Bankaya dava açacak vatandaşa kritik uyarı

Bankaların aldığı haksız ücretler, vatandaşı adliyeye mahkum ediyor. Ancak hak aranırken, vatandaşa ek fatura çıkabiliyor.

Bankaya dava açacak vatandaşa kritik uyarı
Bankaya dava açacak vatandaşa kritik uyarı
GİRİŞ 18.12.2013 06:36 GÜNCELLEME 18.12.2013 06:36

Bankaların tüketicilerden tahsil ettiği dosya masrafları yargı ve hakem heyetleri kararıyla vatandaşlara iade ediliyor. Ancak bazı tüketiciler de 'hakkımı arayayım' derken izledikleri yanlış yolla mağdur olabiliyor. 41 yaşındaki Turgut Yapmış, 15 Şubat 2008 tarihinde bir bankadan çektiği 40 bin liralık konut kredisini 25 Mayıs 2010'da bir başka bankadan kredi bularak kapattı. Banka şubesi bu işlemden dolayı Yapmış'a 711 lira 'erken kapatma' cezası kesti. Yasa gereği yüzde 2 oranında erken kapatma cezası aldığını bilmeyen Yapmış, bu kez ilk kredi çekimi sırasında kendisinden alınan dosya masrafları için hukukçu yardımı almadan dava açtı.

HUKUK BİLMEK ŞART

Mahkemenin verdiği duruşma tarihinde adliyeye gitmeyen Turgut Yapmış, tüketicinin avukat tutmadığı hallerde duruşmaya kendisinin girmesinin zorunlu olduğunu bilmediği için büyük bir sürprizle karşılaştı. Mahkeme, davanın açılmamış sayılmasına hükmetti. Yapmış'ın, bankanın 440 TL'lik avukatlık ücretini ödemesine karar verildi. Banka şubesi, icra ve faizlerle 700 lirayı tüketiciden alacak. Böylece toplamda bin 550 lira verecek.