Memurlar son kayba çok üzülecek! Fark Yok!

Me­mur yük­sek enf­las­yo­na sa­vun­ma­sız ya­ka­lan­dı. Bu­gü­ne ka­dar me­mur ma­aş­la­rı­nı eri­mek­ten kur­ta­ran enf­las­yon far­kı, bu yıl ilk kez sey­ya­nen zam ya­pıl­dı­ğı için uy­gu­lan­ma­ya­cak.

Memurlar son kayba çok üzülecek! Fark Yok!
Memurlar son kayba çok üzülecek! Fark Yok!
GİRİŞ 08.05.2014 12:30 GÜNCELLEME 08.05.2014 15:03
Bu Habere 14 Yorum Yapılmış

Bu yıl için, ilk kez yüzdelik zam yerine maaşlarına seyyanen brüt 175 lira zam yapılan memur ve memur emeklileri artan enflasyon karşısında savunmasız kaldı. TÜİK'in açıkladığı nisan verilerine göre yıllık enflasyon yüzde 9,38'e ulaşarak çift haneye yaklaştı. İlk 4 aylık oran da yüzde 4,96 ile rekor kırdı. Enflasyonun mayıs ve haziran aylarında daha da artması bekleniyor. Mayısta yüzde 0,7'lik artış bile enflasyonu çift haneye çıkarmaya yetecek. Merkez Bankası da 1 puanlık artışla 2014'te enflasyonun orta noktası yüzde 7,6 olmak üzere yüzde 8,8'e çıkabileceği tahmininde bulundu.

2,5 MİLYON MEMUR POTADA

Olağanüstü bir durum olmaz da enflasyon düşmezse ya da Merkez'in tahminleri doğru çıkarsa 2,5 milyon memurun tamamına yakını bu yıl enflasyona yenik düşecek. Bugün'ün haberine göre, Memur ve memur emeklilerinin enflasyon riskine açık hale gelmesinde, geçen yıl imzalanan toplu sözleşme etkili oldu. Memura yüzde 3 artı 3'lük zammın beklendiği görüşmelerden seyyanen zam kararı çıktı. Üstelik sözleşmeye ilk kez enflasyon farkı ödenir hükmü konmadı. Brüt zam memura net 123 lira, memur emeklilerine de 146 lira civarında yansıdı.

YÜZDE 2-7,4 ARASI ZAM

Seyyanen zammın oransal karşılığı düşük dereceli memurlarda yüzde 7,4 yüksek dereceli memurlarda ise yüzde 2 civarında yansıdı. Oysa memura seyyanen zam yerine geçmiş yıllarda olduğu gibi yüzdelik zam yapılmış ve enflasyon farkını alma hakkı korunmuş olsaydı, ocak ve temmuz aylarında memura toplam kümülatif en az yüzde 6,1 zam yapılmış olacak, üstelik enflasyondaki artış temmuz 2014 ve 2015'in ocak ayında iki kez yansıtılacaktı. Böylece enflasyon yüzde 8,8'e yükselse dahi zam bu oranın altına düşmeyecekti.

KAYIP 7 PUANA ÇIKABİLİR

Bu yıl geçerli olan sistem nedeniyle ilk 6 aylık enflasyon yüzde 6'larda gerçekleşse dahi memur ve memur emeklilerinin bu yılın başında aldığı maaş sene sonuna kadar değişmeyecek. Bu yıl yüzde 1,5-2'lik zam almış olan yüksek dereceli memurların kaybı 7 puana kadar çıkarken, en düşük dereceli memurların maaşındaki erime 1 puanı aşabilecek. Maaşlar 2015'e erimiş gireceği için yeni yıl zamlarının etkisi de önemli ölçüde kaybolacak.

YORUMLAR 14
  • Mert Ali 9 yıl önce Şikayet Et
    Alicesur bey haklı küçük bir sorun.. Aylık 300 TL kaybımız var.Bu iki aylık ekmek paramız.küçük kayıp...:)
    Cevapla
  • Ahmet Kır 9 yıl önce Şikayet Et
    Memursen hatasını düzeltmeli.. Zamanında bu anlaşmanın zam değil zarar olduğunu sendikacı arkadaşlara söyledim. Benim gibi 2.000'in üzerinde (2.500TL) alan memurların tamamı büyük zararda. Sendika şu seçimleri de bahane ederek, yeni bir iyileştirme için hükümeti sıkıştırmalı ve gayrıresmî olarak ikna etmeli. Yoksa eğitim bir bu teslimiyetçi, hesap bilmez tutumuyla mensuplarının hak kaybının yükünü taşıymaz. Vicdanlarının da rahat olduğunu düşünmüyorum. Başbakan da gereğini mutlaka yapmalıdır....
    Cevapla
  • Hasan KARA 9 yıl önce Şikayet Et
    SEYYANEN YANLIŞI. Evet memurun taban aylığını yükseltmek maksadıyla seyyanen zam verilir ve gereklidir. Ancak maaşı 3 bin liranın üzerinde olan memurun 2014 yılında hiç zam almaması manasına gelmektedir. Belki 1800 TL maaş alan az sayıdaki memur için anlamlıdır, ancak memurun çoğunluğu 2500 TL'nin üzerinde maaş almaktadır ve bu bile bu günkü şartlarda çok yetersizdir. Şahsen ben koyu bir Ak Parti taraftarıyım ancak, MEMUR-SEN resmen memuru satmıştır. Keşke toplu görüşme hiç olmasaydı Hükumet daha fazla zam verirdi. Yanlış anlaşılmasın ben hiç bir memur sendikasına üye değilim ve asla olmayı düşünmüyorum. Sendikalar yıllardır büyümeden neden pay istemezler. GSYİH katlarken memurun maaşı neden yerinde sayar. Kişi başı milli gelir 3 bin dolarlardan 11 bin dolarlara çıkarken memur neden yerinde sayar bunu neden görmezsiniz. Kaldı ki memura verilen para direk üretime ve istihdama yansımaktadır.
    Cevapla
  • alicesur 9 yıl önce Şikayet Et
    Başbakan yüz bin kez söyledi ve yaptı,enflasyona ezdirmeyeceğiz dedi ve ezdirmedi .... yahu diğer sendikalar kaç defa memurun yüzünü güldürdünüz de böyle utanmadan en ufak bir sıkıntıda bağırıyorsunuz ...darbe şakşakçılığı siz de , geçmiş hükümetlerle kankalık siz de , %135 enflasyonlarda %20 zamma bizi sevindirmeye kalkma siz de ... daha nasıl konuşabiliyorsunuz arkadaş demiyorum çünkü siz de insaf da kalmamış ... ıslah olursunuz umuduyla ... bu ülke bu vatan hepimizin ,artık halkı kandıramıyorsunuz dimi...
    Cevapla
  • hasan durmaz 9 yıl önce Şikayet Et
    yazıklar olsun. kendi memurunu enflasyona ezdiren bir devleti yönetenler çıkıp meydanlarda ekonomiyi düzelttik diye nara atıyorlar ya yazılar olsun. bana ne merkez bankasındaki rezervlerden ekonominin iyi olmasından. benim maaşım eridikten sonra ne anlamı var.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle