AB, Türkiye'ye 221 milyar dolara patladı

İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası, Türkiye'nin Avrupa Birliği tam üyelik sürecinde eylülde yarım yüzyılı geride bırakmaya yaklaştığını, üye ülkelerle Türkiye arasındaki Gümrük Birliği sonrası gerçekleşen dış ticaret açığının 221 milyar doları geçtiğini açıkladı.

AB, Türkiye'ye 221 milyar dolara patladı
AB, Türkiye'ye 221 milyar dolara patladı
GİRİŞ 18.08.2013 11:30 GÜNCELLEME 18.08.2013 12:43
Bu Habere 18 Yorum Yapılmış

İSMMMO'nun "Türkiye-AB: Bitmeyen Senfonide 50 Yıl" adlı raporuna göre, AB yolunda en heyecan verici gelişme olarak görülen Gümrük Birliği ile dış ticarette verilen açık son beş yılda 100 milyar dolara yaklaştı, toplamda ise 221 milyar doları aştı.

Raporda Türkiye'nin, Avrupa Birliği'ne başvurduğunda üye sayısının 6 olduğu, bugün ise üye sayısının 28 ülkeye ulaştığı belirtilerek, Türkiye'nin hala kapıda bekleyen bir ülke statüsünde olmasının da kamuoyunda AB'ye olan güveni erozyona uğrattığı kaydedildi.

Rapora göre, Türkiye, Gümrük Birliği'nin imzalandığı 1996 yılını izleyen dönemde AB'ye ihracatta patlama bekledi, ancak açıklanan verilerde tam tersi bir görüntü ortaya çıktı.

Türkiye, AB ülkeleri arasındaki ticari ilişkide sürekli eksi bakiye verdi. Dış ticaretteki negatif denge son beş yılda hızla arttı. 1996-2009 arasında yıllık ortalama 10 milyar dolar seviyesinde açık verilirken, 2010 yılında bu açık 19,5 milyar dolar, 2011 yılında 28,8 milyar dolar, 2012 yılında da 28,2 milyar dolar oldu. Son beş yılın toplam açığı 100 milyar dolara yaklaşırken 2013 yılının ilk 5 aylık döneminde açık 12 milyar doları buldu. 1996 yılından 2013'ün mayıs sonuna kadar verilen açık ise 221 milyar doları aştı.

"AB organları Türkiye'yi STA kapsamında görmüyor"

Rapora göre, Türkiye ile AB arasındaki ticari ilişkilerin çarpıcı bir göstergesi de hem ithalatta hem de ihracatta, AB ülkelerinin payının göreceli olarak azalması oldu.

Türkiye, Gümrük Birliği Anlaşması'nı imzalarken AB ile ticaretin artacağı ve taraflar arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilerin en üst düzeye çıkacağı varsayılıyordu. Oysa veriler karşılıklı bağımlılığın giderek azaldığını da ortaya koydu. Gümrük Birliği Anlaşması'nın imzalandığı 1996 yılında Türkiye'nin toplam ithalatı içinde AB ülkelerinin payı yaklaşık yüzde 56 seviyesindeyken, 2012 yılına gelindiğinde bu oran yüzde 37'ye düştü. Aynı şekilde, Türkiye'nin ihracatı içinde de AB'nin payı düşüş gösterdi. Rapora göre, Türkiye her 100 dolarlık ihracatının 54 dolarını AB ülkelerine gerçekleştirirken, bu oran 2012 yılına gelindiğinde yüzde 38,8'e kadar düştü.

AB ile ticarette beklenen ivmenin sağlanamamasının önemli nedenlerinden biri de Türkiye'nin karar süreçlerinden uzak tutulması oldu. AB Türkiye ile bir anlaşma imzalamış ve Gümrük Birliğini sağlamış olmakla birlikte birleştirilmiş bu gümrük sahası ile ilgili karar sürecine Türkiye'yi dahil etmiyor.

