Milyonlarca memuru sevindirecek gelişme

Memurların kıdem aylığı hesaplamasında, 25 yıl sınırının kaldırılarak hesaplamanın çalışılan yıl üzerinden yapılması talebi SGK'ya iletildi.

Milyonlarca memuru sevindirecek gelişme
Milyonlarca memuru sevindirecek gelişme
GİRİŞ 29.04.2015 13:45 GÜNCELLEME 29.04.2015 14:47
Bu Habere 7 Yorum Yapılmış

Enerji Bir-Sen Genel Başkanı Hacı Bayram Tonbul, memurların kıdem aylığı hesaplamasında, 25 yıl sınırının kaldırılarak hesaplamanın çalışılan yıl üzerinden yapılması talebiyle Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) başvurduklarını açıkladı.

Hacı Bayram Tonbul, yaptığı açıklamada, kıdem aylığının memur maaşının unsurlarından birisi olduğunu söyledi. Belli bir gösterge rakamının her bir hizmet yılı için aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak toplam rakama "kıdem aylığı" denildiğini hatırlatan Tonbul, kıdem aylığı tutarının 25 yıl ve daha fazla hizmet süreleri için de aynı olduğuna dikkati çekti. 

"ANAYASANIN EŞİTLİK İLKESİNE AYKIRI"

Mevcut uygulamaya göre, 30 yıl çalışan bir memurun bile kıdem aylığının 25 yıl üzerinden hesaplandığını ve 500 katsayının üzerine çıkamadığını vurgulayan Tonbul, şunları kaydetti:

"Her şeyden önce bu durum Anayasanın 'eşitlik' ilkesine aykırı. Hatırlanacağı üzere Anayasa Mahkemesi bir süre önce, emekli ikramiyesinin hesaplanmasında 30 yıl sınırıyla ilgili kararı iptal etti. Kıdem aylığı hesaplamasında da bu duruma benzer bir eşitsizlik söz konusu. Bu eşitsizliğin giderilmesi için SGK'ya resmi yazıyla başvurduk. Bu talebimiz yaklaşık 2 milyon 800 bin memuru ilgilendiriyor. SGK'nın talebimize olumlu yanıt vermemesi halinde, kıdem aylığı hesaplanmasındaki bu eşitsizliği yargıya taşıyacağız."

Tonbul, kıdem aylığının, çalışılan dönemde maaşı, emekli olunması halinde ise ikramiyeyi ve emekli maaşını etkilediğine dikkati çekerek, söz konusu eşitsizliğin Devlet Memurları Kanunu'nda yapılacak düzenlemeyle kalıcı olarak ortadan kaldırılacağını söyledi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 7
  • yunus 8 yıl önce Şikayet Et
    peki ya işçiler ne yapacak kardeşim sgk mız askari ücretten gösterilip onun üzerinden hesaplanıyor böyle adalet olmaz
    Cevapla
  • hasan peker 8 yıl önce Şikayet Et
    sayın devlet büyüklerimiz bizler devlet memuruyuz tamam işçilerde işçi o da tamam ama emeklilikte işçiler memurlar arasında neden bu kadar uçurum var emekli olmak istiyorum olacam diyorum alacağım 1.400 bin işçi emekli oluyor alıyor 2.500 bin bunu anlamak mümkün değil saygı ve sevgilerimle
    Cevapla
  • Adem 8 yıl önce Şikayet Et
    Memurlara verilen her kuruşa karşıyım. Çünkü ne zaman bir kamu kuruluşuna işm düşse bol bol fırça yiyorum. Hiçbir iş yapmadan maaş alıyorlar.
    Cevapla
  • zafer 8 yıl önce Şikayet Et
    ne kıskanç adamsın sen ya bi memur senden çok vergi veriyodur
    Cevapla
  • engin öz 8 yıl önce Şikayet Et
    göstergesinin de değiştirilmesi talepleri olsaydı ya 25 yıllık kıdem maaşı 49 TL olsa ne olmasa ne? 35 yılsa hesaplansa 55 TL eder verse ne yazar vermese ne yazar? sarı sendikacılar gerçek işlerle uğraşmıyor
    Cevapla
  • urfalı 8 yıl önce Şikayet Et
    bumu müjde ya
    Cevapla
  • İDARECİ4747 8 yıl önce Şikayet Et
    yıl sınırının yanında kıdem puanlarının en az 75 olması lazımki bir işe yarasın yıllardan beri her yıla 20 puan üzerinden hesaplanıyor buda mağduriyet doğuruyor 25 yıl çalış 500 puan xkatsayı =39 tl Civarı her yıla takriben 2 tl ye yakın bir tutan oda pek bir şey fark etmiyor yani sgk kabul etse 25 yıldan fazla hizmeti olan bir memur sene başı 2 tl maaşına zam gelecek oysa puanda yükselirse bir işe yarar tabi bundan kimse bir şey bahsetmiyor
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle