İşte Twitter'ın ofis açmamasının nedeni

Ofis ve içerik tartışmalarının odağında bulunan Twitter'ın ofis açtığı ülkelerle ilgili ve Türkiye'ye neden gelmediğine yönelik çok çarpıcı bir tablo ortaya çıktı...

İşte Twitter'ın ofis açmamasının nedeni
İşte Twitter'ın ofis açmamasının nedeni
GİRİŞ 21.04.2014 09:32 GÜNCELLEME 21.04.2014 16:55
Bu Habere 17 Yorum Yapılmış

Kenan Biter'in haberi

Twitter üzerinden yapılan tartışmalar ve açıklamalar sürerken geçtiğimiz günlerde Twitter yetkilileri sürpriz bir toplantı gerçekleştirmek üzere Ankara'ya geldi.

İlgili Bakan ve bürokratların katıldığı toplantıdan; Twitter yetkililerinin Türkiye'de ofis açılması konusuna sıcak bakmadığına yönelik görüş çıkarken, zararlı ve mahkeme kararına konu içeriklerle ilgili ise farklı bir uygulama gündeme getirildi.

İÇERİĞE BUZ, OFİSE AVUKAT ÖNERİSİ

Sürpriz toplantıda Türkiyede ofis açılmasıyla ilgili hemen karar veremeyeceklerini, merkez ofislerinde yapacakları değerlendirmelerden sonra tekrar biraya gelebileceklerini beyan eden Twitter yetkililerinin ilk etapta ofisten ziyade İstanbul'da kendilerini temsilen bir avukatın bulunması yönünde öneri sunduğu belirtildi. Zararlı ve mahkeme kararına konu içeriklerle ilgili 'buzlanarak' etkisizleştirilmesi formülünün masaya yatırıldığı toplantı da karşılıklı iki tarafın da bu formül üzerinde mutabık kaldığı öğrenildi.

TWİTTER İÇİN BİR İLK

Yapılan kritik toplantıdan çıkan ilk notlar bu yöndeyken Türkiye ise ofis konusunda ısrarını sürdürmeye devam ediyor. Hükümet Twitter'ın Türkiye'de ofis açmaması halinde bir ilki uygulamaya hazırlanıyor. Twitter'a reklam veren şirketlerin KDV'si yüzde 18 yerine yüzde 36 üzerinden hesaplanacak. Böylelikle Twitter'dan tahsil edilemeyen vergi de reklam veren şirketlerden kesilmiş olacak.

Peki onca çağrı ve gözdağına rağmen Twitter Türkiye'de ofis açmamak için neden direniyor? İşte Twitterla ilgili bu soruya cevap oluşturacak ve bu zamana kadar pek dillendirilmeyen bazı çarpıcı detaylar...

13 ÜLKEDE TOPLAM 26 OFİS

Dünyanın Çin hariç internet erişiminin sağlanabildiği hemen hemen her ülkesinde toplam 250 milyon aktif kullanıcı ile faaliyet gösteren Twitter'ın sadece ama sadece 13 ülkede ofisi bulunuyor. Twitter hesaplarının yüzde 77'sinin ABD dışında olmasına rağmen ofislerin 1'i merkez olmak üzere 11 Amerika'da bulunuyor.

Diğer ofisler ise çoğu Avrupa'da olmak üzere sırasıyla Hollanda (Amsterdam), Almanya (Berlin), İrlanda (Dublin), İngiltere (Londra), Fransa ( Paris), İspanya (Madrid), Brezilya (Rio de Janeiro - São Paulo), Singapur, Avustralya (Sidney), Güney Kore (Seul), Japonya (Tokyo) ve Kanada'da(Toronto, Vancouver) yer alıyor.

TÜRKİYE'DEKİ KULLANICININ YARISI KADAR NÜFUSA OFİS!

Türkiye'de ofis açmamak için kılı kırk yaran Twitter'ın Türkiye'de ise 12 milyon aktif kullanıcısı bulunuyor. Böylesine ciddi bir kullanıcı kitlesine sahip olduğu ülkeye ofis açmayan Twitter'ın ofis açtığı ülkelere bakıldığında çok çarpıcı bir tablo ortaya çıkıyor. Ortadoğu ve Afrika'da tek bir ofisi dahi bulunmayan Twitter'ın öte taraftan açtığı ofislerinin bulunduğu birçok ülkenin ''nüfusu'' Türkiye'deki kullanıcı sayısının neredeyse yarısına bile denk gelmiyor. (Singapur: 5 milyon 312 bin, İrlanda: 5 milyon 589 bin)

AYLIK ORTALAMA 15 BİN DOLAR MAAŞ + ÖDÜL

Günde ortalama 500 milyon mesajın atıldığı dev platformun dünya genelindeki 26 ofisinde toplam 2 bin 700 personeli bulunuyor. Personellerin yüzde 50'sinin mühendis kadrosundan oluştuğu ofislerde ortalama 50 ile 100 arasında kişi istihdam ediliyor. Twitter yönetimi personeline maaş noktasında da çok cömert davranıyor. Mühendislerine ortalama aylık 15 bin dolar maaş veren kurum ek ödeme ve ödüllerle bu parayı 30 bin dolara kadar çıkartabiliyor.

