Ramazan öncesi zeytine zam yapıldı mı?

Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa sofralık zeytin fiyatlarında rekora ulaşan artış haberinin gerçeği yansıtmadığını belirtti

Ramazan öncesi zeytine zam yapıldı mı?
Ramazan öncesi zeytine zam yapıldı mı?
GİRİŞ 26.05.2015 16:22 GÜNCELLEME 26.05.2015 16:22

Marmara Zeytin Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (Marmarabirlik) Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa, sofralık zeytin fiyatlarında rekora ulaşan artış haberlerinin gerçeği yansıtmadığını belirterek, tespit ettikleri satış stratejileri çerçevesinde, ramazan sofralarının vazgeçilmezi sofralık zeytinde fiyat artışı olmayacağını bildirdi.

Asa, yazılı açıklamasında, sofralık zeytin fiyatlarının son 20 yılın en yüksek rakamlarına ulaştığı yönündeki haberleri değerlendirirken, özellikle ramazan ayının fırsat bilinmesiyle gıda fiyatlarında artış görüldüğünü, Marmarabirlik ürünlerinde ise zam olmayacağını vurguladı.

Marmarabirlik'in, planlı ürün alımları, düzenli stoklar ve yeni pazarlarla ürün alım ve satış rakamlarını rekor düzeylere çıkardığını aktaran Asa, "2014'te rekor satış rakamlarına ulaşarak 36 bin 200 ton zeytin sattık. 2015 yıl sonu satış hedefimizi ise 40 bin ton olarak belirledik.

Belirlediğimiz satış stratejileri çerçevesinde, ramazan sofralarımızın vazgeçilmezi sofralık zeytinde fiyat artışı olmayacak. Özellikle gıda fiyatlarının arttığı ramazan ayında Marmarabirlik ürünlerini aynı fiyatlardan tüketiciye sunmaya devam edeceğiz.

Tüketiciler, sahur ve iftar sofralarının vazgeçilmezi olan zeytini uygun fiyatlarla bulabilir, Marmarabirlik ürünlerini güvenle tüketebilirler" değerlendirmesinde bulundu.

Asa, zeytin ve zeytinyağı ihracatının çakıldığı yönündeki iddialara da değinerek, Marmarabirlik'in son 5 yılda yeşil ve siyah zeytinde yapılan toplam ihracatın yüzde 10'luk büyüme oranını geride bırakıp yüzde 25'lik büyüme gerçekleştirdiğini hatırlattı.

"Zeytinde ihracat artışı Marmarabirlik'te yüzde 25'lere ulaştı"

Marmarabirlik'in 2009 yılında 13 milyon dolar ihracat yaparken, 2014'te 25 milyon seviyesinde ihracat gerçekleştirdiğini, 2015'te ise bu rakamın 30 milyon dolara ulaşmasını beklediklerini bildiren Asa, şunları kaydetti:

"2009 yılında ortalama 4 bin ton olan ihracatımız bugün itibarıyla 5 bin 500 tonlara ulaşırken, 2015 sonunda ise Avrupa'ya yapılacak ihracatla birlikte 6 bin tonun üzerinde ihracat yapmayı hedefliyoruz.

2010 yılından itibaren Türkiye genelinde yeşil ve siyah zeytin ihracatında yüzde 10 büyüme görülürken, Marmarabirlik'te bu oran yüzde 25'lere ulaşmıştır. Bu da göstermektedir ki geçen 5 yılda her alanda olduğu gibi ihracatta da istikrarlı büyümeyi sürdüren Marmarabirlik, sağlıklı ve doğal ürünlerini uygun fiyatlarla tüketiciye sunmaya devam edecektir."

Asa, ülke genelinde yeşil ve siyah zeytin ihracatının yüzde 27'sinin dökme, yüzde 73'ünün ambalajlı olarak yapıldığını belirterek, Marmarabirlik'in ihracatının yüzde 94'ünün ambalajlı ürün satışlarından oluştuğunu anımsattı.

İhracatın azalmasındaki en büyük etkenin merdiven altı üretimin artması ve kalitenin azalması olduğuna işaret eden Asa, sağlıklı, doğal ve ambalajlı ürün satan Marmarabirlik'in hem yurtiçi hem de yurtdışında satış rakamlarını artırdığını belirtti.

Rekolte tahminlerin altında kaldı

Asa, zeytinyağı fiyatlarındaki artışın ise geçen yıl rekoltenin düşük seviyelerde gerçekleşmesinden kaynaklandığına değinerek, şu bilgileri verdi:

"Sezon başında Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyinin rekolte tahmini 190 bin ton olarak açıklanmış ancak üretim rakamları beklentinin oldukça altında kalmıştır. TSE sınıflandırmasına göre zeytinyağı, içerdiği asit oranına göre sınıflara ayrılmaktadır.

Rekoltenin tahminlerin altında kalması nedeniyle asit oranı 0,8'e kadar olan natürel sızma ve natürel birinci zeytinyağının üretimi az olmuş, az olan üretime talep fazla olmuş ve dolayısıyla fiyat artışı yaşanmıştır. Fiyat artışının asıl sebebi budur. Bu yıl normalin üzerinde seyreden zeytinyağı fiyatları, ekim-kasım aylarında başlayacak hasatla birlikte normal seviyeye gelecektir."

KAYNAK: AA