Hurda aracı trafikten çektirecek 3 altın öneri

Hurda araç teşvik paketinin ayrıntıları belli oldu. Aracın bedeli karşılığında hurdaya çıkarılması, birikmiş vergilerin sadece anaparasının ödenmesi ve hurda araç karşılığında yeni araç almak isteyenlere de vergi indirimi gibi üç seçenek sunulacak.

Hurda aracı trafikten çektirecek 3 altın öneri
Hurda aracı trafikten çektirecek 3 altın öneri
GİRİŞ 24.04.2013 09:02 GÜNCELLEME 24.04.2013 10:18
Bu Habere 14 Yorum Yapılmış

Hüseyin Özay'ın haberi

TÜRKİYE genelinde 20 yaşın üzerindeki yaklaşık 2 milyon aracın trafikten çekilmesini öngören ‘hurda araç teşvik paketi'nin ayrıntıları netleşmeye başladı. Maliye Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Ulaştırma ve Haberleşme Bakanlığı ile Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın ortaklaşa yürüttüğü, hurda araç teşvik paketinin ana hatları belli oldu.

Bu çerçevede merakla beklenen hurda araçlara verilecek teşvikler de şekillenmeye başladı. Buna göre pakette, hurda araç sahiplerine üç altın seçenek sunulması öngörülüyor. İlk seçenek, hurda araçlarını yeni araçlarla değiştirmek isteyenleri içeriyor. Bu seçeneğe göre, hurda araçlar karşılığında yeni otomobil alımlarında belirli oranda ÖTV indirimi yapılacak.

Alternatifler hazırlandı

İkinci seçenek, hurda araçların İl Özel İdareleri aracılığı ile toplanmasını kapsıyor. Bu seçenekte araç sahiplerine hurda bedeli ödenerek araçların trafikten çekilmesi sağlanacak.

Üçüncü seçenek ise vergi borcu aracın bedelini geçen hurda otomobiller için hazırlandı. Bu seçenek ile hurda araçların vergi borcunun ödenmesine kolaylık getirilecek. Bu konuda, vergilerin silinmesi veya sadece anaparasının ödenmesi konusunda alternatif hazırlandı.

Hangi alternatifin hayata geçirileceğine ise Ekonomi  Koordinasyon Kurulu (EKK) karar verecek. Bu son seçenek, vergi borçlarının hurda araç bedeli ile ödenmesini düzenliyor.

Eski araca yüksek vergi

ARAÇLARIN Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) sistemi de tamamen değiştiriliyor. Halen mevcut sistemde araçların MTV'si, silindir hacmi ve yaş kriterine göre belirleniyor. Yeni sistemde, iki kritere ek olarak emisyon salınım oranı kriteri getiriliyor.

Bu sistem ile aracın motor hacmi yüksek olsa bile emisyon salınım oranı düşük olduğu için MTV'si de düşük olacak. Bu sistem, emisyon salınım hacmi yüksek olan yaşlı araçların MTV'sinin ise yükselmesini sağlayacak.

KAYNAK: STAR
YORUMLAR 14
  • anıl karatas 10 yıl önce Şikayet Et
    HURDA BEDELİ SORUM VAR???. bende 1992 model şahin var bi haber bunun değerinin 6.5öö olarak sayılacağı yazıyordu. peki illa sıfır yerli araç mı almam gerekiyor yoksa hurda olarak direkt olarak verince de aynı para verilecek mi?
    Cevapla
  • suleyman d 11 yıl önce Şikayet Et
    bahçeli'nin eski araç koleksiyonununa kafayı takmış olmasınlar :)). "Darbe dönemlerinde bir paşanın oğlu bir desten kalmış; O dersi müfredattan kaldırarak çocuğu mezun etmişler :) " diye şehir efsaneleri vardı. Neden çok yönden "vesayet" dönemlerine benzeyen günümüzde de benzer uygulamalar olmasın?
    Cevapla
  • mustafa yıldız 11 yıl önce Şikayet Et
    ZENGİNE DESTEK FAKİRE KÖSTEK. bu nasıl iştir ki hurda indirimi adı altında zenginin ekmeğine yağ sürme projesidir hiç kusura bakma akp elimde 87 model aracım var hele sen bana bir köstek olda bak ben sana mı veriyom yoksa benzin döküp yakıyommu sen hele bi çıkar bak neler olcak.................
    Cevapla
  • Musa İVACIK 11 yıl önce Şikayet Et
    İnsan hayatı bu kadar ucuz olmamalı.. Bence meydana gelen ölümlü kazaların yarısı eski ve bakımsız araçların yüzünden fazla yakıt tüketip çevreyi kirletmesi de cabası. Bu araçların artık trafikten kalkması herkes için iyiyken niye bazıları fakirin arabasına göz dikildi zenginin ekmeğine yağ çalındı diye yorum yapar anlamadım. Zaten artık piyasada birsürü ucuz araba var (dacia gibi) alt gelir grubu da bu araçları kullansın. (Ben dahil)
    Cevapla
  • murat yıldırım 11 yıl önce Şikayet Et
    zengine destek. bu uygulamanın faydası ancak araç üreticilerine ve sıfır araç bayilerinedir. vatandaşı sıfır araç almaya yöneltecek, bankalara borçlandıracak, ve otomobil üreticilerinin cebi dolacak. madem bi teşvik var ve ayrım yok diyorsanız, teşvik indirimini ikinci el araçlarda da uygulayın da görelim iyi niyetinizi. otomobil üreticisini kayırmaktan başka bişey değil.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle