Kastomunu sarımsağına rakip çıktı

Denizli Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Sezgin Kutlu, "Bölgede yetiştirdiğimiz sarımsak, aroması ve tadıyla Kastamonu'da üretilen sarımsak ile rekabet edecek kaliteye geldi" dedi.

Kastomunu sarımsağına rakip çıktı
Kastomunu sarımsağına rakip çıktı
GİRİŞ 02.06.2013 10:54 GÜNCELLEME 02.06.2013 10:54

Kutlu, yaptığı açıklamada, alternatif ürün geliştirme kapsamında Bekilli'nin Kutlubey beldesinde çiftçileri sarımsak üretimine teşvik ettiklerini belirtti. Teşvikle beldede 3 yıl içerisinde sarımsak ekili alanların arttığını ifade eden Kutlu, Denizli'de alternatif ürün geliştirilmesi çalışmalarına devam edildiğini bildirdi.

Bekilli ilçesinin Kutlubey beldesinde sarımsak üretimi yapan çiftçilerin her türlü sorunlarıyla ilgilendiklerini belirten Kutlu, bölgede yetişen sarımsağın aroması ve tadıyla Kastomunu'da üretilen sarımsak ile rekabet edecek kaliteye geldiğini savundu.

Sanayicilerin, kendilerine ürettikleri sarımsağın rekabet edecek kaliteye geldiğini ifade ettiklerini dile getiren Kutlu, bu yıl ekili alanların 600 dönüme ulaştığını bildirdi. Bir dönümde yaklaşık 500 kilogram ürün hasat edildiğini, çiftçilerin de ürünün rekoltesinden memnun olduğunu kaydeden Kutlu, bölgeye yeni bir ürün kazandırdıkları için çok mutlu olduklarını söyledi.

Kutlubey ve çevre beldelerin Türkiye'nin sarımsak ihtiyacını karşılayacak arazilere sahip olduğunu ifade eden Kutlu, buralarda 3 bin dönüm arazide sarımsak yetiştiriciliği yapılabileceğini vurguladı. Geçen yıla oranla ürünün satış fiyatının 2 katına yükseldiğini kaydeden Kutlu, sarımsağın kilogramının 2 liradan satıldığını söyledi.

Çifçinin bir dekardan yaklaşık 800 lira kazanç sağlayacağını dile getiren Kutllu, bu rakamın kurak bölgelerde başka ürünlerden kazanılmasının mümkün olmayacağını belirtti. Yörenin, Türkiye'nin ilk sarımsak hasadı alanlarından olduğunu söyleyen Kutlu, Türkiye'de sarımsak tüketiminin çok az olduğunu ifade ederek, "Dünyada en çok Bulgaristan tüketiyor. Bir araştırmaya göre, Bulgaristan'da Avrupa ülkelerine göre 10 kat daha az kalp ve damar hastalıkları tespit edildi. Ülkemizde ise Avrupa'dan daha az sarımsak tüketiyoruz. Bu tüketimin daha da artması gerekir" diye konuştu.