Köylüler toplayıp muhtara veriyor! Para yağıyor

Uşak'ın Banaz ilçesinde bir köy muhtarı, meşe palamutlarının toplanması ve satışı için fabrikayla sözleşme imzalayarak, köyüne yıllık ortalama 40 bin liralık gelir kapısı açtı.

Köylüler toplayıp muhtara veriyor! Para yağıyor
Köylüler toplayıp muhtara veriyor! Para yağıyor
GİRİŞ 09.12.2018 15:25 GÜNCELLEME 09.12.2018 15:25
Bu Habere 7 Yorum Yapılmış

Uşak Ahat köyü muhtarı Özhan Uğuz, üç yıl önce katıldığı bir toplantıda meşe palamudunun Manisa'nın Salihli ilçesindeki bir tesiste, deri sanayisinde kullanılmak üzere valeks maddesine dönüştürüldüğünü öğrendi. Köyü çevreleyen ormanlardaki palamutların toplanarak satışı için fabrikayla sözleşme imzalayan Uğuz, üç yıldır köylülerin meşe ormanlarından topladığı palamutların taçlarını fabrikaya satarak gelir elde etmelerini sağladı.

Muhtar Özhan Uğuz, AA muhabirine, meşe palamudunun köylülere ek gelir kapısı olduğunu söyledi. Sonbahar aylarında yere dökülen palamutların köylüler tarafından toplanarak muhtarlığa getirildiğini buradan da fabrikaya nakledildiğini anlatan Uğuz, şöyle konuştu:
 
"Köyümüzün çevresinde meşe ormanları yoğun. Vatandaşlar tarım sezonunun bitmesiyle sonbaharda gelir elde edemiyordu. Şimdi herkes ailece meşe palamudu topluyor. Topladıkları palamutların içindeki pelitleri inek, koyun ve keçilere yem olarak veriyor, tacını ise bize getiriyorlar. Fabrika, palamut taçlarınının kilosunu 50 kuruştan satın alıyor. Bu yıl şu ana kadar 80 ton palamut tacının satışını yaptık."
 
Köylüler için palamut toplamanın iyi bir ek gelir kaynağı yarattığını söyleyen Uğuz, "Birkaç ay sürüyor bu iş. Palamut toplanmasa çürüyüp yok oluyor, köylüler toplayınca arazide bir tür temizlik de yapılmış oluyor. Bu işten herkes mutlu." ifadelerini kullandı.
 
Köylülerden Kemal Sargın da ailecek palamut topladıklarını, pek çok köylünün evde oturmak yerine kendisi gibi arazide bu işi yaptığını belirterek, "Üç yıldır bu işi yapıyoruz, köye gelir oluyor, hayvanlara da yem sağlıyoruz." dedi.

YORUMLAR 7
  • misafir 5 yıl önce Şikayet Et
    Orman bölge ne işe yarar bir türlü anlamadım bu şekilde bir işlemin doğaya zararı var mı acaba bir yetkili araştırmış mı? tabiki kazanç sağlanması güzel bunu kontrollu bir şekilde yapılması hem ürünün devamlılığı hem de ormanın geleceği için önemli olsa gerek
    Cevapla
  • mehmet 5 yıl önce Şikayet Et
    bizim millet para için bu palamutları toplar tüketir. ve fide yetiştirecek tohumda bulunmaz 10 yıl sonra. bizimkiler para dedinmi yamyam gibi oluyor.
    Cevapla
  • suleymm bin suleym 5 yıl önce Şikayet Et
    muhtarim oyum saa
    Cevapla
  • Haydar alpaslan 5 yıl önce Şikayet Et
    Bence toplanmaması lazım tekrar fide olarak ağaç oluyor beride doğanın dengesi bozuluyor küçük kemirgen hayvanlar ve domuzlar yiyor
    Cevapla
  • selçuk 5 yıl önce Şikayet Et
    içindeki tohum kısmını yem yapıyorlarmış.
    Cevapla
  • bilirkişi 5 yıl önce Şikayet Et
    palamutun taç kısmı yani üst kapak kabuğu tohuma kimse dokunmuyor toprakta kalıyor halbuki tohumu da toplanıp fide üretimine katkı sağlanabilir
    Cevapla
  • Haskad 5 yıl önce Şikayet Et
    tarım ve orman ürünlerinde sürdürülebilirlik önemli. Toplayıcılık olayını üretime ve istihdama çevirmek lazım. Orman müdürlüğüyle anlaşıp palamutların fide üretimini yaparak ormanların gençleştirilmesi sağlanmalı. Köylüler kazançlarını devamlı hale getirmeli. kazandıklarının bir kısmını ormana yatırmayı bilmeliler. yıllarca sürecek gelir ve devamlılık sağlayarak torunlarına bile gelir sahibi yapabilirler.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle