Sınırda kuyruk çilesi 4 gündür devam ediyor

Edirne'de taşıdıkları ihracat yüklerini Avrupa ülkelerine götürmek için Kapıkule Sınır Kapısı'na gelen TIR'lar 4 gündür bekliyor.

GİRİŞ 26.05.2015 17:11 GÜNCELLEME 26.05.2015 17:13

Edirne'de taşıdıkları ihracat yüklerini Avrupa ülkelerine götürmek için Kapıkule Sınır Kapısı'na gelen TIR'lar, Bulgaristan'da işlemlerin yavaş yapılması nedeniyle 4 gündür kuyruktaki bekleyişlerini sürdürüyor.

Edirne Belediyesi yaklaşık 26 kilometre uzunluğundaki kuyrukta bekleyen TIR sürücülerine 5 bin adet kumanya ile su dağıtırken, jandarma ekipleri de kontrolleri sırasında bir TIR’da Avrupa ülkesine gitmek için saklanan 4 kaçak yakaladı.

Türkiye’den yükledikleri ihracat yüklerini Avrupa ülkelerine götürmek üzere yola çıkan TIR'lar Trakya Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü’ne bağlı Bulgar sınırındaki Kapıkule ve Hamzabeyli Sınır Kapısı’nda kuyruk oluşturdu.

Bulgaristan’da geçen hafta düzenlenen rüşvet operasyonunda 35 gümrük çalışanı rüşvet aldığı gerekçesiyle gözaltına alınmasının ardından işlemlerin yavaş yapıldığı için kuyruklar 4 gündür eritilemedi.

Bulgaristan’a çıkış yapmak için Kapıkule Sınır Kapısı’na gelen ve 4 gündür bekleyen TIR kuyruğu yaklaşık 26 kilometreyi geçti. Hamzabeyli Sınır Kapısı’nda ise 15 kilometre kuyruk oluştu.

“TAŞKIN VE TIR KUYRUKLARIYLA ANILIYORUZ”

Kuyrukta ihtiyaçlarını gideremediklerinden yakınan TIR sürücüleri için Edirne Belediyesi 5 bin adet kumanya ile su paketleri hazırladı. Edirne Belediye Başkanı CHP’li Recep Gürkan, Türk tarafında kuyrukta olan sürücüleri ziyaret ederek kumanya dağıttı.

Edirne’nin nehirlerde yaşanan taşkınlar ve TIR kuyruklarıyla anıldığını ifade eden Gürkan, “Kapıkule’de şu an 26 kilometre kuyruk var. Edirne bir taşkınla birde TIR kuyruğu ile anılıyor. Taşkını bir nebze hallettik.

Sıra TIR kuyruğuna gelmesini bekliyoruz. Tabi bu iş belediyenin işi değil hükümetin işi. Bir an önce buna çözüm bulunmasını istiyoruz.

Belediye olarak kuyrukta bekleyen TIR sürücülerine en azından yemek yiyebilmeleri için hazırladığımız kumanyaları dağıtıyoruz” dedi.

“KUMANYAYI ARKAMDA AÇ BEKLEYENE VERİN”

Mersin’den aldığı karpuz yükünü Romanya’ya götürmek için Kapıkule Sınır Kapısı’na gelen TIR sürücüsü Mahmut Durmuş Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan’ın kendisine uzattığı kumanyayı, “Başkanım ben direk geçiş yapıyorum.

Sırada beklemiyorum. Arkamda 3-4 gündür kuyrukta bekleyen arkadaşlarım var. Onlar daha mağdur onları verin” diyerek kabul etmedi. Gürkan ise karşılığında"‘Görüyor musunuz arkadaşlar. Türk milletinin insani duyguları böyle" diyerek TIR sürücüsünün düşüncesini tebrik ettiğini söyledi.

KAÇAKLAR UYKUSUZ BIRAKIYOR

Bulgaristan’a çıkış yapmak için kuyrukta bekleyen sürücülerin en büyük sıkıntısı ise kaçaklar. Türkiye’ye yasa dışı yollardan girdikten sonra Avrupa ülkelerine gitmek için her türlü yolu deneyen kaçaklar son dönemde TIR dorselerine izinsiz girip yurt dışına çıkmaya çalışıyor.

TIR sürücüleri geceleri uyumak yerine araçlarına kaçak binmemesi için nöbet tutmak zorunda kaldıklarını söyledi. TIR sürücüsü Halil Sürgün, Suriyeli kaçakların rahatlıkla brandayı kesip içeri girdiklerini ifade ederek, “Biz burada 3-4 gün kuyrukta bekliyoruz.

TIR’a kaçak girilmesin diye nöbet tutuyoruz. Burada aç susuz çaresiz bir şekilde bekliyoruz. Yetkililer buna bir çare bulsun” dedi.

JANDARMA KAÇAKLARIN PEŞİNDE

Dorseleri kesip içine saklanan kaçaklar nedeniyle jandarma ekipleri de kontrollerini sıklaştırdı. Romanya plakalı bir TIR’da ihbar üzerine yapılan aramada 4 Suriyeli kaçak yakalandı.

KAYNAK: AA