FİSKOBİRLİK 7 yıl sonra tekrar piyasada

Türkiye genelinde aktif olarak 75 bin ortağı bulunan ve 2006 yılında maddi sıkıntılar nedeniyle üreticilerden aldığı fındığın parasını ödeyemeyerek alımı durduran Fındık Tarım Satış Kooperatifleri Birliği, 7 yıl aradan sonra yeniden piyasaya girerek fındık alımına başladı

FİSKOBİRLİK 7 yıl sonra tekrar piyasada
FİSKOBİRLİK 7 yıl sonra tekrar piyasada
GİRİŞ 14.08.2013 14:05 GÜNCELLEME 14.08.2013 14:05
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Uzun yıllar üreticilerin büyük bir çoğunluğunun fındığını verdiği FİSKOBİRLİK, içinde bulunduğu mali tablo nedeniyle piyasadaki yerini Bakanlar Kurulu kararı ile 2006 yılında Toprak Mahsulleri Ofisi'ne (TMO) bıraktı.

Yedi yıl süreyle zaman zaman piyasaya girmeye çalışsa da üreticiler tarafından tercih edilmeyen FİSKORBİRLİK, 2013 yılında tekrar piyasaya girerek fındık alımına start verdi.

Sezonun ilk fındık alımı yapıldı

Gülyalı ilçesi Ayrılık köyünde bir üreticiye ait harmanda yapılan fındık alımına FİSKORBİRLİK Genel Müdür Vekili Salih Öğütken de katıldı.

Öğütken, burada yaptığı açıklamada, birlik olarak üreticilerin harmanına giderek fındık alımı yaptıklarını söyledi.

Yönetim kurulu kararı ile bu sezon fındık alacaklarını ve parasını da peşin ödeyeceklerini daha önce kamuoyu ile paylaştıklarını anımsatan Öğütken, "Verdiğimiz sözün arkasındayız, harmana geldik ve üreticilerimizin fındığını almaya başladık" dedi.

Üç farklı modelle alım yapmayı sürdüreceklerini ifade eden Öğütken, şöyle konuştu:

"Birisi tamamen peşin almı modeli. İkinci modelimiz yarısı peşin olmak üzere yarısı da market zirai girdi ve ambalajlı yağ karşılığı alım. Son modelimiz ise emanet alım yöntemi. Birinci modelde piyasa koşullarının 10 kuruş üstünde alım yapacağız. Eğer tarım danışmanlarımıza kayıtlı bir üyemiz ise onlarınkini 20 kuruştan alacağız. Diğer modelleri tercih edenlerin ise fındığını piyasa koşullarının 50 kuruş üstünde fiyattan alım yapacağız."

"Gün içinde alınan fındığın parası aynı gün ödenecek"

Öğütken, üreticilerden gün içinde aldıkları ürünün parasını aynı gün içinde ödediklerini vurgulayarak, " FİSKOBİRLİK şirketimiz ürün bedelini aynı gün üretimizin hesabına havale edecek. Burada üreticilerimiz test etsin. Öğleden önce verdikleri 100 kilo gram fındığın parasını öğleden sonra almazlarsa, geriye kalan ürünlerini getirmesinler. Bu kadar emin konuşuyoruz" ifadelerini kullandı.

"Kaynağımız hazır"

Fındık alımlarında harcanacak kaynağın hazır bulunduğunu anlatan Öğütken, şöyle devam etti:

"O anlamda hiçbir sıkıntımız yok. Piyasada aktif alıcı pozisyonundayız. Üreticileri anlıyoruz. Geçmiş dönemlerde kaynak bittiği zaman ödemelerde sıkıntı yaşanmıştı. Bu dönem ise aldığımız fındığı depolarda stoklamayacağız, ihracat ve iç piyasa bağlantılarımız var. Al sat yöntemi ile bu çarkı çevireceğiz. Ayrıca geçmişten alacağı olan üreticilerimize de kolaylık getiriyoruz. Alacağı olan üreticimiz bize tekrar ürün verirse hem mevcut ürünün parasını vereceğiz hem de geçmiş alacağının yüzde 20'si kadar ödeme yapacağız."

"FİSKOBİRLİK bizim"

Fındığını FİSKOBİRLİK'e veren üretici Cemal Cörüt ise, "Fındığımı hep FİSKOBİRLİK'e verdim. Kaybettim yine verdim. Çünkü FİSKOBİRLİK milletin, bizim. Onun için hepsini yine ona veriyorum. Diğer üreticiler de ürünlerini FİSKOBİRLİK'e verseler çok iyi olacak. İnşallah da verecekler" dedi.

 

YORUMLAR 2
  • Mehmet K. 10 yıl önce Şikayet Et
    BUNLARDA YENİ YİYİCİLER.... BİZİM MİLLETİMİZ SAF NASIL OLSA . 3-5 senede unutuyor geçmişi. Utanmaz yüzsüzler. Neymiş efendim fındığını getirirse eski alacağının % 20 sini ödeyeceklermiş. Artık uzak durun bizden, kan emiciler...
    Cevapla
  • Halil ŞAHİN 10 yıl önce Şikayet Et
    GEÇTİ BOR" UN PAZARI. Yemezler..böyle göstermelik alımları çok gördük...Madem paranız var..borcunuzu ödesenize...artık üreticinin üzerinden elinizi çekin..Neymiş para peşin ödenecekmi...Alacağı olan fındık satarsa eski alacağının %20 sini alacakmış....yahu bunları söyleyenler gerçekten söylediklerine inanabiliyorlarmı?"Eskilerde bi tabir vardı"Geçti Bor un pazarı.... anlatabiliyormuyum...Anlayanlar anlamış olsa gerek...
    Cevapla