Arpa ve buğday hasatı başladı fiyatlar düşecek

Çukurova başta olmak üzere güney illerinde bazı kesimlerde hububat hasadının başladı. Arpa ve buğdayda rekolte fiyatları düşürecek.

Arpa ve buğday hasatı başladı fiyatlar düşecek
Arpa ve buğday hasatı başladı fiyatlar düşecek
GİRİŞ 01.06.2015 13:44 GÜNCELLEME 01.06.2015 13:44

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Çukurova başta olmak üzere güney illerinde bazı kesimlerde hububat hasadının başladığını belirterek, "Özellikle buğday ve arpada büyük üretim artışı beklentisi fiyatları düşürüyor. Üreticimizin sıkıntıya girmemesi için piyasa fiyatları düşmeden Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), müdahale alım fiyatlarını bir an önce açıklamalıdır" dedi.

Bayraktar, yazılı açıklamasında, bu yıl buğday fiyatlarının düşük seyrettiğini ifade ederek, TMO'nun hasadın ilerleyen dönemlerini beklemeden ve piyasa fiyatları düşmeden gerekli müdahaleyi bir an evvel yapması gerektiğini kaydetti.

Geçen yıl yaşanan kuraklık ve kötü hava koşullarından dolayı yeterince ürün ve gelir elde edemeyen üreticinin borçlandığına dikkati çeken Bayraktar, bundan dolayı hasatla ürününün büyük bir bölümünün pazara arz edileceğini bildirdi.

TMO'nun, üreticinin mağdur olmaması için alım merkezlerini artırması gerektiğini savunan Bayraktar, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Özellikle buğday ve arpada büyük üretim artışı beklentisi fiyatları düşürüyor. Üreticimizin sıkıntıya girmemesi için piyasa fiyatları düşmeden TMO, müdahale alım fiyatlarını bir an önce açıklamalıdır.

TMO'nun zamanında, maliyetin üzerinde, uygun müdahale alım fiyatlarını açıklaması ve zamanında hızlı alım yapması üreticimizin emeğini boşa çıkarmayacaktır. Ziraat Odalarımızın ilk tahminleri de birçok bölgede, buğday ve arpa rekoltesinde, önümüzdeki günlerde doğal afet olmazsa önemli bir artış gerçekleşeceği yönündedir.

Endişemiz yüksek üretim beklentisi nedeniyle hasadın ilerleyen günlerinde fiyatların daha da düşeceği şeklindedir. Üretici, ürününü düşük fiyatlarla almak isteyen tüccarların eline bırakılmamalıdır."

KAYNAK: AA