PTT'nin altın satması NTV'yi rahatsız etti

NTV, saat başı haberlerinde ve sitelerinde ilginç bir haberciliğe imza attı. Bankaların altın toplama ve satmaya başladığı dönemlerde kuyumculara kayıtsız kalan NTV, PTT'nin altın satacağını duyurmasının ardından sektörü konuşturdu, sektör ağzıyla rafineriyi ihanetle suçladı.

GİRİŞ 14.03.2013 13:53 GÜNCELLEME 15.03.2013 01:23
Bu Habere 16 Yorum Yapılmış

Hakan Göksel'in haberi

NTV, 13-14 Mart'taki saat başı haber kuşaklarında ve siteleri ntvmsnbc.com ve cnbce.com'da ilginç bir haberciliğe imza attı. Bankaların altın toplamaya ve satmaya başladığı dönemlerde kuyumcuların sesini duymayan ve sessiz kalan NTV, PTT'nin altın satacağını duyurmasının ardından kuyumcuları konuşturdu  Altın Rafinerisi'ni sektörün ağzıyla ihanetle suçladı. NTV'nin bağlı olduğu Doğuş Grubu'na ait Garanti Bankası'yla ilgili olup olmaması merak uyandırdı.

Ev hanımlarına rakip oldular

BDDK'nın bankalara altın alıp satma izni ve Merkez Bankası'nın, bankaların zorunlu karşılıkların bir kısmını altın olarak tutabileceği kararından sonra tüm bankalar müşterileri için altın hesapları açmaya başladı.

Ev hanımlarının "altın günü"ne finans sektörü de rakip oldu. Aylarca reklamlar yapıldı. Merkez Bankası'nın amacı yastık altındaki altınların ekonomiye entegresini sağlamak ve bankalara daha fazla kabiliyet imkanı sağlamaktı. Bankaların karar karşısında iştahı kabardı.  Altın toplama işi bankalar arasında tam bir rekabete dönüştü.

Bankalar, altın bankacılığı uygulamaları çerçevesinde, müşterilerine, yastıkaltında tuttukları cumhuriyet altını, külçe altın ya da kolye, bilezik gibi ürünleri şubelerine getirme çağrısı yaptı.  Gelen altınlar eksperler tarafından değerlendirildi ve karşılığında bir hesap açıldı. Hesaplar üzerinden altın ya da TL karşılığında getiri elde edildi ve edilmeye de devam ediyor.

Bankalar bangır bangır reklam yaparken, bu işten mağdur olan kesim kuyumcuları kimse hatırlamıyordu. Sektörün temsilcileri itiraz etse de sesleri hep cılız kaldı. Banka lobisinin altın toplamadaki menfaati kuyumculardan önde geliyordu. Banka sahibi de olan bazı medya kuruluşları kuyumcuları duymuyordu.

KUYUMCULAR DANIŞTAY'A DAVA AÇTI

İstanbul Kuyumcular Odası, bankalara altın alıp satma yetkisi veren yönetmeliğin iptali için Danıştay'da dava açtı.  Uzun süredir bankaların altın toplamasından şikayetçi olmalarına rağmen seslerini duyan olmamıştı. Son olarak kuyumcular kararı Danıştay'a taşıdı…  bankalar ile sarraf ve kuyumcu esnafını eşit olmayan rekabet koşullarında rekabet haline soktuğu gerekçesiyle iptali istendi. Şimdi yargı sürecinin tamamlanması bekleniyor!

PTT DE ALTIN SATACAK

13 Mart 2013 tarihinde PTT Genel Müdürü Osman Tural, Anadolu Ajansı'na verdiği demeçte PTT şubelerinde de altın satılacağını duyurdu. Tural, PTT Genel Müdürlüğü ile İstanbul Altın Rafinerisi AŞ (İAR) arasında geçen yıl bir gram altın satışına yönelik sözleşme imzaladıklarını hatırlattı. 13 ildeki 14 baş müdürlük ile Ankara ve İstanbul'da belirlenen 2 Pttmatik'te pilot olarak gram altın satışına başlandığını duyurdu.

