5 bin besilik sığır Türkiye'de

İthalatına izin verilen besilik sığır sayısı 35 bine ulaşırken, bu ay itibarıyla 5 bin büyükbaş hayvan yurda giriş yaptı.

5 bin besilik sığır Türkiye'de
5 bin besilik sığır Türkiye'de
GİRİŞ 16.11.2014 11:41 GÜNCELLEME 16.11.2014 11:41
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

İthalatına izin verilen besilik sığır sayısı 35 bine ulaşırken, bu ay itibarıyla 5 bin büyükbaş hayvan yurda giriş yaptı.

Hayvancılık Genel Müdürlüğünce besilik materyallere yönelik şartnamelerin Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı il müdürlüklerine gönderilmesinin üzerinden geçen yaklaşık 2 aydır üretici başvuruları devam ediyor.

Bakanlık tarafından ihalat başvurusunda bulunan besicilere toplam 35 bin besilik hayvan için izin verildi. Bunların 5 bini bu ay itibarıyla Türkiye'ye getirildi.

Bakanlık yetkilileri, özellikle Avrupa ülkelerinde besilik materyal fiyatlarının yüksek olması nedeniyle izin alan bazı üreticilerin ithalattan vazgeçtiğini belirtti.

Bakanlığın ithalat izni konusunda bir süre kısıtlaması bulunmazken, Hayvancılık Genel Müdürlüğünce belirlenen teknik şartnameye göre, etçi ve kombine ırkların saf veya melez erkekleri ithal edilebiliyor, sütçü ırklarla bunların melezleri alınmıyor. Ülkeye giren hayvanların 12 aylıktan küçük ve ağırlıklarının 300 kilogramı geçmemesi, ayrıca kendi ırk özelliklerini taşıyacak hayvanlarda herhangi bir fiziki kusur bulunmaması gerekiyor.

- En az 100 baş fiili kapasite şartı

Seçilecek hayvan üzerinde bireysel tanımlamayı sağlayan küpe ve elektronik kulak küpesi gibi işaret bulunması, ayrıca hayvanın bireysel tanımlama numarası, yaş, cinsiyet ve ırk bilgileri ile uyumlu kimlik belgesi bulunması gerekiyor. Sağlık ve teknik muayenesi yapılmayan, kontrolden geçirilmeyen, seçim heyetince seçilmeyen ve hazırlanan seçim listesinde kulak küpe numarası yer almayan hiçbir hayvanın ithalatına izin verilmiyor. İthal edilecek hayvanların bakanlık tarafından belirlenen sağlık ve teknik şartlara uygun olması koşulu aranıyor.

İthalat için en az 100 baş fiili kapasiteli ve karantinaya uygun işletmesi olan kişi ve firmaların mevcut yerli orjinli besi hayvanı sayısının yüzde 40'ına kadar ithalat başvuruları dikkate alınıyor. İthal edilecek besilik sığırların, ihracatçı ülke topraklarında doğup büyümüş olmaları, seçimi yapılan hayvanların en geç 45 gün içerisinde Türkiye'ye gönderilmek üzere yüklemesinin yapılması gerekiyor.

Avustralya, ABD, Brezilya, Macaristan, Estonya, Litvanya, Letonya, Fransa, Avusturya, Slovakya, İsveç, Çek Cumhuriyeti, Yunanistan (Lesvos/Midilli, Samos, Rodos, Chios, Kos, Ikaria, Dodekanisa, Kalymnos ve Halki Adaları ve Peloponniso s/Peloponnese/Peloponneso s /Peloponnesus ve Doğu Makedonya ve Trakya Bölgeleri hariç) ve İtalya'dan (Lazio, Toscana, Piemonte, Sicilya, Liguria, Calabria, Campania, Umbria Abruzzo, Molise ve Basilicata Bölgeleri ve Sardunya adası hariç) ithalat yapılabiliyor.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 4
  • Ziraatçi 9 yıl önce Şikayet Et
    Allah için ülkede ithal edilmedik ne kaldı. Saman ithal, buğday ithal, gdo'lu pirinç ithal, mısırı ithal edip kendi elimiz ile burada mısır şurubu yapıyoruz. Tekstilde iyiyiz diyoruz ham madde pamuk ithal amerikanın en büyük pamuk ihraç ettiği ülkelerin başında geliyoruz. Konya bahri dağdaş uluslararası tarımsal araştırma enstitüsünün arazisine şehir hastanesi kurmak için ihaleye çıkılıyor. Meralar- otlaklar imara açılıp statüsü değiştiriliyor. Büyük tarım arazileri doğru değerlendirilmiyor. Küçücük israil 1 birim alandan bizden daha çok üretim yapıyor. Yeni tohumlar çeşitler geliştirmek için inanılmaz paralar harcıyor neden acaba. Savaşların büyüğü gelecekte su ve gıda üzerine olacak. Maalesef ülkemiz aciz durumda bu konuda.
    Cevapla
  • BİRİSİ 9 yıl önce Şikayet Et
    ÜLKE İÇİNDEKİ HAYVANCILIK TEŞVİK EDİLMELİ. YENİ YÖNTEMLER BELİRLENMELİ. ÇİFTÇİYE HİBE YARDIMLRI ARTIRILMALI. HAYVANCILIĞI YAYMALI. HAYVANIDA İTHAL EDERSEK VAY HALİMİZE. KÖYDE YAŞAYAN BU İŞİ YAPANLAR NE OLUCAK ONU DÜŞÜNEN VARMI...
    Cevapla
  • Modern Kolonizasyon.. 9 yıl önce Şikayet Et
    Afrika'da bir çok ülke tarım ve hayvancılıkta kendi kendine yeter durumda iken, serbest ucuz tahıl-hayvan ithalatı, gıda yardımı, borçlanma, yabancı yatırımı teşvik ile tamamen bağımlı hale getirildi. Somali 1970 lerin ortalarına kadar canlı hayvan ihracatı yaparken şimdi aç. Yabancı Tekeller milyonlarca hektarlık toprağı.. su bedava, toprak ucuz olduğu için işgal etmiş, yerli çiftçi ve çevreyi yok ederek bio-fuel tarlaları, hayvan ve tarım çiftlikleri kurmuş, sömürüyorlar.
    Cevapla
  • herkese 9 yıl önce Şikayet Et
    Ben bu ithalattan birşey anlamadım ! ! Amaç sıgır sayısını çogaltmak olmalı Ama sadece erkek sıgırların ithalatına izin veriliyor o halde nasıl olucakta hayvan sayısı artacak ? ayrıca nerdeyse dünyanın yarısından ithalat yasak ! ! ! ! Saçma sapan bir ithalat kuralları işliyor ortada ! !
    Cevapla