Bunun en somut göstergesi ise AB'nin 3. ülke ve ülke grupları ile yaptığı ticari anlaşmalar oluyor. AB herhangi bir ülke ile Serbest Ticaret Anlaşması (STA) imzaladığında ilgili ülke AB'nin Türkiye de dahil ortak gümrük sahasına, anlaşma çerçevesi içinde ticaret yapabiliyor. AB ülkeleri de ilgili ülke pazarında aynı haklardan yararlanıyor. Ancak Türkiye, ilgili ülkenin ihracatını ithalatçı ülke olarak söz konusu anlaşma çerçevesinde değerlendirmek zorunda kalırken "AB üyesi" olmadığı için aynı ülkeye ihracatta söz konusu anlaşma hükümlerinden yararlanamıyor.

Türkiye'nin ısrarlı girişimlerine karşın AB organları Türkiye'yi STA kapsamında görmüyor. Bu durum ise Türkiye açısından ciddi ticari sorunlar yaratıyor ve anlaşmayla gelen kolaylıklardan yararlanamadığı için rekabet gücünü kaybediyor. AB ile ABD arasında imzalanacak bir serbest ticaret anlaşması Türkiye'nin dış ticaretine çok büyük bir darbe vuracak.

"Kamuoyunun AB algısı değişti"

Raporda ticari alandaki bu gelişmelere, siyasi alandaki tartışmaların da eklenmesinin, ilişkilerin gevşemesine ve uzaklaşmaya neden olmaya başladığı tespitinde de bulunuluyor.

Raporda yapılan çok sayıdaki kamuoyu araştırmasının, Türk kamuoyunda Avrupa Birliği hakkındaki düşüncelerin giderek olumsuz bir noktaya doğru seyrettiğini gösterdiği vurgulanarak, şu ifadelere yer verildi:

"Araştırmalar; Türk halkının Türkiye'nin AB üyeliğini desteklemekte olduğunu ancak yakın bir gelecekte üyeliğin gerçekleşeceği konusunda Avrupa'ya güven duymadığını ortaya koyuyor. Ortada; katılımcıların yüzde 83,9'unun 'Sizce AB Türkiye'ye karşı güvenilir ve samimi davranıyor mu?' sorusuna 'hayır' yanıtını verdiği araştırmalar var. Yapılan araştırmalar da gösteriyor ki; gerek Türk kamuoyu gerekse de AB kamuoyu 'tam üyelik' düşüncesinden giderek uzaklaşıyor ve her iki tarafta da karşı tarafa güvenenlerin sayısı azalıyor."

"AB, Türkiye'ye karşı samimi bir görüntü vermekten çok uzaklaştı"

Raporu değerlendiren İSMMMO Başkanı Yahya Arıkan, "1957 yılında Avrupa Ekonomik Topluluğu adıyla altı ülkenin kurduğu birliğe katılmak için Türkiye 1963 yılında imza koydu. 1996 yılında ise Gümrük Birliği imzalandı. Aradan geçen yarım yüzyıla karşın Türkiye'nin tam üyeliğinin gerçekleşmemiş olması, buna karşın dış ticarette Türkiye aleyhine bir denge olması düşündürücüdür" ifadelerini kullandı.

AB ile Kopenhag Kriterleri çerçevesinde görüşülmesi gereken 35 fasıldan, görünür kısa vadede ancak 22.'sinin açılabileceğini anımsatan Arıkan, AB'nin Türkiye'ye karşı samimi ve güvenilir bir görüntü vermekten çok uzaklaştığını kaydetti.

Arıkan, özellikle orta vadede Türkiye'ye ekonomik anlamda ciddi olumsuzluk doğurabilecek gelişmelerin ufukta göründüğü uyarısında da bulunarak,şunları aktardı:

"AB, üçüncü ülkeler ve ülke grupları ile imzaladığı serbest ticaret anlaşmalarında (STA) ihracatta Türkiye'nin çıkarlarına ters adımlar atıyor. Türkiye tam üye olmayı hedefleyip bunun için Gümrük Birliği anlaşmasını imzalarken, AB Serbest Ticaret Anlaşması'nda Türkiye'yi dışlıyor."