BANKALARA SES ÇIKARMAYAN NTV PTT'Yİ BÜLTENDE "İHANET" SÖZÜNE VİZE VERDİ

NTV, 13 Mart ve 14 Mart'ta yayınladığı saat başı haber kuşaklarında ve internet siteleri ntvmsnbc.com ve cnbce.com'da PTT'nin altın satacağı haberini servis etti. Yalnız haber bir farkla bültenlerde yerini aldı.

Sitelerde PTT'nin altın satacağı haberi, "kuyumcuların ‘altın' davası" haberinin içinde servis edildi. Haber bültenlerinde kuyumcuların Danıştay'a açtığı dava ve PTT haberi iç içe verildi.

TV'deki bültenlerde bir fark vardı. Sektörden de görüş alınmıştı. Ve haber bülteninde "İstanbul Altın Rafinerisi"nin ihanet ile suçlanıyordu.    

Sabah ekonomi kuşağında Gökay Oytam, Güngör Uras'ı konuk aldı. Kuyumcuların bankalara açtığı Danıştay davası ve PTT'nin altın satmasını sordu. Uras programda bir pazarcı ile ilgili hatırasını anlatarak "Kuyumcular bankacılık yapmadığına göre… Bir milyon insan ekmek yiyor. Kuyumcuların faaliyet alanı burada hassas olmaları normaldir" dedi. Oytam, Uras'ın sözlerini "Halkta bazen böyle tepkiler oluyor" diye geçiştirdi.

Oytam, kuyumculukta "fiş, fatura gibi kayıtdışılı"ğa vurgu yaptı. Uras, bugüne kadar kuyumcuların cumhuriyet ve ziynet altınını Darphane'nin stoklarından basmadığını, kendilerinin talebi doğrultusunda götürdükleri altınlardan karşıladığını söyledi. Bankaların cumhuriyet ve ziybet altını satmaya başlamasının "darphane üzerinden mi yoksa kuyumcular üzerinden mi" gerçekleşeceğinin bilinmediğini söyledi. Oytam da bankalar "henüz böyle  bir şey yapmıyor" diyerek konuyu sonlandırdı.

Televizyondaki haber bülteninin sunumu ise dikkat çekiciydi. Önce İstanbul Kuyumcular Odası'nın bankaların altın satışı için Danıştay'a dava açması verildi. Bültende kuyumcu kesimin görüşü de yer aldı.

Bankalara karşı ılımlı ifadelerin yer aldığı beyanların ardından, "Kuyumcuları kızdıracak bir başka haber PTT'den geldi" anonsu ile PTT'nin altın satması verildi. PTT Genel Müdürü Osman Tural'ın "Zaten bu uygulama diğer bankalarla da yapılan bir uygulama" sözleri "Bu işi bankalar da yapıyor" altyazısı ile verildi. Haberin bitiş cümlesinde ise "Kuyumcularsa, PTT'nin altın satmasını Altın Rafinerisi'nin sektöre ihaneti olarak değerlendiriyor" diye bitirdi.

NEDENİ DOĞUŞ'UN BANKASI MI?

NTV'nin Doğuş Grubu iştiraki olduğu biliniyor. Doğuş Grubu bünyesinde ise Garanti Bankası gibi Türkiye'nin en büyük özel bankalarından biri yer alıyor. Garanti Bankası da altın hesabı olan bankalardan…

Bankaların altın satması konusunda bültende ve programda ılımlı görüşlere yer veren NTV,  PTT'nin altın satmasını, Danıştay davası ve "Altın Rafinerisi'nin ihaneti" ifadeleri ile vermesi dikkatlerden kaçmıyor.

