"Kadınların yüzde 1 katılsa Çin kadar olur"

Civil20 (C20-Sivil Toplum 20) Başkanı ve Kale Grubu Başkanı Zeynep Bodur Okyay kadınların istihdamdaki rolünü bu sözlerle anlattı.

"Kadınların yüzde 1 katılsa Çin kadar olur"
"Kadınların yüzde 1 katılsa Çin kadar olur"
GİRİŞ 15.09.2015 15:01 GÜNCELLEME 15.09.2015 15:01
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

Civil20 (C20-Sivil Toplum 20) Yürütme Kurulu Başkanı ve Kale Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Zeynep Bodur Okyay, "Kadınlar yüzde 1 daha fazla ekonomik aktiviteye katkı sağlarsa, ortaya bir Çin ekonomisi kadar ilave büyüklük çıkar" dedi.

Civil20 Zirvesi'nde konuşan Okyay,​ burada sadece daha iyi bir dünyanın hayalini kurmadıklarını, aynı zamanda bunun vizyonunu da oluşturmaya çalıştıklarını söyledi.

C20 çalışmalarında çok şey öğrendiğini aktaran Okyay, zaman zaman kendisini master yapıyormuş gibi hissettiğini dile getirdi.

Bir keresinde oğlunun büyükbabasına, bu dünyaya ne bırakacağını sorduğunu aktaran Okyay, "Bu soru beni çok şaşırttı ve kala kaldım. Ardından hep kendi kendime şunu düşündüm; Bir anne olarak oğluma ne bırakacağım? Bu ülkenin vatandaşı olarak, bir dünya vatandaşı olarak oğluma ne bırakıyorum ve ne bırakacağım?" şeklinde konuştu.

Konuşmasının ardından soruları yanıtlayan Okyay, C20 olarak 18 aydır çalıştıklarını, C20'nin resmi sıfat kazanmasının 2015 yılı Nisan'ında olduğunu söyledi.

C20 Yürütme Kurulu için yerli ve yabancı 14 STK'nın bir araya geldiği bilgisini veren Okyay, G20'ye verilmesi gereken mesajların ne olması gerektiği ile ilgili bir anket yaptıklarını, aşağı yukarı 91 ülkeden fikir alındığını kaydetti.

Çalıştıkları başlıklar hakkında bilgi veren Okyay, bunların "kapsayıcı büyüme, vergi ve yolsuzluk içeren yönetişim, cinsiyet eşitsizliği ve sürdürülebilirlik" olduğunu dile getirdi.

Önce geniş fikirlerin toplandığını, sonra bunu somut veriler ile anlatmaları gerektiğini düşündüklerini vurgulayan Okyay, "Hep şöyle uyarıldık; G20'nin ana konusu ekonomi olduğu için bizim de onların dilinden konuşmamızın doğru olacağını düşündük. Bu nedenle ölçüm kriterlerini belirledik. Dolayısıyla izlenebilirliğin çok önemli olduğunu düşünüyoruz. Şu ana kadar her şey söylenmiştir. Bizim söylediklerimiz de söylenmiştir. Ama bizim üzerinde durduğumuz bu sorunların çözümü için ölçülebilirlik ve izlenebilirlik" şeklinde konuştu.

Okyay, C20 Zirvesi boyunca 50 oturum yapacaklarını belirterek diğer ülkelerde yaptıkları toplantılar hakkında bilgi verdi.

" C20'nin toplumların vicdanı gibi davrandı"

Okyay, eşitsizliğin sadece Türkiye'nin sorunu olmadığını, dünyanın bir çok yerinde eşitsizlik olduğunu belirterek, "Ben diyaloğun çok önemli olduğunu, bunun üzerinde daha fazla durulması gerektiğini düşünüyorum" dedi.

Dünyada 6,6 trilyon dolarlık illegal bir ekonomi olduğu bilgisini veren Okyay, buna rağmen dünyanın az gelişmiş ülkelere 135 milyar dolarlık kaynak ayırdığını, eğer bu 6,6 trilyon dolarlık para engellenirse yardımların da bu şekilde tartışma konusu olmayacağını söyledi.

Kadınların yüzde 25'inin fen bilimlerinde istihdam edildiğini anlatan Okyay, bütün konuların yatay olarak irdelenmesi gerektiğinin altını çizdi.

Okyay, C20'nin toplumların vicdanı gibi davrandığını vurguladı.

Sığınmacılarla ilgili de konuşan Okyay, "Dünyada bildiğim kadarıyla 80 milyon insan yerinden ayrıldı. Bu 80 milyon kişiyi sadece bizim çevremizdeki ülkeler değil, diğer dünya ülkeleri de oluşturuyor. Ve bu sayının daha da artacağı endişesi var. Dolayısıyla en büyük sıkıntılarımızdan birisi bu ve bu konu toplantılarda masaya yatırılıyor" ifadelerini kullandı.

"Kadınlar yüzde 1 daha fazla ekonomik aktiviteye katkı sağlarsa, ortaya bir Çin ekonomisi kadar ilave büyüklük çıkar" diyen Okyay, kadınların ücretsiz yaptığı işlerin olduğunu ve bunun kadınların ekonomik aktiviteye daha fazla katkı yapmasını engellediğinin altını çizdi.