 

KAYNAK: AA
YORUMLAR 18
  • Demos Kratos 10 yıl önce Şikayet Et
    Onlar Ortak, Biz Pazar Olmusuz. Osmanli Doneminin Kapitulasyonlari Bile Bundan Daha Insafliydi.. AB ulkeleri ile STA imzalayan her ulke otomatikman bizim ulke pazarimiza da elini kolunu sallayarak girebiliyor, ama biz o ulkeye mal satamiyoruz. Donemin Bosbakani Ciller Bacinin ve Yardimcisi Baykil'in vatana ihanetle yargilanmalari gerekir. Osmanli zamaninin meshur kapitulasyonlari bile bundan cok cok daha insafliydi. Enazindan onda imtiyazlari biz veriyorduk, bizim adimiza baskalari degil. Ayrica gumruk birligi tarim urunleri ve islenmis gidayi degil sadece sanayi urunlerini kapsiyor. Ucuncu ulkelerle ticarette de bizi engelliyor. Ornegin bir mal bir AB ulkesinde fazla uretiliyorsa once oradakini almamiz gerekiyor. Ornegin bu mal Iran'da daha iyi ve daha ucuz olsa bile Irandakini degil Avrupadakini almak zorundayiz. Buna da Ucuncu Ulkelere Karsi Ortak Gumruk Tarifesi: UUKOGT diyorlar. Cillerle Baykal ulkeyi 1996'da AB somurge pazari yaptilar zaten. Adamlar bizi AB'ye alirlarsa sartlar esitleneceginden avantajlarini kaybedecekler.
    Cevapla
  • Sultan-ı Yegah 10 yıl önce Şikayet Et
    Komediye Bak.... Gören de zannedecek vergi vermişiz.. Adama sattığımızdan fazlasını almışız da bunu zarar olarak mı yazıyorsunuz? Almayın o zaman kardeşim.. Sattığından 221 milyar dolar daha fazla mal almışsın, olay bu.. O kadar mal-hizmet de ülkene girmiş ama.. Bunu da söylesene.. Bu birşey değil ama, asıl yıllık 50 milyar dolar faiz ödüyorsun yıllardır.. 10 yılda 500 milyar dolara yakın faiz ödedik.. Bunun hiçbir karşılığı yok ama.. Asıl bunu konuşun, cari açığı değil.. ABD'nin yıllık cari açığı 500 milyar dolar.. Çok da umurlarında..
    Cevapla
  • Fikret KÖKALP 10 yıl önce Şikayet Et
    AB Büyük Bir Hayal Kırıklığı. Hatırlıyorum, 1996 yılında Gümrük Birliği Anlaşması imzalandığı zaman adeta bayram etmiştik. Ancak yıllar geçtikçe kazık yediğimizin farkına varabildik. Gümrük Birliği Anlaşması ile Avrupa Birliğine Üyelik Anlaşması birlikte imzalanırmış. Bundan sonra da AB'ye kabul edilmemiz hayal. Türkiye'nin yapacağı tek bir yol var. AB'ye üye olarak kabul edilene kadar GÜMRÜK BİRLİĞİ ANLAŞMASINI ASKIYA ALMAK. Böylece Türkiye'nin eli güçlenir. Başkaca yapacak hiç bir şey yok.
    Cevapla
  • Karlı Zigana Dağları 10 yıl önce Şikayet Et
    AB Türkiye ve İslam alemine karşı. çok çirkin bir şekilde iki yüzlü tutum içerisinde olmaktan gurur duyuyor.
    Cevapla
  • murtaza pekuz 10 yıl önce Şikayet Et
    benzine zam yapar kapatırsınız farkı. sayın maliye bakanı hemen benzini 6 tl ye yükseltir ve bu cari açığı kapatır. olmadı 7 tl ye yükseltir. dert ettiğiniz şeye bakın allah aşkına.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle