Merkez'den 'Faizi neden indirmiyoruz' cevabı

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı "Para Politikaları" sunumunda Türkiye büyüme hızının son çeyrekte toparlanacağını belirtti.

Merkez'den 'Faizi neden indirmiyoruz' cevabı
Merkez'den 'Faizi neden indirmiyoruz' cevabı
GİRİŞ 11.09.2014 12:46 GÜNCELLEME 11.09.2014 14:44
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

Başçı faizleri sert indirmeleri durumunda Ocak ayında (doların rekor kırdığı ay) yaşananların tekrar yaşanabileceğini, vatandaşın dövize yöneleceğini söyledi.

merkez bankası Başkanı Erdem Başçı, Kastamonu Ticaret ve Sanayi Odası'ndaki konferansta "Para Politikaları" sunumunu gerçekleştirdi.

İşte Erdem Başçı'nın açıklamalarından satır başları:

* Türkiye'nin dünya ihracatında payı artıyor. Net ihracat büyüme ve dengelenmeye olumlu katkı yapıyor. İhracatın ithalatı karşılama oranı da artıyor. AB'deki toparlanma ihracat pazar payını da yansıtıyor. Türkiye ihracat odaklı büyümeye başladı, 2014'ün iyi haberi bu.

* Gıda fiyatlarındaki geçici hareketlerin etkisini kaybetmesinden sonra enflasyonun düşmeye başlaması bekleniyor.  Enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar para politikasında sıkı duruş sürdürülecek.Alınan tedbirlerle çekirdek enflasyon kontrol altına alınıyor. Son yılda döviz kuru enflasyonun temel belirleyicisi oldu. Kuraklık gıda fiyatları üzerinde olumsuz etki yaptı. Gıda enflasyonu yüzde 14'ün üzerinde. Yılsonuna kadar yüzde 9'un altına inmesi zor. Yüzde 7,6 enflasyonunda riskler yukarı yönlü ama yılsonu çift hane olasılığı yok. Elimizde her türlü politik aracımız hazır bekliyor. Her türlü tedbiri alabiliriz. Son çeyreğe doğru büyüme hızının toparlanmasını bekliyoruz. Euro/dolardaki oynaklığa karşı risk koruma mekanizmaları kullanılmalı.

* Son yıllarda Türkiye'de diğer ülkelere göre daha güçlü bir istihdam artışı gözlendi. İstihdamdaki artış eğilimi 2014'te devam ediyor.

CARİ AÇIK YÜZDE 6'NIN ALTINDA KALACAK

* Büyümeyi, enflasyonu, cari açığı hemen olmasa da yüzde 5'e doğru çekeceğimize inanıyoruz. Büyümede bu yıl yüzde 4'ün altında olacak gibi görünüyor ama gelecek yıl yüzde 5'e yaklaşabiliriz

ZORUNLU KARŞILIKLARA FAİZ VEREBİLİRİZ, KASIMDA NETLEŞİR

* Zorunlu Karşılıklara telafi faizi aracımızı kullanabiliriz. ZK'lara telafi faizi şu anda ödemiyoruz kademeli adımlarla bunu yapabileceğimizin sinyalini vermiştik, bu çalışmamızı Kasım'da netleştirebiliriz

FAİZİ SERT İNDİRSEYDİK VATANDAŞ DÖVİZE YÖNELİRDİ

Merkez Bankası Başkanı Başçı soru cevap kısmında neden sert faiz indirimi yapmadıklarını ise şöyle açıkladı. Başçı, "Faiz oranları yeniden yüzde 4,5'e inseydi, kurda yükseliş olurdu, yine ocaktaki durumu yaşardık. Vatandaş dövize yönelirdi. Enflasyon beklentileri kontrol altına alındı, risk primlerinden düşüş oldu, o yüzden indirim yapabildik. Kredi büyümeleri istediğimiz şekilde gerçekleşti. O yüzden de indirim yapabildik. Dikkatli olmamız gerekiyor, geri adım attıracak kararlar alınmaması gerekiyor" dedi.

YORUMLAR 6
  • Tunahan 9 yıl önce Şikayet Et
    Zafer Çağlayanın başını tamda bu yüzden yediler. Türkiye'nin %7 den az büyümemesi lazım. Zafer Çağlayan bunu savunanlardan birisi. Merkez bankası başkanının hiç bir öngörüsü çıkmadı. Adam 2013 ün bu dönemin de 2014 için dolar 1.92 seviyelerinde olur demişti.Yanına yaklaşamadı. Yani biz bu adamın öngörülerine kaldı ise kara güne kaldık demektir. Dolar 2.20 olmuş, faiz %10 büyüme %2 ye düşmüş. Reel olarak daralma var. Bunu vatandaş his ediyor. Kimse müsebbibi mb ve başkanı diye düşünmez faturasını yürütmeye keser. İşte size algı operasyonu. Mb konusunda acilen bir düzeltme olmalı, yoksa ülkemizi her iyi giden işi yakacaklar.
    Cevapla
  • Mert 9 yıl önce Şikayet Et
    ali babacan da böyle düşünüyor, o da mı paralelci, bence bu paralelci suclamasının da tadi kacti. ben de boyle dusunuyorum, ben de mi parallelciyim. ayrica bu ulkede bilgisisine, donanımına ve zekasına guvendigim insan ali babacan. ondan daha iyi kimsenin bu isleri daha iyi bilebilecegini dusunmuyorum.
    Cevapla
  • Soner 9 yıl önce Şikayet Et
    Haşhaşilere daha düzgün operasyon yapılmadığı için bunlarda yüz buluyor , şöyle adam akıllı bir operasyon yapılsın bunlarun hepsi adam olur. ama baktılar dokunan yok bunlarda sonuna kadar direnç gösteriyor.
    Cevapla
  • ömer 9 yıl önce Şikayet Et
    Faizler 2015 seçimlerinden sonra iner, ondan önce ancak küçük oranlarda aşağı yada yukarı değişimler olur. En sağlamı 2015 seçimlerinden önce konumu iyi olan arsalara yatırım yapmak, özellikle denize sıfır yada güzergahında canlılık olan yol kenarları.
    Cevapla
  • herkese 9 yıl önce Şikayet Et
    BU MB TÜRKİYEYİ VE MİLLETİ DEVAMLI KANDIRIYOR ! ! bu mb yazında enflasyon düşecek demişti! ! ! şimdi enflasyon nerdeyse çift haneli rakamlara geldi ! ! ! şimdide büyüme toparlanacak diye milleti yine kandırıp kendini saçma sapan şeylerle savunuyor bundan önce faizler %4 ve %5 iken millet dövizemi yöneldide şimdi "faizleri indirseydik millet dövize yönelirdi" diye saçma sapan savunma yapıyor ! ! ! Faizlerin bir an önce hiç bir bahane gösterilmeden hemen indirilmesi gerekir zaten BU MB türkiyeye gerektirdiğinden fazla zaman kaybettirdi ! ! daha fazla bu MB yönetimiyle devam edilmemeli ! ! saçma sapan savunmaları kimse dikkate almamalı ! !
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle