"Gezi olayları büyük bir etki yaratmadı"

Dünya Bankası Kıdemli Danışmanı Luis Serven, "Gezi Parkı olayları Türk ekonomisinde büyük bir etki yaratmadı. Olaylar uzun süre devam ederse farklı olabilir fakat şimdilik böyle bir durum yok" dedi.

"Gezi olayları büyük bir etki yaratmadı"
"Gezi olayları büyük bir etki yaratmadı"
GİRİŞ 24.06.2013 12:35 GÜNCELLEME 24.06.2013 12:35

Türkiye'deki ekonomik gelişmeleri değerlendiren Serven, Brezilya ve Türkiye'yi karşılaştırdı. Brezilya ile Türkiye'nin birbirlerinden çok farklı ülkeler olduğunu belirten Serven, "Ekonomik olarak iki ülkenin son 30 yılına baktığınızda benzerlikler var fakat yine de birbirinden çok farklılar" diye konuştu.

Serven, Türkiye'de gerçekleşen Gezi Parkı odaklı gelişmeleri takip ettiğini dile getirerek, "Gezi Parkı olayları Türk ekonomisinde büyük bir etki yaratmadı. Olaylar uzun süre devam ederse farklı olabilir, fakat şimdilik böyle bir durum yok. Tabii bu durum gelecekte yaşanacaklarla değişebilir fakat bence bu ekonomiden çok politik bir durum" değerlendirmesinde bulundu.

Son yıllarda gelişmekte olan piyasaların, gelişmiş piyasalardan ekonomik olarak daha iyi gittiğini belirten ve bunun böyle devam edebileceğini öngörüsünü paylaşan Serven, "Türkiye 2001 krizinden bu yana yani son 10 yıldır çok iyi iş çıkartıyor. Bunun sürdürülebilmesi, gerekli değişim için gösterilecek performansa bakar ki bu da tedbirli gidişe devam etmekten geçer. Daha fazla gelişim için gidişatı daha fazla reform ve bunları sağlam temellere oturtmanız gerekir" ifadelerini kullandı.

"2009'dan bu yana yaşanan gelişmeler, hareketin Amerika gibi gelişmiş ülkelerden, gelişmekte olan pazarlara kayması, sermayenin de gelişmekte olan ülkelere yönelmesine sebep oldu" diyen Serven, sermayenin bu hareketinin gelişmekte olan pazarlarda döviz kurlarını da etkilediğini söyledi.

Amerika'da bazı teşviklerin azaltıldığını ve bazılarının da bitirildiğini aktaran Serven, sermayenin bu hareketinin piyasada dönen paranın azalması ve eksilmesi anlamına geldiğini dile getirdi.

"Fed'in açıklamalarında ABD ekonomisinin iyiye gitmesi de etkili oldu"

Fed'in açıklamalarında ABD ekonomisinin iyi gitmeye başlamasının da etkisi olduğunu belirten Serven, "Bir yandan sermaye ihtiyacı olan ülkeler için iyi bir şey, bir yandan da istikrarsızlık anlamına geliyor" dedi.

Serven, değerlendirmelerini şöyle tamamladı:

"Bu söylemlerin iyi bir amacı var. Haliyle teşviklerin kötü gidişi de değiştirilebilir. Bu bir gecede olacak şey değil zamanla oluşacaktır. Şok etkisi de yaratmaz. Amerikan ekonomisinin iyiye gitmesi demek global ekonominin iyileşmesiyle ilgili iyi bir haber demektir."

KAYNAK: AA