Giyim sektörü çalışanı sertifikalı olacak

Hazırgiyim Sertifikasyon Merkezi (HSM) faaliyetlerine başladı.

Giyim sektörü çalışanı sertifikalı olacak
Giyim sektörü çalışanı sertifikalı olacak
GİRİŞ 15.09.2014 13:10 GÜNCELLEME 15.09.2014 13:53

İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği'nin (İHKİB), çalışanların bilgi ve becerilerini belgeleyerek "doğru işe doğru personel" ilkesinin uygulanmasına olanak sağlayan Hazırgiyim Sertifikasyon Merkezi (HSM) faaliyetlerine başladı.

İHKİB açıklamasına göre, HSM'den "Mesleki Yeterlilik Belgesi" alan çalışanlar daha kolay ve yüksek maaşlı iş bulma imkanına kavuşurken, işveren ise bu belgeye sahip çalışan başına 4 yıl süreyle SSK prim desteğinden yararlanabilecek.

İHKİB HSM'de yapılacak belgelendirme işlemi teorik ve uygulamalı olmak üzere iki aşamalı sınavdan oluşacak. Her iki aşamada yeterli başarıyı gösteren adaylara Mesleki Yeterlilik Kurumu onaylı, kısa süre sonra da uluslararası geçerliliği de olması beklenen Mesleki Yeterlilik Belgesi verilecek. Çalışanlar, Mesleki Yeterlilik Belgesi almak için "www.ihkib-hsm.com.tr" web sitesi üzerinden veya İHKİB HSM'ye doğrudan başvuru yapabilecek.

Açıklamada görüşlerine yer verilen İHKİB Başkanı Hikmet Tanrıverdi, hazır giyim sektörü adına sadece kendilerinin verdiği "Mesleki Yeterlilik Belgesi"yle çalışanların çok daha kolay ve yüksek maaşla iş bulabileceklerini dile getirdi.

AB uyum programı kapsamında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Mesleki Yeterlilik Kurumu'ndan gerekli izinlerin alınmasıyla belgelendirme faaliyetlerine başlayan HSM'nin, çalışanlara olduğu kadar işverene de önemli faydalar sağlayacağına işaret eden Tanrıverdi, işveren açısından işe alınacak kişinin taşıması gereken bilgi ve becerilerin önceden bilinmesinin önemli olduğunu vurguladı.

Tanrıverdi, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile hükümetin büyük önem verdiği Mesleki Yeterlilik Belgesi'nin sağlayacağı faydalara ilişkin, şunları da kaydetti:

"İşin gerektirdiği bilgi ve becerilere sahip, değişen koşullara ayak uydurabilen kişilerin istihdam edilmesi işverenin rekabet gücünü artıracak. İnsan kaynakları yönetiminde seçme ve yerleştirme, görev tanımlarının oluşturulması, beceri ve yetkinlik boşluklarının tespiti, hizmet içi eğitimin planlanması, performans değerlendirmesi, kariyer danışmanlığı ve rehberlik gibi birçok alanda önemli girdiler sağlayacak.

Mesleki Yeterlilik Belgesi'ne sahip nitelikli iş gücü istihdamının yaygınlaştırılmasıyla tüketiciye daha kaliteli mal ve hizmet sunulması desteklenecek. Yeterlilik belgesine sahip çalışanların sigorta primlerinin işveren hissesinin tamamı 12-48 ay arasında İşsizlik Sigortası Fonu'ndan karşılanacak. Bu, asgari ücretle çalışan bir personelin istihdamında 1 yıl için bin 860 lira, 4 yıl içinse 7 bin 440 lira destek anlamına geliyor."

KAYNAK: AA