Çalışanın maaşına devlet garantisi

Şirketi zora düşen ya da iflas eden çalışanların imdadına devlet yetişiyor.

Çalışanın maaşına devlet garantisi
Çalışanın maaşına devlet garantisi
GİRİŞ 26.11.2014 08:00 GÜNCELLEME 26.11.2014 08:51
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Ücret Garanti Fonu devreye giriyor. Çalışanlar için, görev yaptığı şirket iflas eder ve kapanma durumuna gelirse, belirsizlik ortaya çıkıyor. Şirketin çalışanının alacağını ödeme imkanı ve ihtimali ortadan kalkıyor. İşverenin ücretleri ödeyemeyecek duruma düşmesi, iflas etmesi ya da iflas ertelemesi istemesi gibi hallerde çalışanın imdadına Ücret Garanti Fonu yetişiyor. 

SON 1 YIL ŞARTI 

Zordaki işyerinde son 1 yıldır çalışıyor olanlar, İŞKUR bünyesindeki Fon'a başvuru yaparak, 3 aylık maaşlarını kesinti olmadan alabiliyor. Geriye doğru ücretler verildiği için de çalışanın o firmayla iş sözleşmesinin sürüp sürmediğine bakılmıyor. Yani işten ayrılmış olunsa da, alınamayan ücretleri devlet ödüyor. İşverenin düştüğü durumla ilgili belgeleri (haciz tutanağı, iflas kararı, mahkemenin verdiği iflas erteleme kararı ve alacak belgeniz gibi) İŞKUR'un ilgili birimine götüren çalışanlar, başvurduğu ayın sonuna kadar net ücretini alıyor.

Üst sınıra dikkat!

Yüksek ücret alanlar için bu fonda bir sınır da var. 5510 sayılı Kanun'un 82. Maddesi gereğince, asgari ücretin 6.5 katından fazla olamıyor. Asgari ücret düşünüldüğünde de bu rakam brüt 7 bin 371 liradır. Yani günlük kazanç üst sınırı 245.7 TL.

KAYNAK: TAKVİM
YORUMLAR 4
  • köle murat 9 yıl önce Şikayet Et
    İşciye enbüyük kalleşligi devlet yapmıştır bugune kadar devletin her yaptıgının arkasındaolan biri olarak bir pkk konusunda birde işci kendi işden cıkması durumunda tazminatını alamama bu konuda hakkımı helal etmiyorum sizlerin yüzünden işveren patronlar kibirden ve küstahlıklarından gecilmiyor işveren kral gibi işci köle gibi oldu işciyi cıkartmak istedimi yıldırması yeterli yani devlet bizlere sırtını dönmüş durumda...
    Cevapla
  • milletin ferdi 9 yıl önce Şikayet Et
    köle murat ve yolundan gidenleri: İşçinin kendi işten çıkması durumunda tazminat alamama durumu bu günün konusu değil baştan beri var. Bir mantığı da var. Kendi isteğiyle çıkınca zararı vuku bulmamış demektir zarar olmadığı zaman da tazminat söz konusu olmaz. Kıdem tazminatı da zaten sadece bizim ülkede var, ayrıntıya girmeyelim aslında ne kadar hak olduğu, bilakis uygulanmasında oluşan haksızlıklar da ayrıca tartışılır. PKK konusunda sana ne haksızlık yapılmış? Kanın durması sana ağır geldi galiba? Senin Mehmetçiğin kanının akıtılmasını seyretmek sana hak mı?
    Cevapla
  • SENDİKA TARAFINDAN BAKALIM 9 yıl önce Şikayet Et
    arkadaşlar sendikalar iş yeri durdurma yada zor zamanlarda maaş ödeme de böyle bir bütçesi var onlar neden kullanmazlar olan hep çalışana olur. neden?
    Cevapla
  • milletin ferdi 9 yıl önce Şikayet Et
    Sendika kendi iradesi ve isteğiyle grev yaptırırsa, grev boyunca ücret ödemek zorunda. Bu düzenleme ise iflas gibi sendikanın etkisi dışında olabilecek durumlar için söz konusu. Ama elbette, iş bitirememe sonucu cezai müeyyide durumunda kalmamak için sıkışan işverenin sendikanın aşırı ücret talebini kabul etmek durumunda kalması veya grev yüzünden çeşitli yaptırımlara maruz kalmasından da iflas söz konusu olabilir. Bu gibi durumlar için elbette sendika sorumludur ve adalet gereği dediğiniz gibi sendikadan tazmin edilmelidir.
    Cevapla