Anayasa Mahkemesi'nin kararı kavga çıkardı!

Seçim öncesinde TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu ve oda başkanlarının önünü açan Anayasa Mahkemesi kararı, benzer davası reddedilen TÜRMOB'u isyan ettirdi. TÜRMOB "Aynı konuda bizim davamız reddedildi. Yeniden dava açacağız" dedi.

Anayasa Mahkemesi'nin kararı kavga çıkardı!
Anayasa Mahkemesi'nin kararı kavga çıkardı!
GİRİŞ 15.01.2013 07:16 GÜNCELLEME 15.01.2013 07:16

Anayasa Mahkemesi'nin Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nde (TOBB) 'üst üste iki dönem başkan olan 8 yıl beklemeden yeniden seçilemez' hükmünü iptal eden kararı ortalığı karıştırdı.

Sabah'tan İbrahim Acar'ın haberine göre 2011'de Türkiye Mali Müşavirler ve Muhasebeciler Odaları Birliği'nin (TÜRMOB) benzer davasında tam tersi karar veren Yüksek Mahkeme'ye isyan sesleri yükseldi. TÜRMOB'un önümüzdeki günlerde TOBB kararını emsal gösterip yeniden dava açacağı öğrenildi.

KURUL TOPLANIYOR

Hafta sonunda başkanlar kurulunu toplayacak olan TÜRMOB'un prosedür gereği önce bölge idare mahkemesine dava açması gerekiyor. TÜRMOB, Anayasa Mahkemesi'ne yapacakları başvurunun marttaki oda ve borsa yönetim kurullarının belli olacağı seçimlere yetişmesi için de yürütmeyi durdurma davası açmayı kararlaştırdı.

TÜRMOB'un davası olayı ilginç bir duruma getirecek. Çünkü, Yüksek Mahkeme, TÜRMOB'la ilgili 2011'deki kararında ısrar ederse, kendisiyle çelişmiş olacak. Ya da TOBB yasasındaki ilgili maddenin iptal edilme kararı hukuka aykırı bir duruma düşecek. TÜRMOB'un açacağı davaya olumlu yanıt verirse bu kez de 2011'de aldığı 'onama' kararıyla çelişecek.

HER DAVADA FARKLI SONUÇ

Anayasa Mahkemesi, TOBB kararından önce benzer iki davayı daha görüşmüştü. TOBB'un önünü açan mahkeme, 2005 ve 2011'de benzer iki davayı daha karara bağlamıştı. Ancak bu kararların hepsi birbiriyle çelişiyor. 2005 yılında 'Derviş Günday Yasası' olarak bilinen Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu'nun (TESK) kanundaki ilgili maddeler iptal edildi.

Ardından da TÜRMOB aynı konuyla ilgili 2011'de dava açtı. Bu kez Anayasa Mahkemesi, iki dönem üst üste seçilenlerin yeniden aday olamayacağı kararına vardı. Yani iki dönem üst üste seçilen TÜRMOB başkanlarının yeniden aday olmalarını engelledi. Yüksek Mahkeme son olarak da 10 Ocak'ta TOBB ile ilgili davayı esastan görüştü. Mahkeme, 2011'deki davada alınan kararı hiçe sayarak tam tersi yönde görüşe imza attı.

Üç farklı kararda Kılıç'ın imzası var

Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç'ın oyu kararlarda belirleyici rol oynuyor. Kılıç, 2005'te üye iken TESK'le ilgili aynı davada hükmün iptali kararı verdi. 2011'deki TÜRMOB davasında başkanlık koltuğunda oturan Kılıç, bu kez tam tersi yönde bir karara imza attı. 2013'ün başında ise TOBB davasında TÜRMOB kararıyla çelişen bir sonuca ulaştı.

Çifte standarda hukuk mücadelesi başlıyor

İzmir Mali Müşavirler Odası Başkanı Feyzullah Topçu, Anayasa Mahkemesi'nin aldığı son karar üzerine hafta sonu toplanarak, hukuk mücadelesine başlayacaklarını söyledi. Feyzullah Topçu "TOBB'un açtığı dava ile bizim açtığımız aynıydı. Ancak TOBB davasında, söz konusu madde iptal edildi. Bizim davamızda ise aynı maddeye onay kararı çıktı. Bu çifte standardı bitirmek için dava açacağız" diye konuştu.

KAYNAK: SABAH