TİGEM, 4 işletmesini özel sektöre kiraladı

Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü'nün (TİGEM) Sakarya, Yalova (Atatürk), Tahirova ve Hatay işletmeleri kiraya verildi.

TİGEM, 4 işletmesini özel sektöre kiraladı
TİGEM, 4 işletmesini özel sektöre kiraladı
GİRİŞ 18.12.2012 11:40 GÜNCELLEME 18.12.2012 11:40

Bu işletmelerin yaklaşık 11 milyon liraya kiralanmasıyla KİT'in özel sektöre açılan işletme sayısı 19'a ulaştı.

Tarım İşletmeleri Genel Müdürü Mehmet Halis Bilden, yaptığı açıklamada, tarım sektörünün Türkiye'de çok geliştiğini ve özel sektörün de bu alanda ciddi yatırım yapmak istediğini ifade etti.

Özel sektörün üretim yapacak araziye ihtiyaç duyduğunu, kendilerinin de bu arazileri 30 yıllık kiraya vererek özel sektörle paylaştıklarını dile getiren Bilden, bu şekilde ciddi yatırım yapıldığına ve çok kısa sürede kara geçildiğine dikkati çekti. Bu bağlamda gerçekleştirdikleri ihale sonucunda Sakarya, Yalova, Tahirova ve Hatay işletmelerini kiraya verdiklerini kaydeden Bilden, ''Yıllık 11 milyon liraya yakın kira gelirimiz olacak. Bu işletmeler her yıl 20 milyon lira zarar getiriyordu. Şimdi kara geçtik'' diye konuştu.

TİGEM'in özel sektöre kiralanan işletmeleri ve şirketler şöyle:

İşletme                   Şirket
-----------       -----------------   
Yalova              Yalova Garden
Hatay               Narpak Narenciye
Sakarya            Yalova Garden
Tahirova           Anadolu Etap

'Sırada 3 işletme var''

2003 yılından bu yana 15 işletmeyi kiraladıklarına, bunlara yönelik ihaleleri de çok yüksek rakamlarla gerçekleştirdiklerine işaret eden Bilden, sözlerini şöyle konuştu:

''Bu yıl 6 işletmeyi kiralamak üzere ihale yaptık. Bunlardan 4'ünü kiraya vermek üzere ilgili şirketlerle sözleşme imzalayacağız. Toplam 22 işletmemiz kiralanacak, 15'i bizde kalacak. Bundan sonraki süreçte Antalya-Boztepe, Samsun-Karaköy, Iğdır-Kazımkarabekir'i kiralamayı planlıyoruz. Özel sektöre devrettiğimiz alanlar bizim için küçük, özel sektör için büyük alanlar. Kiralanan işletmelerin tüm arazi varlığı içindeki payı yüzde 10. Bizde kalacak 15 tanesinin payı ise yüzde 90. Yani arazi varlığı büyük olan işletmeler bizde. Zaten onlara istediğimiz gerekli yatırımları yapıyoruz.''

Bilden, özel sektöre açılan işletmelerde hangi ürünün, hangi üretimin ön plana çıkarılabileceği konusunda çalışma yaptıklarını sözlerine ekledi.