GELİRİNİN 10'DA 1'İ TÜRKİYE'DEN

Ofisi bulunmadığı halde 5 yıldır faaliyet gösteren ve kullanıcı sayısının her geçen gün arttıran Twitter, Türkiye'den çok ciddi bir reklam geliri de elde ediyor. 2013 yılında 400 milyon doların üzerinde ciro yapan şirketin bu kazancının 35 milyon doları yani neredeyse 10/1'i Türkiye'ye ait. 2014 için 600 milyon dolara yakın bir ciro bekleyen şirketinTürkiye'den elde ettiği gelirin de 50 milyon dolara yaklaşması bekliyor. Bu da ortalama net kar olarak 100 milyon TL kazanç anlamına geliyor.

OFİS AÇILIRSA YILLIK 20 MİLYON TL VERGİ ALINACAK

12 milyon kullanıcı sayısı ve aylık ortalama 100 milyon TL'lik karlı bir pastadan hiçbir şekilde fedakarlık etmek istemeyen Twitter'ın Türkiye'de ofis açması halinde ise kazancının yüzde 20'si kurumlar vergisi adı altında kesintiye uğrayacak. Bu da 100 milyon TL'de 20 milyon TL'nin devletin kasasına gireceği anlamına geliyor. Bunun yanı sıra gider tablosuna açılacak ofisin maliyeti ve ortalama 50 ile 100 personelin maaşı da eklenecek. Tüm bu maliyetler göz önünde bulundurulduğunda Twitter'ın Türkiye'den elde ettiği yıllık kazancı neredeyse yarı yarıya azalmış olacak.



KÖKTEN ÇÖZECEK FORMÜL GELİŞTİRİLİYOR

Twitter'n vergilendirilmesi için Türkiye'de ofis açması gerektiğini söyleyen Gelir İdaresi Başkanlığı'ndan üst düzey bir isim, Twitter noktasında şirketin Amerika menşeli olduğu için kurumlar açısından ülkeler arasında yapılan ikili anlaşmalara bakılması gerektiğini ifade ederek, "internet üzerinden vergilendirme tüm dünyada bir problem. Sadece Türkiye'ye özgü bir sorun değil. Bu yönde internet üzerinden elde edilen gelirlerin nasıl vergilendirileceğine dair bir tartışma ve çalışma sürüyor. İnşallah en kısa zamanda bu sorunu kökten çözecek formül geliştirilecek.'' diye konuştu.

kenan.biter@haber7.com 

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 17
  • Mehmet Emin 9 yıl önce Şikayet Et
    KDV 5 yıldır ödemediği vergiyi de telafi etmeli. Mesela %100 olmalı.. Böyle yüksek meblağlı yekünler olunca Twitter 11 hakimin yakınlarına 11 tane Mercedes hediye etti mi bu işi bağlayadabilir. Bu twitter kuşunun ciyyak ciyyak ötdürülmesi lazım. O Hakimlere de rüşvet değil devlet eliyle taltif yakışır.
    Cevapla
  • ahmet şengül 9 yıl önce Şikayet Et
    asgari ücret vergi. ben bu ülkeye hizmet ediyorum asgari ücretle çalışıyorum maaşımın 4 de 1 i vergi veriyorum ,bunlar trilyonları götüyorlar,girmeyin kardeşim mecburmusunuz,hackerlar saldırsın bu hırsızlara. benden vergi alıyorda bu devlet .bunlardan alamıyorsa kapatsın.
    Cevapla
  • ilhanlı 9 yıl önce Şikayet Et
    bu hesapla TWİTTER zararda . bu habere göre twitter 2700 personele aylık asgari 15000usd maaş vermekte (mühendis ve diğer personelin ortalaması alınmak kaydıyla) buda yılda 486 milyon usd eder. birde ikramiye ve diğer şeyleri katarsanız. bu rakam daha da büyür. Bu da demek oluyor ki aslında toplamdaki ciro 400 milyon değil asgari 1 milyar dolardır.
    Cevapla
  • Hizli 9 yıl önce Şikayet Et
    Vergi. Vergilerini gelsinler tipis tipis odesinler. Ancak tabii ofis acilan ulkelere bakiyorum da, neden oralarda aciyorlar da bizde acmiyorlar, bunu kendimize sormamiz lazim. hepsi gelismis ulke, milli gelirleri yuksek, ozgurlukler acisindan bizden daha iyi durumda gorunen ulkeler.
    Cevapla
  • Garib GARİB 9 yıl önce Şikayet Et
    TWETTER CASUSLUK FAALİYETLERİNİN BİR PARÇASIDIR.. Kesinlikle bir iletişim özgürlüğü olarak değerlendirilmemeli. İsyan ve kalkışmalarda özellikle faili meçhul provakatörler, istihbarat örgütleri kitleleri harekete geçirerek kontrol edilemez olayları yönetiyor. Benim ülkemi ve ülkemin yargı kararlarını hiçe sayıyor.Ayrıca AYM de TWETTER kararını gözden geçirerek Türk milletinden özür dilemeli.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle