Dikkat! Otomobil alacaklar da üzülecek!

Yeni evlenecekleri vuracak, cebinde parası olmadan araba alacaklar üzülecek...

Dikkat! Otomobil alacaklar da üzülecek!
Dikkat! Otomobil alacaklar da üzülecek!
GİRİŞ 27.11.2013 15:06 GÜNCELLEME 27.11.2013 19:20
Bu Habere 7 Yorum Yapılmış

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'ndan (BDDK) taksitli alışverişe, kredi kartından taksitli nakit çekimine 'neşter'. Taksit sayısı, 9 ayı geçemeyecek. 

Bankacılık sektörünün görüşüne açılan taslak, bu haliyle yürürlüğe girerse, "Çeyizinizi, ayakkabınızı, tatilinizi 6 ay ödemesiz 36 aya varan vadeyle alın. Kredi kartından taksitli nakit çekin" dönemi kapanacak. Mobilya ve beyaz eşyada taksit süresi 12 ayla sınırlanacak. Cebinde parası olmayan ne sıfır ne de ikinci el araba kredisi alamayacak. İşte kredi kartından, nakit çekime; taşıt kredisinden konut kredisine BDDK'nin hazırladığı taslağın özeti....

NAKİT DAHİL, TAKSİTE SINIR!

Banka Kartları ve Kredi Kartları Yönetmeliği'nin 26. Maddesine eklenecek bir fıkrayla 'taksitlere' sınır geliyor. Faizsiz bankacılık yapan katılım bankaları da dahil olmak üzere tüm bankaların hem alışverişte hem de kredi kartından nakit çekimde yapabilecekleri taksit süresi 9 ayı geçemeyecek. Bu süreye 'ödemesiz' dönem de dahil edilecek. Yani mobilya ve beyaz eşya hariç hiçbir sektörde, "Şimdi al, 3 ay sonra ödemeye başla" denilip 12 aya, 18 aya, 36 aya varan vadelerle taksitlendirmeler yapılamayacak.

CEP TELEFONU, PIRLANTA SINIRI 6 AY!

Ancak 9 ay sınırı elektrikli ve elektronik eşya ile bilgisayar alımı, araç kiralama, telekomünikasyon ve kuyumculukla ilgili işlemlerde 6 ayı geçemeyecek. Bir başka ifadeyle anneye mutfak robotu, süpürge, sevgiliye pırlanta, çocuğa bilgisayar, cep telefonu almak için artık üç yıl taksit dönemi kapanacak. Bu süre, ödemesiz dönem dahil 6 ayı geçemeyecek.

MOBİLYA, BEYAZ EŞYA 12 AY

Beyaz eşya ve mobilya alımlarında taksit süresi 12 ayı geçemeyecek. Kredi kartlarıyla gıda ve akaryakıt alımlarında ise taksit olmayacak.

EVİNİ TEMİNAT GÖSTERİP TÜKETİCİ KREDİSİ ÇEKEN DİKKAT!

BDDK'nin ikinci radikal adımı tüketici ve taşıt kredilerinde atılacak. Değişiklik taslağına göre, konutu teminat göstererek alınan tüketici kredisi limiti; konutun değerinin yüzde 75'ini geçemeyecek. Örneğin 200 bin liralık konutu karşılığı tüketici kredisi çekecek olan bir vatandaş, 200 bin liralık değil; 150 bin liralık kredi çekebilecek. Konutun değerini ise BDDK veya Sermaye Piyasası Kurulu'nun yetkilendirdiği değerleme şirketleri belirleyecek. Bunların dışındaki şirketlere değerleme yaptıran bankalar, bu kredinin tamamı için karşılık ayırmak zorunda kalacak.

UCUZ ARABADA YÜZDE 30, PAHALI ARABADA YÜZDE 40 CEPTE OLACAK!

Konut kredilerinde olduğu gibi taşıt kredilerinde ve finansal kiralama işlemlerinde de vatandaşın cebinde para olması gerekecek. Cebinde parası olmayan ne sıfır ne de ikinci el otomobil alacak ya da kiralayacak. Buna göre;

Vatandaş, mevcut sistemde cebinde hiç parası olmadan sıfır ya da ikinci el araba kredisi alabilirken, taslak yürürlüğe girerse artık alamayacak. Alacağı arabanın nihai fatura değeri, yani vergiler dahil satış fiyatı 50 bin lira ve altında ise; vatandaşın cebinde en az bunun yüzde 30'unun bulunması gerekecek. Bir başka ifadeyle 50 bin liralık araba alacak vatandaşın cebinde 15 bin liranın hazır olması gerekecek.

