Taşeron işçilere 1 Ekim Müjdesi

Meclis tatile girdi, 1 Ekim'de tekrar açılacak. Daha önce çalışma yaşamına ilişkin önemli kararlar uygulamaya sokuldu. Ancak hep üzerinde durulup da bir türlü Meclis'e gönderilemeyen bir düzenleme var ki, o da yaklaşık 1 milyon çalışanı ilgilendiriyor.

Taşeron işçilere 1 Ekim Müjdesi
Taşeron işçilere 1 Ekim Müjdesi
GİRİŞ 23.07.2013 06:44 GÜNCELLEME 23.07.2013 11:09
Bu Habere 26 Yorum Yapılmış

Prof. Dr. Cem Kılıç yazdı...

Türkiye'de özel ve kamu sektöründe sayıları 1 milyonu bulan taşeron işçilerinin, yıllık ücretli izin, kıdem tazminatı, sendikal haklar, ücretlerinin tam ve zamanında ödenmesi gibi konularda önemli sorunlar yaşadıkları biliniyor. Bu nedenle Çalışma Bakanlığı konuyu düzenleme gayretinde.

Tasarı neler getiriyor?

Geçtiğimiz bir yıl içerisinde çok sayıda çalışma yapıldı. Bunların bir kısmı zaman zaman gündeme geldi. Ancak bir netice elde edilemedi. Ne var ki, Çalışma Bakanı Faruk Çelik, Meclis açılır açılmaz ilk olarak bu konuda hazırlayacakları yasa tasarısını Meclis'e sevk edecek. Bu amaçla çalışmalar, içinde bulunduğumuz ramazan ayında da devam ediyor. Başbakan'a yakın zamanda bu konuda bilgi verilecek, değerlendirmeleri alınacak.
Tasarıda temel olarak şu hususlara yer verilecek: İşyerlerinde asıl iş ve yardımcı işler daha net tanımlanacak ve taşeronlar sadece yardımcı işlerde kullanılabilecek. Bu konuda yasaya aykırılık tespiti, artık iş müfettişleri yerine iş mahkemelerince yapılacak. Mahkemelerin kanuna aykırı taşeron kullanımını tespit etmeleri durumunda, mevcut uygulamadan farklı olarak, taşeron işçisinin ücret ve sosyal hakları, asıl işverenin emsal işçisi ile aynı hale getirilecek.

Ücretler bir düzene girecek

Günümüzde denetimi yapılmayan taşeron, işçisine ücretini düzenli ödemeyip istismar edebiliyor. Yeni düzenlemeyle; "Asıl işveren, taşerona verilen her işte işçi ücretlerinin ödenip ödenmediğini aylık olarak kontrol edecek, ödenmeyen ücret varsa asıl işveren işçinin banka hesabına en geç 30 gün içerisinde yatıracak."

Yeni taşeron düzenlemesinde, taşerona verilecek işlerin sürelerine bir standart getirilmesi de planlanıyor. Buna göre, ihalelerin üç yıl süreli olması düşünülüyor. Ancak kamu kurum ve kuruluşları ihale bazında daha kısa süreler de belirleyebilecek.

Kanuni yıllık izin hakkı...

Taşeron istihdamında sorunlu alanlardan birisi de "yıllık ücretli izin" konusu. Yıllık izin hakkına kavuşmuş taşeron işçisi, ihaleler bir yıldan az sürdüğü ya da taşeron sürekli değiştiği için, neredeyse yok gibi. Yapılacak yeni çalışma bu sorunu ortadan kaldırmayı hedefliyor. Yeni düzenlemeyle, taşeron işçilerin yıllık ücretli izne hak kazanması açısından aynı işyerinde bir yıllık süreyi doldurması yeterli görülecek, aynı işyerinde çalışmaya devam etmesi halinde taşeron değişse dahi, bu hakları korunacak. Böylece işveren sürekli değiştiği için izin hakkına kavuşamayan taşeron çalışanları yıllık ücretli izin hakkıyla tanışacak. 

Taşeronluk ne anlama geliyor?

Alt işverenlik, mal veya hizmet üretimine ilişkin işlerin bir kısmının çeşitli nedenlerle başka bir işverene verilmesi anlamını taşıyor. Aslında tüm dünyada sık karşılaşılan bir uygulama. Bir anlamda üretimde esneklik ihtiyacını karşılayan, ekonomik etkinliği sağlayan ara bir model. Ancak bu çalışma biçimi, özellikle ülkemizde çalışanların hak kayıplarının olduğu, yasaların tam olarak uygulanamadığı sorunlu bir alan. 

BES'ten kıdem tazminatı alacaklar

Taşeron düzenlemesinde asıl dikkati çekecek uygulama "kıdem tazminatı" konusunda olacak. Türkiye'de her 100 çalışandan sadece 7'sinin kıdem tazminatı alabildiği, taşeron çalışanlarının hiçbir zaman kıdem tazminatını göremedikleri gerçeği karşısında, yeni çalışmada pilot bir uygulamaya gidilmesi ihtimali oldukça kuvvetli. Buna göre, geçen yıl yapılan kıdem tazminatı fonu tartışmalarından yararlanarak, taşeron çalışanları için "bireysel kıdem hesabı" sistemine geçilmesi yasa tasarısında yer alacak gibi görünüyor.

Havuzda toplanacak

Yani, taşeron çalışanları adına açılacak bir hesapta işverenlerden kıdem tazminatı için yeni bir prim kesilecek ve zaman içerisinde biriken bu primler çalışana belirli bir süre sonra kıdem tazminatı olarak ödenecek. Bu sürenin ne kadar olacağı ve işverenden kıdem hesabı için ne kadar prim kesileceği konusunda çalışmalar devam ediyor.

