını durdurması ulusalcı ve Kemalistleri son derece kızdırdı bunu da biliyoruz. Çünkü 950 öncesi halkı canından
    Cevapla
  • sami çatalbaş 10 yıl önce Şikayet Et
    proflar!!!! döktürmüş yine. yok 4 yıl sonra olurmuymuş, yok motoru yerli olmadıktan sonraymış, vs vs. "çok bilen hata yapar, bilen yapar başarır, az bilen akıl verir, bilmeyen eleştirir." güzel bir söz. ya bu güne kadarkiler ne yapmış koskoca bir HİÇ. bir yerden başlamak lazım değilmi. adam orada açıklamış, bunun belli bir deneme test süresi var. her yeni üründe var bu. bunu anlamak bu kadar zor mu yahu. bu süre olmadan seri üretime geçemezsin, ürünün güvenilmez ilan edilir. kaldı ki haberde de açıklanmış. Allah bütün Müslümanları ümitsizlik saçan tanzimat kafasından korusun.
    Cevapla
  • Mete Duraner 10 yıl önce Şikayet Et
    sen ne yapıyorsun, uzay mekiği mi?. Tainin bütün işi bu uçak değil 4 senede ancak yapılabiliyor demek ki. Şu eleştirenlerin ne meslek ile uğraştıklarını, bugüne kadar yaptıkları mükemmel işleri merak ettim. Ordünaryüs prof. yorumculuktan başka tabi. Başkasının emeğini karalarken "ben ne yaptım bugüne kadar bu memlekete devlete" diye sormak lazım. Bırak ihracatı, imalat bile yapabiliyor musun acaba? Yapıyorsan bir zahmet motoru da yapıver.Herşeyi başkasından bekleme.Ya da sus gölge etme yoksa cehaletin, cahil kibrin kendini belli ediyor....
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle