Pazarın dörtte üçü 7 yılda LED'e geçecek

Philips'in Türkiye Üst Yöneticisi (CEO) Göktuğ Gür, 2020 yılında dünyada aydınlatma pazarının yüzde 75'inin LED teknolojisine geçmesinin beklendiğini bildirdi.

Pazarın dörtte üçü 7 yılda LED'e geçecek
Pazarın dörtte üçü 7 yılda LED'e geçecek
GİRİŞ 05.11.2013 14:49 GÜNCELLEME 05.11.2013 14:49

Gür, bir otelde düzenlediği basın toplantısında, Philips'in Bursa'da gerçekleştirdiği yeni aydınlatma projelerine ilişkin bilgi verdi. LED elektriğin icadından bu yana aydınlatma sektöründe tanık olunan belki en büyük buluş olduğuna dikkati çeken Gür, "2020 yılında tüm aydınlatma pazarının yüzde 75'inin LED'e geçmesi bekleniyor" diye konuştu.

Gür, LED aydınlatma teknolojisinde Bursa'nın kendileri için referans şehir konumunda olduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Bursa Büyükşehir Belediyesi ve Tasarım Elektrik ile birlikte Bursa'da geçen yıllarda gerçekleştirdiğimiz Emir Sultan Cami, Ulu Cami, Bursa Saat Kulesi, Balibey Han, Acemler Üst Geçidi, Emir Sultan Alt Geçidi gibi projelere yenilerini eklemenin mutluluğunu yaşıyoruz. Son olarak Bursa Enerji Müzesi, Telekom Genel Müdürlüğü, Gemlik Köprüsü, Whiteside Ofis binası, Yıldırım Cami, Güllük Üst Geçidi, Beşevler Rekreasyon Alanı ve Mimar Sinan Parkı'nı da LED teknolojisi kullanarak aydınlattık. Yıldırım külliyeleri, Hüdavendigar Parkı ve Köprüsü, önümüzdeki aylarda aydınlatmasını tamamlayacağımız mekanlar arasında yer alıyor."

Gerçekleştirdikleri aydınlatma projeleri aracılığıyla şehirlerde ekonomi, güvenlik ve estetik bağlantılı iyileştirmeler sağlarken, enerji verimliliği ve tasarrufunda devlet politikasıyla örtüşen güçlü bir tablo sunduklarını anlatan Gür, şöyle devam etti:

"Elbette bu noktada yerel yönetimlere de önemli görevler düşüyor. Bursa'da yaşanan bu güzel dönüşümde Bursa Büyükşehir Belediyesinin vizyonu ve katkısı da öncü olmuştur. Dilerim Bursa, bu konuda tüm şehirlerimize örnek olur. Geçtiğimiz yıl yaptırdığımız bir araştırma, Bursalıların en güzel aydınlatılan mekan olarak Ulu Cami'yi seçtiğini ortaya koyuyor. Philips tarafından aydınlatılmış bir kent simgesinin bu kentin halkı tarafından da beğeniliyor olması bizim için çok önemli."

-"Işığın Geleceği" raporu

Philips Aydınlatma Türkiye Pazarlama Direktörü Hakan Payzun da Philips'in sponsorluğunda, dünyanın önde gelen trend araştırmaları ve gelecek senaryoları şirketi PSFK Labs'in hazırladığı "Işığın Geleceği" raporuna ilişkin bir sunum yaptı.

Raporun, ışığın geleceğini şekillendiren 12 temel trendi ortaya çıkardığına işaret eden Payzun, şunları kaydetti:

"Rapor, sağlıklı uyku düzeni ve güvenlik hissinden kaynak sıkıntısı ve iklim değişikliğinin yeniden ele alınması gibi makro sorunlara kadar değişiklik gösteren birçok alanda aydınlatmanın getirebileceği bir dizi faydaya toplu bir bakış sağlayan projelere vurgu yapıyor. Bu projeler, terk edilmiş bir petrol istasyonunun bir sanat eserine dönüştürülmesinden San Francisco Körfez Köprüsü'nün 75. yıl dönümüne özel aydınlatması gibi üst düzey tasarım harikalarına kadar geniş bir yelpazedeki çalışmaların profilini çiziyor."

Payzun, raporun ışığın duygular üzerindeki olumlu etkisini; "Interaktif aydınlatma, karşılama ışığı ve ışıkla bağlantı kurma", ışığın kimlik yaratmadaki rolünü "şehirlere kimlik katma, sesle senkronizasyon ve ışıkla sanat, bir iletişim aracı olarak ışığı "sanal sınırlar, ışık hızı ve ışıkla yönlendirme", yaşam için ışığı; "ışık terapisi, mod'a göre ışık ve sürdürülebilir aydınlatma" olmak üzere toplam 12 trendi ortaya koyduğunu kaydetti.

KAYNAK: AA