Bankaların altın satmaya başladığı dönemde kuyumcuların itirazına yer vermeyen NTV dün açıklanan PTT'nin altın satışını eleştiri  

Tepkinin, yakın zamanda bankacılık faaliyetine de başlayan PTT'nin altın satışına karşı gösterildiği sanılıyor...

hakan.goksel@haber7.com

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 16
  • üzeyir yeşil 11 yıl önce Şikayet Et
    TÜM Resmi veya olmayan marketler bankalar ALTIN Satmalı SATmALIKİ KAZIK YEMEKTEN kurtulalım ,. TÜM Resmi veya olmayan marketler bankalar ALTIN Satmalı SATmALIKİ KAZIK YEMEKTEN kurtulalım altın alırken özelikle SATARKEN kesin sorun bir kaç yereki emin olun altın cının tanıdıkı olmaz emin olun ..... KENDİLERİ SAATCİNİN SAATLERİNİ PAHALI SATAKEN İY KENDİLERİNİ ETKİLEYİNCE HEMEN TEPKİ SİZ SAAT SATMAYI BIRAKIN HAKINIZI ÖYLE ARAYIN...
    Cevapla
  • Murat Diniz 11 yıl önce Şikayet Et
    İşin özü. Doğuş gurubunun bir bankası var adı GARANTİ Bankası, Doğuş gurubunun birde televizyonu var adı NTV. Garanti bankası bangır bangır reklam yapıp her türlü altın işine girince NTV'den ses duyamazsınız. Ama PTT garanti bankasının tekerine çomak sokarsa Doğuş gurubu NTV'yi inceden inceden salar üzerine. Çok meraklıysanız kuyumcuların sıkıntılarına patronunuza söyleyin önce o bıraksın altın işini.
    Cevapla
  • alat asim 11 yıl önce Şikayet Et
    KUYUMCU MU TEFECİ Mİ?. kuyum nedir tam bilmiyorum, ama takı tuku gibi şeyler olsa gerek. ancak kuyumcular neredeyse çek kırılır diye de yazacaklar. eczanelerin oyuncak satması gibi. bunun önüne geçilmeli, yoksa el altından bankacılık görünümünde tefecilik yapıyorlar.
    Cevapla
  • nizam-ı cedit 11 yıl önce Şikayet Et
    eski altın almayın.. 2012 veya 2013 tarihli altınları alın.. size eski altın satıp tekrar bozdurmak istediğinizde bunların tarihi geçmiş diyip size caz yapan kuyumculara asla gitmeyin. onları kara listeye alın. eski altın diyerek bir kaç tl aşağı fiyattan sizi yontmaya çalışanlara karşı tepkinizi koyun. koyun olmayın. tüketici piyasayı belirleyen en önemli faktör olmalıdır. tüketiciler ağız birliği yaparak tüketici davranışlarını değiştirmelidir. devir değişti kardeşim. her kuruşun hesabını yapın.. sahtekarlara pabuç bırakmayın.
    Cevapla
  • nizam-ı cedit 11 yıl önce Şikayet Et
    altın 6 aydır düşüşte.. . şimdi alma zamanı.. herkes bunu biliyor. altın patlaması yaşanabilir. bu işten bankalar ve PTT karlı çıkacak. PTT son anda kara ortak olmayı bildi. rahatsızlık bundan.. rantçı bankalar ve onların sahibi meyda patronları bu karı yedirmek istemiyor. ama halkımız uyandı. bankalara kar ettirmeyin. zaten sizi yeterince soyup soğana çevirmiyorlar mı.. bir de altınlarınıza göz dikmişler aç gözlüler. bunlara fırsat vermeyelim. altının bir alım bir de satım fiyatı vardır. kimse kimseyi kazıklayamaz. alım fiyatının çok altında altın alımı yapan kuyumculara altınlarınızı bozdurmayın kardeşimmmmm bu kadar basit. kazıklanmayın siz de. bir bölgedeki kuyumcular anlaşıyor, altını hep aynı fiyattan alıyorlar. siz de alım fiyatı şu kadar diyip satmayın altınlarınızı.. o zaman işte PTT'ye gidin bozdurun.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle