İnci kefalini avlama yasağı başladı

Türkiye'nin en büyük gölü olan Van Gölü'nde yaşayan endemik tür olan inci kefali balığını avlama yasağı bugün itibariyle başladı.

İnci kefalini avlama yasağı başladı
İnci kefalini avlama yasağı başladı
GİRİŞ 15.04.2014 12:13 GÜNCELLEME 15.04.2014 12:13

15 Nisan-15 Temmuz tarihleri arasında devam edecek olan yasak kapsamında Van ve Bitlis valilikleri koordinasyonunda polis, jandarma, ve tarım müdürlükleri tarafından önlemler alındı. İnci kefali balığının yumurtlama döneminin başlamasıyla birlikte uygulanmaya başlanan avlanma yasağı kapsamında Van ve ilçelerinin yanı sıra Bitlis'in Tatvan Ahlat ve Adilcevaz'daki göl kıyılarında koruma amaçlı olarak 24 saat boyunca polis, jandarma ve tarım ekipleri görev yapacak.

İnci kefalinin üremesini en iyi şekilde sağlaması için ciddi manada yaptırım uygulama kararı alan Bitlis ve Van valilikleri, bu kapsamda ortak çalışma yürüterek ilk defa diğer yıllara oranla bu sene av yasağına uymayanlara ciddi manada cezai işlemler uygulanacak.
15 Nisan itibariyle başlayan üreme döneminde, inci kefalinin meşakkatli yolculuğu da gözlem altında tutulacak. İnci kefalinin yumurtalarını bırakmak için Van Gölü'nün sodalı suyunda sıcak sulara doğru ters akıntıya karşı yapılan yolculuğu ise görülmeye değer görüntüler oluşturuyor.

Tatvan Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Alli Kurban, Van Gölü'nün sodalı suyunda inci kefalinin tek yaşadığını belirterek, "Özellikle yavru bırakma dönemi 15 Nisan'da başlayıp 15 Temmuz'a kadar devam etmektedir. 15 Nisan itibariyle de avlama yasağı başlıyor. Özellikle bu dönemde üremeye giden ve yumurta bırakan inci kefalinin avlanmaması gerekmektedir. Bütün vatandaşlarımızdan buna özellikle ilgi göstermesini temenni ediyoruz. Bu yasaklara uymayanlar hakkında da yasal işlem yapılacaktır. 1380 Sayılı Su Kanunu'nun ilgili maddeleri gereğince gerekli idari yaptırımlar yapılacaktır" dedi.

KAYNAK: İHA