Avrupa'da şirket arıyor gözünü ilk 3'e dikti

Sabancı Holding Perakende ve Sigorta Grup Başkanı Haluk Dinçer, Teknosa'nın Türkiye ve Avrupa'da şirket satın almayı planladığını ve 10 yıl içinde Avrupa'nın ilk 3 tekno-market zinciri arasına girmeyi hedeflediğini söyledi

Avrupa'da şirket arıyor gözünü ilk 3'e dikti
Avrupa'da şirket arıyor gözünü ilk 3'e dikti
GİRİŞ 07.02.2013 07:51 GÜNCELLEME 07.02.2013 07:51

Sabancı Holding Perakende ve Sigorta Grup Başkanı Haluk Dinçer, Teknosa'nın Türkiye veAvrupa'da şirket alımları yaparak, gelecek 10 yılda Avrupa'nın ilk 3 teknoloji perakendecisi arasına gireceğini söyledi. Dinçer, "Teknosa kârlı bir şirket. bilançosunda güçlü bir nakit pozisyonu var. Gücümüzü yeni satın almalarda kullanacağız" dedi.

Teknosa'nın 2012 yılı finansal sonuçları ile 2013 ve gelecek 10 yıla ilişkin hedeflerinin açıklandığı toplantıda Dinçer, şunları söyledi:

"Teknosa Türkiye'nin açık ara lider tüketici elektroniği perakendecisi konumunda bulunuyor. Ancak  bununla yetinmek istemiyoruz. Liderliğimizi korumayı ve Türkiye sınırları dışına çıkarmayı hedefliyoruz. Hedefimiz çok büyük. Teknosa'nın 2023 yılında Avrupa'nın ilk 3 teknoloji perakendecisi arasında yer almasını hedefliyoruz. Bu yüksek hedefi gerçekleştirmek için gereken bilgi, deneyim ve kaynağa sahibiz."

Geçen yıl gerçekleşen halka arz ve Avrupa'nın teknoloji perakende sektöründe en büyük satın alma grubu Euronics ile yapılan işbirliğinin bu hedef doğrultusunda atılan adımlar olduğuna dikkat çeken Dinçer, şunları söyledi:

Devlere meydan okuyor

"Teknosa'yı devler ligine hazırlamak için oluşacak fırsatları değerlendirmek üzere bir danışman görevlendirdik. Yeni bir satın alma hamlesi yapmaya hazırlanıyoruz. Hedefimiz yalnızca Türkiye ile de sınırlı değil. Ülkemizde kafa tuttuğumuz dünya devlerine kendi arenalarında da meydan okuma hazırlığındayız."

2.3 milyar TL kâr etti büyüme hedefi yüzde 20

Teknosa Genel Müdürü Mehmet Nane, "2012 yılında yüzde 40 büyüdük. Teknoloji perakendeciliği pazarının yüzde 42'sine sahip olduk. 2.3 milyar TL ciro ve yaklaşık 50 milyon TL net kar elde ettik. 2013 yılında ciro ve net karlılıkta yüzde 15-20 aralığında büyüme öngörüyoruz. Toplam satış alanımıza yaklaşık 30 bin metrekare daha ekleyip, 1500 kişiye daha istihdam sağlamayı planlıyoruz" diye konuştu.

Nane, 2012 yılında 29 yeni mağaza açtıklarını, son verilerle 77 ilde 284 mağazaya ulaştıklarını, henüz mağaza açamadıkları Bitlis, Şırnak, Hakkari ve Ardahan'da da uygun yer aradıklarını söyledi. Nane, 2011'de 85 milyon olan ziyaretçi sayılarının 100 milyona çıktığını belirterek, 2013 yılında hem büyük, hem de küçük metrekareli mağazalar açacaklarını kaydetti.

Carrefour'da yeni bir gelişme yok

Haluk Dinçer, Carrefour ile ilgili olarak ise, "Bizim 2012'de yaptığımız açıklamalarda bu alternatifleri değerlendirdiğimizi ve yıl sonuna kadar tamamlayabileceğimizi söylemiştik. Olmadı. Aralık sonuna kadar gerçekleşemedi. 2013'e sarktı. Ama çalışmalarımız gerek danışman firma ile gerek ortağımızla görüşmeler sürüyor. Yeni açıklama yapacak bir konu bulunmamakta" dedi.

'Moody's yersiz konuştu'
Haluk Dinçer, Moody's'in açıkladığı son rapor konusunda ise, "Moody's'in açıklaması yersiz bir açıklama. Olumsuz değerlendiriyorum. Önümüzdeki altı ay not artışı beklemek doğru olmaz" diye konuştu.