Durum buğdayında kriz bakliyatçıları korkutuyor

Normal bulgura göre verimi düşük olduğu için üreticinin çok fazla ilgi göstermediği, makarna ve bulgurun ham maddesi olan "durum buğdayı"nda üretimin artırılması gerektiği, aksi takdirde ithalata yönelmek zorunda kalınacağı açıkladı.

GİRİŞ 29.07.2013 12:37 GÜNCELLEME 29.07.2013 17:47

Ulusal Bakliyat Konseyi Başkanı Mahmut Arslan yaptığı açıklamada, Türkiye'nin tarımsal üretim ve bunun ticari ürünlere dönüştürülmesi konusunda geçmiş yıllara göre oldukça ilerlediğini söyledi.

Türkiye'nin özellikle makarna üretiminde dünyanın lider ülkeleri arasında yer aldığını ifade eden Arslan, 5 yıl önce 100-150 bin ton olan makarna ihracatının 2012'de 520 bin tona ulaştığını, bu rakamın 2013'te 650 bin ton sınırına dayanacağını bildirdi.

Makarnanın yanı sıra Türkiye'nin bulgur üretiminde de söz sahibi olduğunu anlatan Arslan, "Son dönemde pirinçte yaşanan GDO tartışmalarının ardından, bulgura yöneliş oldu. Bulgur tüketiminde önemli bir artış var. Bulgur üretiminde de 650 bin tonun üzerine çıkacağız. Bulgur ve makarnanın üretiminde durum buğdayı kullanılıyor. Biz üretimi artırmayı planlıyoruz ancak ülkemizde üretilen durum buğdayı miktarı bunu karşılamaz" diye konuştu.

Arslan, durum buğdayındaki sıkıntıyı aşabilmek için ithalata yönelmek zorunda kaldıklarını dile getirerek, şunları kaydetti: "Üretim şu anda da yetmiyor, üretim açısından bir dengesizlik var. Türkiye'de durum buğdayı ekilen yerler belli. Toprak Mahsulleri Ofisi'nin bu yerlerde durum buğdayıyla, ekmeklik buğday arasında teşvikte bazı imkanlar getirmesi lazım. Öncelikle durum buğdayı fiyatını daha yüksek tutması lazım. Durum buğdayını çiftçi fazla tercih etmiyor. Neden? Çünkü bu buğdaydaki verim, ekmeklik buğdaya göre düşük. Durum buğdayı dekar başına maksimum ortalama 400-450 kilo verim alınırken, ekmeklik buğdayda 700-800 kilogram verim alınıyor. Siz de çiftçi olsanız ekmeklik buğday ekersiniz. Ekmeklik buğdaya verilen teşvikle durum buğdayına verilen teşvik arasında fark olması lazım. Şu anda durum buğdayına kilogram başına 50 kuruş veriliyor. Onu 55-60 kuruş ve 75 kuruş yaparlarsa o zaman biz fazla ithalat yapmayız. Ama şu an biz ithalat yapmak durumundayız. Sektörün, ihracat ve tüketimden dolayı 500 bin ton civarında durum buğdayı ithalatı yapacağını düşünüyorum."

Sanayiciler olarak durumu TMO'ya bildirdiklerini anlatan Arslan, "Durum buğdayı orta Anadolu'da belli yerlerde, Güneydoğu Anadolu'nun ise tamamında ekilebiliyor. Bu nedenle bölgeye daha farklı teşvik verilebilir. Bu buğdaya yapılacak teşvik ülkeye ekstra katma değer sağlayacaktır" dedi.

KAYNAK: AA