'Yerli otomobilde babayiğit beklemeye gerek yok'

Türkiye Yerli Otomobil Platformu Başkanı Dr. Mustafa Hatipoğlu, yerli otomobil üretecek 'babayiğit'i beklemenin zaman kaybına neden olacağını belirtti.

'Yerli otomobilde babayiğit beklemeye gerek yok'
'Yerli otomobilde babayiğit beklemeye gerek yok'
GİRİŞ 02.05.2013 13:38 GÜNCELLEME 02.05.2013 13:38
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Hatipoğlu, "Konsorsiyum liderliğini yapabileceğini düşündüğümüz kişiler, sektörden olsun veya olmasın, Sayın Başbakan tarafından çağrılsın. İhtiyaç duyacakları teşvik ve destekler söz verilerek kendilerine bu görev tevdi edilsin." dedi.

MÜSİAD Bursa Şubesi Otomotiv Sektör Kurulu tarafından düzenlenen "Yerli Otomobil Üretiminde Ne Söylemiştik, Ne Olacak?" konulu toplantı Almira Otel'de gerçekleştirildi. Toplantıya, Yerli Otomobil Platformu Başkanı Dr. Mustafa Hatipoğlu, MÜSİAD Bursa Şubesi Başkanı Hasan Çepni, MÜSİAD Bursa Şubesi Otomotiv Sektör Kurulu Başkanı Mehmet Baş, TOSYÖV Başkanı İsmail Hakkı Kavurmacı ve Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği (UTİB) Başkanı İbrahim Burkay katıldı.

Yerli Otomobil Platformu Başkanı Dr. Mustafa Hatipoğlu, yerli otomobil konusunda teknik sorun görmediklerini, Türkiye'nin mühendislik ve imalat deneyimine sahip olduğunu dile getirdi.

HATİPOĞLU: BAŞBAKAN GÖREV TEVDİ ETMELİ

Bu konudaki mevzuatın da hazırlandığına işaret eden Hatipoğlu, yapılması gerekeni şöyle ifade etti: "Öncelikle, konsorsiyum liderliğini yapabileceğini düşündüğümüz kişiler, sektörden olsun veya olmasın, sayın Başbakan tarafından çağrılsın. İhtiyaç duyacakları teşvik ve destekler söz verilerek kendilerine bu görev tevdi edilsin. Çünkü böyle beklediğiniz zaman 'sen olur musun' gibi çok beklenir. Bu belli kişilere yönlendirilebilirse ümit ediyorum bu iş olur. Daha sonra, kurulacak alt konsorsiyumlar için alt yapı hazır.
Otomobil üretecek 'babayiğit' konusunda otomotiv devlerinin olumsuz görüş beyan etmesini değerlendiren Hatipoğlu, yabancı ortaklı TOFAŞ ve Renault'un açıklamalarını anlayışla karşıladığını kaydetti.

"YAPILAN AÇIKLAMALAR 'BU İŞ OLMAZ' OLMANINA GELMEZ"

Bunların yerli otomobil üretmesi halinde ortaklıklarının bitmesi anlamına geleceğini belirten Hatipoğlu, şöyle konuştu: "Ama yerli otomobili yapacak kişilerin biraz idealist olması gerekiyor. Çünkü Türkiye yerli otomobili yaptı ve orada kaldı. Otomotiv ülkesi olarak da biliniyoruz bir taraftan. Böyle bir şeyi yapmamız gerekiyor. Yapılan açıklamalara bakarak 'bu iş olmaz' anlamına gelmez. Tabi ki ufaktan başlayacaktır, devlet destekli olacaktır. Bugün gıpta ettiğimiz, takdir ettiğimiz Tayvan, Kore böyle başladı. Tabi model geliştirmeniz ve üreteceğiniz otomobilin beğenilmesi ihraç edilmesi gerekiyor. Bunun için de azmetmiş olmamız gerekiyor. Teknik alt yapımız da var. Bu işi geliştirmek zorundayız. Belki yapacağımız otomobil ilk planda kısa mesafeli olacak ama onun da müşterisi olacak."

MÜSİAD Bursa Şubesi Otomotiv Sektör Kurulu Başkanı Mehmet Baş ise yerli otomobilin gerekliğine işaret etti. Baş, "Bu aşamada hükümetimizin 2023 hedefleri doğrultusunda yerli otomobil konusu ile yakından ilgilenmesi ve kararlılığı bizleri çok memnun etmektedir." diye konuştu.

ÇEPNİ: YERLİ TRAMVAY ÖRNEK TEŞKİL ETTİ

MÜSİAD Bursa Şubesi Başkanı Hasan Çepni de şu değerlendirmeyi yaptı: "Aramızdan inşallah yiğit arkadaşlarımız bu projeleri sahiplenirler, Türkiye bunu sahiplenir. Çünkü 'yapamazsın, edemezsin' mantığı ile daha çok yüzyıllar kaybedersiniz. Ama bilgiler ortaya konursa, işte çok yakın zamanda Bursa'da yapılan yerli tramvay bir örnek teşkil etti. Tüm bu sözlere bir cevap niteliğindeydi. Olur mu olur, yapılır mı yapılır. Biz bunu başarırız."

Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği (UTİB) Başkanı İbrahim Burkay, sektörün alt yapı ve bilgi birikime sahip olduğuna dikkat çekerek, "Bizim tabiî ki Bursa özeline baktığımızda otomotivin üssü burası. Bursa'nın son 10 yılda bu sektörde başardıkları da hakikaten dünyada çok yakından takip ediliyor. Ve sektörümüzün özellikle ihracat alanında gösterdiği performansa baktığımızda, AB kanadında rakamsal düşüşler olsa da yine önümüzdeki dönemde en büyük ihracatı gösterecek sektörlerin başında gösteriliyor." şeklinde konuştu.

KAYNAK: CİHAN
YORUMLAR 1
  • Nail Sivri 10 yıl önce Şikayet Et
    BU İŞİ YAPACAK OLAN MİLLİ SERMAYEDİR. Yabancıların otomobilini Türkiye'de pazarlayan gayri milli sermaye bu işi yapmaz.Bu iş tahmin edilen süreden önce sonuçlanacak.Adım gibi eminim.Ön hazırlığı olmayan bir konuda konuşmaz Başbakan.
    Cevapla