7 aylık çelik ihracatı, 8,6 milyar dolar oldu

Çelik İhracatçıları Birliği (ÇİB), bu yılın yedi aylık döneminde 8,6 milyar dolar ve 11,4 milyon ton çelik ihracatı gerçekleştirildiğini bildirdi.

7 aylık çelik ihracatı, 8,6 milyar dolar oldu
7 aylık çelik ihracatı, 8,6 milyar dolar oldu
GİRİŞ 05.08.2013 12:29 GÜNCELLEME 05.08.2013 12:29

Toplam çelik ihracatının yüzde 42'si 4,73 milyon tonla Ortadoğu ülkelerine yapılırken, bu bölgedeki en büyük gerileme de Suudi Arabistan ve Mısır'da yaşandı.ÇİB'den yapılan açıklamaya göre, 2013 yılı ocak-temmuz döneminde Türkiye'nin çelik ihracatı değer bazında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 7,8 gerileyerek 8,6 milyar dolar olurken, miktar bazında ise yüzde 2,1'lik düşüşle 11,4 milyon ton olarak gerçekleşti.

Çelik sektörünün direkt ihracatına diğer birliklerin faaliyet alanına giren demir çelik ürünleri de eklendiğinde, Türkiye'nin yedi aylık dönemdeki toplam çelik ihracatı, miktar bazında 11,9 milyon tona yükselirken, değer bazında ise 9,8 milyar dolara ulaştı.

2013 yılı ocak-temmuz dönemi rakamlarına göre, bölgeler bazında ilk sırada 4,73 milyon tonluk ihracatla Ortadoğu yer aldı. Ortadoğu ülkelerinden Suudi Arabistan ve Mısır geçen yılın aynı dönemine oranla ihracatın en çok azaldığı iki ülke oldu.

Suudi Arabistan'a gerçekleştirilen çelik ihracatı 2012 yılının yedi ayında 1,10 milyar dolarken, bu yıl aynı dönemde 590 milyon dolara geriledi. Bu ülkeye söz konusu dönemde gerçekleştirilen çelik ihracatı, miktar bazında ise 1,68 milyon tondan 978 bin tona düştü.

Geçen yılın yedi ayında miktar bazında 509 bin ton olan Mısır'a ihracat ise bu yılın aynı döneminde 294 bin tona geriledi. Bu dönemde Mısır'a çelik ihracatı değer bazında 350 milyon dolardan 195 milyon dolara indi.

Bölgeler bazında Ortadoğu'yu, 1,76 milyon ton ihracatla Avrupa Birliği ve 1,22 milyon ton ihracatla Kuzey Afrika izledi.

Yedi ay içerisinde en çok ihraç edilen ürünler sıralaması ise, 5,05 milyon tonla çubuk, 1,28 milyon tonla kütük, 1,07 milyon tonla boru, 1,01 milyon tonla sıcak yassı ve 970 bin tonla profil oldu.

- "Küresel talep daralması ve dünya emtia fiyatlarındaki düşüş, çelik ihracatını olumsuz etkiliyor"

ÇİB verilerine göre, 2013 temmuz ayı ihracatı, geçen yılın aynı dönemiyle kıyaslandığında, miktarda yüzde 9,8'lik bir düşüşle 1,43 milyon ton, değerde ise yüzde 11,3'lük gerilemeyle 1,11 milyar dolar olarak gerçekleşti. Bölgeler açısından incelendiğinde ise ilk sırayı 633 bin tonla yine Ortadoğu aldı. Bu bölgeyi 183 bin tonla Avrupa Birliği ve 174 bin tonla Kuzey Afrika izledi.

Temmuz ayı ihracat rakamlarını değerlendiren ÇİB Yönetim Kurulu Başkanı Namık Ekinci, Türk çelik sektörü ihracatının olumsuz yönde etkilenmesinin başlıca sebebinin, küresel pazarlardaki talep daralması ve dünya emtia fiyatlarında yaşanan düşüş olduğunu kaydetti.

Ekinci, avro kriziyle Avrupa'ya çelik ihracatının azalması, hatta bazı ürünlerde sıfırlanması ve Avrupalı üreticilerin Türkiye'nin ihracat pazarlarına yönelmesini de çelik ihracatındaki gerilemenin nedenlerinden olduğunu vurgulayarak, şu değerlendirmeleri yaptı:

"İthalatçı ülkelerin kendi üretim tesislerini kurarak çelik sanayilerini geliştirmeleri ve ithalatlarını azaltması da ihracatımızı azaltıyor. Ayrıca Libya, Suriye gibi Arap Baharı yaşanan ülkelerde pazarın daralması, bazı ülkelerin Türk çelik sektörünün önemli pazarlarına çok ucuza dampingli mal ihraç etmesi, dünya ticaret kuralları çerçevesinde ihracat gerçekleştirdiğimiz gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin pazarlarını korumak amacıyla haksız yere Türk çeliğine dampingli ürün muamelesi yapması, bazı ülkelerin hammaddeyle enerjide birim fiyat üstünlüğüne sahip olması, Türk çelik ürünlerine uygulanan tarife dışı engellemeler ve dünya ekonomisindeki genel durgunluk sektörümüzün ihracatının daralmasında etkili olan diğer nedenler arasında yer alıyor."

KAYNAK: AA