Olpak: Bu yılı 9 bin dolar ile kapatacağız

MÜSİAD Genel Başkanı Nail Olpak, 'Bu yılı 9 bin dolarlı seviyelerde bir kişi başı gelirle kapatacağız' dedi.

Olpak: Bu yılı 9 bin dolar ile kapatacağız
Olpak: Bu yılı 9 bin dolar ile kapatacağız
GİRİŞ 08.12.2015 14:03 GÜNCELLEME 08.12.2015 14:03
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Nail Olpak, "Muhtemeldir ki biz bu yılı 9 bin dolarlı seviyelerde bir kişi başı gelirle kapatacağız. Halbuki 10 bin 500 doları, 11 bin doları zorlamaya başladığımız bir süreç vardı. O yüzden 2. kalkınma hamlesine ihtiyacımız var" dedi.

Olpak, basın mensuplarıyla sohbet toplantısında bir araya gelerek, MÜSİAD ve TÜRKSAT işbirliğiyle düzenlenecek "Uydu, Uzay ve Teknoloji Günleri powered by TÜRKSAT" etkinliği hakkında bilgiler verdi.

Etkinliğin MÜSİAD stratejik ortaklığında 11-12 aralıkta İstanbul Haliç Kongre Merkezi'nde gerçekleştirileceğini söyleyen Olpak, bir milyar doları aşan Türkiye uydu piyasasına yerli çözüm ortaklarının aranacağı etkinlikte, dünya devi şirketlerin Türkiye'de know-how paylaşımı yapacağını anlattı.

Olpak, "Küresel şirketler Türkiye'deki start-up firmalara yatırımcı olacak. TÜRKSAT'ı ve ekosistemini büyütmek ve global PR değerini yükseltmeyi amaçlayan etkinlikte uydu, kablo, tv teknolojileri, e-devlet, TÜRKSAT bilişim gibi Türkiye'nin önemli gündemleri bir araya gelecek" bilgilerini verdi.

Uydu ve uzay teknolojileri alanında tüm paydaşları bir araya getiren Türkiye'deki ilk ve tek etkinlik olacak "Uydu, Uzay ve Teknoloji Günleri powered by TÜRKSAT"a 65 firmanın katılımını beklediklerini aktaran Olpak, "Etkinliğe Japonya, Amerika, İngiltere, Afganistan, Polonya, İsveç ve Hollanda gibi ülkelerden de firma veya konuşmacılar katılacak" ifadelerini kullandı.

- "Kamu bankalarının piyasa düzenleyici rol üstlenmesi lazım"

Türkiye ekonomisinin gelinen noktada orta gelir tuzağına takıldığını anlatan Olpak, "Uzunca bir süre 3 bin dolar seyreden kişi başına milli gelir 10 bin dolara çıkıyorsa bu 1. zıplamadır, ilk evredir. Şimdi bizim 2. evreye ihtiyacımız var. Muhtemeldir ki biz bu yılı 9 bin dolarlı seviyelerde bir kişi başı gelirle kapatacağız. Halbuki 10 bin 500 doları, 11 bin doları zorlamaya başladığımız bir süreç vardı. Farklı gerekçlerle bu noktada sıkıntımız var. O yüzden 2. kalkınma hamlesine ihtiyacımız var. Yerli uydu gibi projeler bunun işaret fişekleridir" değerlendirmesini yaptı.

Orta gelir tuzağından kurtulmak için çok acil yüksek teknolojiye odaklanılması gerektiğini yineleyen Olpak, girişimciliğin finansmanına ilişkin finans sisteminin teminat anlayışına eleştiriler getirdi.

Olpak, "Türkiye gibi özel sektörün yüzde 10 tasarruf açığının olduğu bir yerde kredi edinmek zorlayıcı. Girişimcilik ekosistemi yeşertmeyen en temel unsurlardan bir tanesi bugünkü bizim finansal alt yapımızdır" ifadelerini kullandı.

Kredilerdeki zimmet maddesinin tüm paydaşlarla uzlaşıp güncellenmesini isteyen Olpak, "Kamu bankaları piyasa düzenleyici rol oynamalı. Onların karlılığa oynamaktan ziyade piyasa düzenleyici rol üstlenerek bu konuda önden gitmeleri lazım. Bunları yapamazsak, finansmanı çözemeyiz, dev projeleri hayata geçiremeyiz. 'Niye top atmıyorsun? Barutum yok' hikayesine döner" değerlendirmesini yaptı.

YORUMLAR 1
  • mami 8 yıl önce Şikayet Et
    biride çıkıp şu müsıad toplantılarında faiz haramdır dese ya
    Cevapla