Yazıcı'dan rest: Beğenmeyen yargıya gider

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Rekabet Kurulu'nun 12 bankanın rekabeti ihlal ettiğine yönelik verdiği karara ilişkin, ''Anayasamıza göre idari işlem ve eylemlere yargı yolu açıktır. Bunu beğenmeyenler yargıya taşırlar'' dedi.

Yazıcı'dan rest: Beğenmeyen yargıya gider
Yazıcı'dan rest: Beğenmeyen yargıya gider
GİRİŞ 15.03.2013 17:09 GÜNCELLEME 15.03.2013 17:09

Yazıcı, Rekabet Kurumu'nun 16. Yıldönümü dolayısıyla JW Marriott Otel'de düzenlenen toplantının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Rekabet Kurulu'nun bankalara yönelik soruşturmayla ilgili soru üzerine Bakan Yazıcı, bunun hassas bir konu olduğunu, Rekabet Kurulu'nun görevini icra ederken hukuki ölçütler içinde, ülke ekonomisi, çıkarlarını ve rekabet gücünü hedefleyerek sürdürdüğünü belirtti.

Rekabet Kurulu'nun verdiği kararın, gerekçeli karar çıkmadan değerlendirilmesinin doğru olmayacağını ifade eden Yazıcı, ''Tabiki her konu tartışılır, bu demokrasinin de gereğidir ama bunun tartışılacağı süreçler var'' dedi.

Rekabet Kurulu'nun verdiği kararların idari bir karar olduğunu ve Anayasa'ya göre idari işlemlere yargı yolunun açık olduğuna işaret eden Yazıcı, şunları kaydetti:

''Bunu beğenmeyenler yargıya taşırlar. Bunu fazla tartışmanın bir önemi yok. Mutlaka ellerinde veriler var ki oturmuş değerlendirmişler. Hiç kimse (Şöyle olsun, böyle olsun) diye bir karar tesis etmez. Mutlaka faktör var çünkü herkes altına imza attığı işlemin içeriği neyse bu yargısal olabilir, idari olabilir yazdıklarınızın sorumluluğunu taşır. Onun bilincindesinizdir, onu izah edebilecek veriler var demektir sizde. Bu açıdan bakmak lazım.''

Bir gazetecinin, ''Bankaların rekabet hukukunun dışına çıkma yönünde talepleri var. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz'' şeklindeki soruya Bakan Yazıcı, böyle bir şey duymadığı yanıtını verdi.

Bankaların ekonomik hayatın en önemli aktörü konumunda bulunduğunu dile getiren Yazıcı, ''Bankaların, rekabet hukuku dışına çıkma taleplerini sizden duyuyorum. Böyle bir talep varsa, buna ilk karşı çıkacak olan benim'' dedi.

KAYNAK: AA