Bu sisteme geçildiğinde, bireysel kıdem hesabı Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) içinde nemalandırılacak, iş sözleşmesi devam eden işçilere mevcut hali ile devam etme ya da yeni sisteme geçme arasında seçim yapma hakkı tanınacak.

Geriye dönülmemeli

Ancak hemen ifade edelim, eğer böyle bir uygulama başlar ve iyi sonuçlar elde edilirse, kıdem tazminatı fonu konusu tüm çalışanlar için tekrar devreye girebilir. Ne var ki, her bir yıl için 30 gün olan kıdem tazminatı miktarı yine aynı şekilde kalmalı. Geçen yıl ortaya çıkan tasarıda, miktarın 13 güne düşürülmüş olması konunun kapanmasına neden olmuştu.

Kıdem tazminatının miktarından ödün vermeyen, ancak herkesin bu hakka kavuşmasını sağlayacak garantili bir sistem genel kabul görür.

Ana başlıklar halinde verdiğimiz bu düzenleme işçi ve işveren taraflarınca da kabul görürse, bu düzenlemenin gelecek yılın en önemli konusu olacağını şimdiden söyleyebiliriz.

Milliyet

YORUMLAR 26
  • barış 10 yıl önce Şikayet Et
    taşeron hükümeti. bu iktidarın çok güzel işleri elbet oldu ama eksikleride oldu şu taşeron firmaları neden aradan çıkartmıyorsunuz mütahitleri zengin ediyorsunuz bir taşeron işçi için mütahit devletten yakşlaşık 2000 tl para alıyor ama işçisine 800 tl ödeme yapıyor yani bu hükümet mütahileri neden aradan çıkartmıyor şu işçileri aynı şartlara kendi bünyesine almıyor anlamış değilim.
    Cevapla
  • COŞKUN ÇAKIR 10 yıl önce Şikayet Et
    ibrahim onat..... taşeron sınavlamı alınıyor sen nerde yaşıyosun londra yada berlin de falanmı ben kamuda çalışan(kölelik yapan)bir taşeron olarak burada hiç sınav görmedim,hep parti dayı amca ayağı kimse kimseyi kandırmasın ve yukarıda yazan ucuzca iyileştirmeleride güzel bişey yapılıyo gibide sunmayın ben bunlardan zaten yararlanmaktayım sadece tazminat olayı yok ama 1400 lira maaşla(yol,yeme,asgari geçim indirimi dahil)ne yapabilirsin söylede bilelim üstelik memur denilen şeylerden çok çok daha fazla iş yapmaktayız bumu adalet yani kardeşim hadi parasınıda geçtik insan yerine koyulmuyoruz cebimden çıkaracağım yürümekten konuşmaktan aciz "dayısının"torpiliyle memur olmuş zavallı acizlerin afrasını tafrasını çekiyoruz konuşturmayın beni...
    Cevapla
  • cengiz 10 yıl önce Şikayet Et
    Kanmayın. 1-Ücretler ödenecekmiş.(Çalışan kişi para alır sanıyordum.Köleler bedava çalıştırılırdı) 2-Yıllık izin hakkı verilecekmiş (İnsan olarak doğan her Türk'ün yıllık izni var sanıyordum.Demek ki bazılarına varmış)3-Kıdem tazminatı verilecekmiş(Özel sektörde bile Kıdem tazminatı var ve bunu Devlet kanunlarla koruma altına almış sanıyordum.Oysaki Devlet kendi kurumlarında çalıştırdığı taşerona vermiyormuş)Kıssadan hisse.Zenci miyiz?İnsan mı değiliz?Firavun devrinde yaşayan kölelermiyiz? Hz. Davut ta yok ki bizi bunların elinden kurtarsın. Ama Rabbim olan ALLAH(c.c.) var kudret sahibi O, tüm peygamberlerin Rabbidir. Ama sizler de bu söylenenlere kanmayın ne olur düşünen temiz akıl sahiplerinden olun.Sizlere eşitlikten bahsedecekler. KPSS'ye girenlere haksızlık olur diyecekler. Fakat sözleşmeli 100.000 memur alırken bunlardan hiç bahsetmediler.Karşı çıkmadılar.Taşerona gelince hak,hukuktan bahsedecekler!
    Cevapla
  • İbrahim Onat 10 yıl önce Şikayet Et
    Hükümete teşekkür ediyorum - 2. Sözleşmelilerin çoğu KPSS+KPDS+kurum sınavı+mülakat+özel şartlarla giriyorlar. Belediyeler gibi bazı yerlerde sınavsız alınmış olabilir. Onların kadroya geçirilmiş olmasınıda doğru bulmuyorum. Ama kötü örnek örnek olamaz. Sağlık Bakanlığı bir örnekti. Kendi şartlarına uygun olan ilanı bulabilirsin sanırım :) Neyse, kinin haksızlığından kaynaklanıyor olsa gerek. Hükümet, taşeronlar için var olan sıkıntıları düzeltmeye çalışıyor. Takdir edilmeli. Aksi nankörlük olur. Şu inceliği unutma; Halka teşekkür edemeyen Allah'a da şükredemez.
    Cevapla
  • İbrahim Onat 10 yıl önce Şikayet Et
    Hükümete teşekkür ediyorum - 1. Cengiz Kardeş, topu taca atmışsın. Soruma cevap verememişsin. İlana çıkılmayan bir işe nasıl alım yapılabilir? Sen adına ne dersen de; referans, torpil vs. Sonuçta tüm taşeronlar el altından alındı. Ben taşeronluk sistemi doğru demiyorum. Ama taşeronların kadro istemesinin caiz olmadığını düşünüyorum. Olayı partiler boyutuna çeken sensin. İnsanın fikri neyse zikride oymuş.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle