Elektrik üretiminde kömürün ağırlığı artacak!

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, 2023 yılına kadar Türkiye'nin kömür kaynaklarının tamamını harekete geçirmeyi planladıklarını belirtti.

GİRİŞ 08.10.2012 11:17 GÜNCELLEME 08.10.2012 16:09

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, 2023 yılına kadar kömürle ilgili 25 milyar dolar büyüklüğündeki ihaleleri tamamlamış olacaklarını belirterek, ''Biz elektrik tüketiminde ve enerji yapılanmasında kömürün payını minimum yüzde 30'larda tutmak istiyoruz'' dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Manisa-Soma linyit kömür sahasında kurulacak olan 450 Megavat (MW) kapasiteli santral yapımı rödovans sözleşmesi imza törenine katıldı.

Törende konuşan Bakan Yıldız, yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarının makul ölçülerle özel sektörle paylaşıldığını belirterek, ''Bizler kömürümüzü yatağında özel sektöre veriyoruz ve diyoruz ki, (Siz ciddi bir yatırımcıysanız 30 yıllığına bu kömür sizin. Yok eğer değil başka niyetle yapıyorsanız 6 ay sonra bizim)'' diye konuştu.

Kömür sahalarının değerlendirilmesi amacıyla uyguladıkları modelin özel sektöre olabildiğince az yük getirecek bir model olduğunu anlatan Yıldız, yatırımcının yatırım süresi boyunca devlete herhangi bir ödeme yapmayacağını, elektrik üretmeye başladığı zaman belli bir payı kamuya verdiğini söyledi. Yıldız, Bu projeleri geliştirmekle şikayet ettiğimiz doğalgaz ithalatını da bir bu kadar daha engellemiş olacağız, yerli kaynaklarımızı harekete geçirmiş olacağız'' dedi.

Dünyada kömür tüketiminin giderek arttığını ve 2011 yılında kömür tüketiminin petrol ve doğalgazdan daha hızlı bir artış gösterdiğini kaydeden Yıldız, şöyle konuştu:

''Türkiye 2023 yılına kadar kömür kaynaklarının tamamını harekete geçirmiş olacak. Çünkü biz elektrik tüketiminde ve enerji yapılanmasında kömürün payını minimum yüzde 30'larda tutmak istiyoruz. 2023 yılına kadar 25 milyar dolarlık kömürle alakalı ihaleleri yapmış olacağız.

Önce Adana Tufanbeyli'de ihale sürecini başlattık, bugün Soma linyit sahasındaki sözleşmeyi imzalıyoruz. Önümüzdeki ay Bursa'da, ondan sonra Kütahya Tunçbilek'te ihaleye çıkacağız. Bunların yerli kaynak ve istihdama olan etkileri çok yüksek. Enerji politika ve stratejilerimizde bu kaynakların harekete geçirilmesi en ön sıralarda yer alıyor. Bu projeler çevreye rağmen değil, çevreyle beraber yapılacak.''

''Büyük projeler EÜAŞ ortaklığında yapılacak''

Afşin-Elbistan, Konya-Karapınar gibi projeleri Elektrik Üretim Anonim Şirketi (EÜAŞ) ile yapılmasını teklif eden uluslararası firmalar olduğunu da ifade eden Yıldız, ''Bunlara da açık olduğumuzu kamuoyuna bir kez daha belirtmek isterim'' diye konuştu. Bakan Yıldız, burada EÜAŞ'nin büyük oranda değil, küçük hisselerle özel sektör yatırımcılarını destekleyeceğini vurguladı.

''İstihdama önemli katkı sağlayacak''

Törende konuşan TKİ Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Aktaş da Soma linyit kömür sahasında kurulacak 450 MW gücündeki santralden yılda 2,9 milyar kilovatsaat (kWh) enerji üretimi sağlanacağını bildirdi. Yatırımın istihdama da önemli katkı sağlayacağını belirten Aktaş, ''Bu projele herkesin özlemi olan bir proje. Bir yıl sonra inşallah hep birlikte temel atma töreninde oluruz'' dedi.

Kolin İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Naci Koloğlu da Kolin Grubu olarak daha önce hidroelektrik santralleri yaptıklarını belirterek, ''Ülkemizin kömür rezervlerini değerlendirmek için hep bir santral ihalesi veya özelleştirme bekliyorduk. İlk işler her zaman iyidir. İnşallah bundan sonraki işlerin önünü açar'' dedi.

Konuşmaların ardından Bakan Yıldız şahitliğinde, TKİ Genel Müdürü Mustafa Aktaş ve Kolin İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Naci Koloğlu, Manisa Soma linyit kömür sahasında kurulacak olan 450 MW kapasiteli termik santrali yapımı rödovans sözleşmesini imzaladı.

Yaklaşık 153 milyon ton rezervli sahada yapılacak yatırımın yaklaşık 1 milyar dolar olacağı tahmin ediliyor. Yıllık çalışma süresi 6 bin saat olarak belirlenen termik santralin yıllık yaklaşık 2,9 milyar kWh elektrik enerjisi üretmesi planlanıyor.

İhale şartnamesine göre işi üstlenen firma, altı yıllık yatırım süresinin ardından yedinci yıldan itibaren rödovans bedeli ödenmeye başlayacak. Soma'daki ruhsat alanı yaklaşık 102 bin dönüm. Sahadaki ortalama ısıl değer ise 1,200-2,000 kcal/kg olarak tahmin ediliyor. Şirkete tanınacak sözleşme süresi ise 30 yıl.

KAYNAK: AA