Türkiye'ye 10 milyar dolarlık yatırım

Azeri doğalgazını Türkiye üzerinden Avrupa'ya taşıyacak olan Şahdeniz II projesinin yatırım programı, önümüzdeki yıl haziran ayında netlik kazanacak.

Türkiye'ye 10 milyar dolarlık yatırım
Türkiye'ye 10 milyar dolarlık yatırım
GİRİŞ 21.11.2012 12:51 GÜNCELLEME 21.11.2012 12:51

2017 yılında faaliyete geçecek doğalgaz boru hattı için toplam 40 milyar dolarlık yatırım öngörülüyor. Bunun 25 milyar dolarlık kısmı Azerbaycan'da, Hazar Denizi'ndeki rezervlerin geliştirilmesi için yapılacak. Boru hattının güzergâhında yer alan Gürcistan'a 2 milyar dolar, projenin Türkiye ayağında yer alan ve yaklaşık 225 kilometre uzunluğundaki Trans Anadolu Boru Hattı (TANAP) için de yaklaşık 10 milyar dolarlık yatırım yapılacak. Şahdeniz projesinin ana operatörlerinden BP'nin Türkiye Başkan Yardımcısı Hakan Türker, toplam 40 milyar dolarlık yatırımın dörtte birinin Türkiye'ye yapılacağını belirterek, "Şahdeniz II projesi, güney koridorunu açacak ve tarihte ilk defa doğalgaz, Hazar Denizi'nden Avrupa'ya aktarılacak." dedi.

Türkiye, Azeri gazını Avrupa'ya taşıyacak Güney Koridoru ile enerji merkezi olacak. Şahdeniz II, Türkiye'nin doğalgaz arz güvenliği ve temini açısından da büyük önem taşıyor. Güney Koridoru, Avrupa'ya yeni gaz aktarımının da bel kemiğini oluşturacak. Projenin hayata geçmesiyle Türkiye, yüzde 60'ı aşan Rus doğalgazına bağımlılığına karşı ciddi bir seçenek sağlayacak. Ayrıca ucuz doğalgaza kavuşmuş olacak. Hazar Denizi'nde Şahdeniz sahasından elde edilen doğalgazın Avrupa'ya nakline ilişkin anlaşma, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla 25 Ekim 2011 tarihinde İzmir'de imzalanmıştı. Projenin ana operatörlüğü, Azerbaycan devlet petrol şirketi Socar ile İngiliz petrol devi BP tarafından yürütülüyor. Projeyle ilgili değerlendirmelerde bulunan Başkan Yardımcısı Türker, Hazar Denizi'nin gaz potansiyelinin ortaya çıkılması ve Avrupa'ya taşınması açısından Türkiye'nin kilit bir konumda yer aldığını belirtti. Şahdeniz'den çıkarılacak gazın tamamının Türkiye'den geçerek Avrupa'ya ulaşacağını kaydeden Türker, "Azerbaycan'dan gelen gazın, Avrupa'ya akması gerekiyor. Bu da Güney Koridoru'ndan yapılacak. Bu hem Azerbaycan'a hem de Türkiye'ye benzersiz bir fırsat sunuyor. Proje gerçekleştikten sonra Azerbaycan, gaz tedarikinde önemli bir ülke haline gelecek. Türkiye'yi ise enerji koridoru olacak." diye konuştu.

Şahdeniz'in dünyanın en büyük gaz projelerinden birisi olarak gösterildiğine işaret eden Türker, şöyle devam etti: "İlk gaz teslimatının, 2017 yılı sonunda olması bekleniyor. Proje kapsamında denizaşırı terminaller kurulacak. Üç boru hattı projesi hayata geçirilecek. Azerbaycan, Gürcistan ve Türkiye'den geçecek hattan, ilk etapta 16 milyar metreküp gaz arzı sağlanacak. Bunun 6 milyar metreküp kadarı Türkiye'ye satılacak, geri kalanı ise Nabucco veya Trans Adriyatik Boru Hattı (TAP) üzerinden Avrupa'ya gönderilecek."

Hakan Türker, tahminlere göre 2030 yılına kadar dünya enerji talebinin yüzde 40 artacağını, Avrupa'nın ise ilave 30 milyar metreküp gaza ihtiyacı olacağının beklendiğini aktardı. Bu beklentinin Avrupa'nın gaz ithalatını da arttıracağını dile getiren Türker, Hazar bölgesinin Avrupa'nın gaz ihtiyacını karşılamada ve tedarik kaynaklarını çeşitlendirmede büyük bir potansiyel oluşturacağını vurguladı.

KAYNAK: CİHAN