50 BİNİN ÜZERİNDEKİ ARABALAR...?

Peki ama fiyatı 50 bin liranın üzerinde olan arabalarda durum ne olacak? Yine 50 bin liraya kadar olan bölüm için yine yüzde 70 sınırı olacak; 50 bin liranın üzeri içinse bu sınır yüzde 50 olarak uygulanacak. Yani 100 bin liralık bir araba almak isteyen vatandaş; ilk 50 binlik bölüm için 15 bin lira; ikinci elli binlik bölüm için de 25 bin lira olmak üzere; toplamda 100 bin liralık araç için cebinde 40 bin lira parası olacak. Geri kalan 60 bin lirayı da bankadan kredi olarak çekebilecek.

İKİNCİ EL ARAÇLARDA...

İkinci el araçlarda taşıt değerinin tespitinde 'kasko' değeri esas alınacak. Kredilendirmesi ise yine sıfır araçlardaki gibi 50 bin liraya kadar olanlarda yüzde 70; 50 binin üzerinde ise yüzde 50 kredi verilebilecek.

TÜKETİCİ KREDİSİ 3 YIL; TAŞIT KREDİSİ 4 YILLA SINIRLANACAK

Tüketici kredilerinin vadesi 36 ayı; taşıt kredilerinin vadesi ise 48 ayı geçemeyecek.

KAYNAK: HÜRRİYET
YORUMLAR 7
  • mustafa kulleliler 10 yıl önce Şikayet Et
    hamdolsun teğet geçti. Demek ki teğet geçmemiş. Fakat insanını sürekli banka kullanmak (ekonomiyi kayıt altına alıp tavuğun suyunun suyundan vergi koparmak niyetiyle) hemde sürekli memleketin en karlı ve en çok kazanan kurumları bankalarken durumu vatandaşı tıraşlayarak ayar çekmek IMF den kurtulmuş ekonomimizin gurebanın alın teri üzerine bina edildiğinin (sıkın kemerleri vatandaşlar) zenginin yine hükümetçe finanse edileceğinin (ver teşviği kaymaklı olsun) işaretidir.Kalkınma var da ADALET nerde???
    Cevapla
  • Libertas Infinitus 10 yıl önce Şikayet Et
    Sevgili Mustafa Yıldırım. Haklısınız. Ama böyle bir kriz (İnşallah yaşanmaz) halkın kadar ki daha fazla hükumetin suçudur. Ki siz de "ekonomi böyle yönetilmemeliydi" diyerek aslında bu noktaya değinmişsiniz. Bir arkadaşımız da başkalarını ekonominin "e"sinden bile anlamamakla suçlayıp, üretenin "şahlandığı"nı söylemiş. Bence o arkadaş bir bankacı olarak sizin yorumunuzu dikkatle tekrar okumalı. Başka söze hacet yok. Aklı başında, gidişatı gören insanlar yıllardır çırpınıyor. Ama Türkiye'deki seçim sistemi ve siyaset kurumu maalesef olgunlaşmadığı için (AKP'yi tek başına suçlamıyorum) ekonomi iyi görünümü elde edebilmek adına ha babam tüketim teşvik edildi. Şimdi kimse kenara çekilip ben yapmadım diyemez. Yazık vallahi. Şimdi frene basıyoruz, adını koymasak da yeni dönem "kemer sıkma" dönemidir. Geçmiş olsun hepimize. :(
    Cevapla
  • Mehmet Kan 10 yıl önce Şikayet Et
    Ahmet Enes. Ekonominin E'sinden anlamıyorsun. Tarımda kim demiş dışa bağımlıyız diye...Yediğin içtiğin nereden geliyor? Rusya'dan mı? İran'dan mı nereden? Üretici bitmedi şahlandı. 2002'de 220 milyar dolar olan GSYH 2013'de 850 milyar dolar oldu. Tabi GSYH 'ın ne olduğunu bile bildiğini zannetmiyorum
    Cevapla
  • yunus doğdu 10 yıl önce Şikayet Et
    SEN PEŞİN ALIRSIN. Banka kendisi taksit yapar yani resmiyette gidip taksitli alışveriş yapmamış oluyorsun..anlayan anladı..ayrıca yasanın bu haliyle'de yürürlüğe gireceğine rüyada görsem inanmam bankalara kimse diş geçiremez ne hükümet nede vatandaş çünkü devlet'de vatandaş'da bankalar ile iş yapıyor arayı sıcak tutmak herkesin yararınadır..ayrıca daha kredi kartı aidatında bir arpa boyu yol alamamış hükümet kapsamlı bir durum olan taksit olayına nasıl el atacak..
    Cevapla
  • METİN AKARSU 10 yıl önce Şikayet Et
    Eskiye dönüş.. Desenize gene senet furyası başını alacak gidecek.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle