'Beyaz altın' hasadına başlandı

Tosya ilçesinde "beyaz altın" olarak adlandırılan pirincin hasadına başlandı.

'Beyaz altın' hasadına başlandı
'Beyaz altın' hasadına başlandı
GİRİŞ 25.09.2013 13:02 GÜNCELLEME 25.09.2013 13:02

Yenidoğan köyünde ilk pirinç hasadını başlatan köylüleri ziyaret eden Kaymakam Mehmet Türköz ve Tosya Ziraat Odası Başkanı Ahmet Akdiken ile beraberindekiler, çiftçilere bereketli ve bol kazançlı hasat temennisinde bulundu.

Çiftçilerin istek ve sorunlarını dinleyen Kaymakam Türköz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, üreticilerin birkaç defa yağan dolunun yanı sıra çeltik tarlalarının sulama kaynağı olan Devrez Çayı'nın suyunun azalması nedeniyle sıkıntı yaşadığını söyledi.

Pirincin veriminde bir düşüş yaşanabileceğini ancak lezzetinde eksiklik olmayacağını ifade eden Türköz, "İnşallah 'beyaz altınımız' yine mutfaklarda yerini alacak. Bütün çiftçilerimize hasat döneminin bol kazançlı olmasını diliyorum. Ümit ediyorum ki umdukları hasadı elde ederler ve bütün emeklerinin karşılığını alırlar" diye konuştu.

- "Pirinç rekoltemiz düşük"

Tosya Ziraat Odası Başkanı Akdiken de hava şartları ve su sorunları nedeniyle pirinç rekoltesinin bu yıl düşük olduğunu belirtti.

Çeltikteki tane kaybının yüzde 30 oranında olduğunu ifade eden Akdiken, şunları kaydetti:

"Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü tarafından bu durum belirlenmiş durumda. Şu anda 8 bin dekar alanda 3 bin tona yakın toplanması planlanan pirincin rekoltesinde düşüş bekleniyor. İnşallah bu durumu yetkilere duyuracağız. Umarım hükümetimiz, çiftçilerimizin Ziraat Bankası ve tarım kredi kooperatiflerine olan borçlarını yeniden yapılandırır ve çiftçilerimizi bu sıkıntıdan kurtarır. Yeni hasat döneminin bütün çiftçilerimize hayırlı uğurlu olmasını diliyorum."

KAYNAK: AA