C20'den 5 politika belgesi

C20 Çalışma Grupları tarafından 4 ana konuda 5 politika belgesi oluşturuldu.

Grupların hazırladığı "C20 Kapsayıcı Büyüme Politika Belgesi, C20 Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Politika Belgesi, C20 Sürdürülebilirlik Politika Belgesi, C20 Yönetişim (Vergi Adaleti) Politika Belgesi ile C20 Yönetişim (Yolsuzlukla Mücadele) Politika Belgesi"ndeki tavsiyeler Antalya'daki G20 Liderler Zirvesi'ne sunulacak.

"C20 Kapsayıcı Büyüme Politika Belgesi"nde şu tavsiyeler yer aldı: "Kapsayıcı büyüme, G20 gündeminin tam kalbine yerleştirilmelidir. G20 kapsayıcı büyüme stratejileri, yoksulluk ve eşitsizlikle doğrudan mücadeleyi amaçlayan önlemler içermelidir. G20 ülkeleri, kapsayıcı ve sürdürülebilir büyümeyi sağlayacak nitelikli eğitim sistemlerine sahip olabilmek için gerekli tedbirleri almalıdır. G20 ülkeleri, daha fazla, daha iyi ve daha güvenli iş imkanlarını sağlamak üzere kapsayıcı büyüme stratejileri dahilinde proaktif tedbirleri almalıdır. G20, kapsayıcı büyüme stratejilerinin geliştirilmesi sürecinde, dezavantajlı gruplar ile düşük gelir seviyesine sahip gelişmekte olan ülkelerin seslerini de içerecek şekilde katılımcı ve demokratik karar alma süreçlerini teşvik etmelidir."

"C20 Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Politika Belgesi"nde şu tavsiyeler yer aldı: "İnsana yakışır yaşam standartları ve kendi kendine yeterlilik için ücretsiz bakım ekonomisi de dahil olmak üzere, tüm çalışma türlerinde ölçme ve hesaplamanın tanınması, kapsayıcı büyüme için cinsiyet eşitliğine dayanan makroekonomik politikalar kabul edilmesi, insana yakışır iş gündeminin işler hale getirilmesi, kadınlar için nitelikli istihdam oluşturulması ve cinsiyet temelli ücret farklarının ortadan kaldırılması elzemdir."

"C20 Sürdürülebilirlik Politika Belgesi"nde şu tavsiyeler yer aldı: "Ülkeler, adil bir uzun dönem emisyon azaltımı ve ekonomileri karbondan arındırma hedefi üzerinde mutabık kalmalıdırlar. 2030 itibarıyla herkes için güvenilir, güvenli, sürdürülebilir ve temiz enerji erişimi sağlanması bakımından öncü rol üstlenmelidir. 2050 itibarıyla, yüzde 100 yenilenebilir enerjiye dayalı bir geleceğin kurulması hususunda ortak taahhütte bulunmalı, altyapı yatırımlarında enerji verimliliği ve yenilenebilir enerjiye öncelik vermelidir. Altyapı yatırımları, büyük ölçekli ve sürdürülebilirliği tartışmalı mega projeler yerine ademi merkeziyetçi, yerel projeleri içerecek şekilde çeşitlendirmelidir. 2020 itibarıyla fosil yakıt teşviklerinin adil bir yaklaşımla, tamamen devreden çıkarılmasını sağlayacak adımları derhal atmalıdır. Kamu ve özel sektör yatırımları karbon yoğun sektörlerden, yenilenebilir enerji kullanımına dayalı, düşük karbonlu ve iklime dirençli ekonomilere geçişi mümkün kılacak uygulamalara aktarılması sağlanmalıdır."

"C20 Yönetişim (Vergi Adaleti) Politika Belgesi"nde ise şu tavsiyeler yer aldı: "Vergilendirme, sürdürülebilir kalkınmanın finansmanı açısından kilit nitelik taşımakta olup uluslararası şirket vergilendirme reformu bunun meşruiyetinin yeniden sağlanmasının yanı sıra sermaye kaçışını kolaylaştırmak ve suç ve yolsuzluk işlemlerini perdelemek üzerine kurulu vergi cennetleri ile off-shore mahremiyet sisteminin kullanımını sonlandırma bakımından önem arz etmektedir."

"C20 Yönetişim (Yolsuzlukla Mücadele) Politika Belgesi"nde de şu tavsiyeler yer aldı:

"G20'nin belirlediği, yolsuzluktan arındırılmış bir dünyada, sürdürülebilir ve kapsayıcı büyümenin sağlanması hedefinin gerçekleştirilebilmesi için C20, 2015 yılında G20'ye şu çağrılarda bulunmaktadır:

Merkezi tescil ve güncelleme sağlama yükümlülüğü bulunan hissedarlardan bilgi talep etmek üzere şirketlerin yetkilendirilmesi yoluyla tüzel kişiliklerin gerçek lehdarlara (beneficial owners) ilişkin uygun, doğru ve güncel bilgiye zamanında erişimini sağlanması ve tüm G20 ülkelerinin ulusal mevzuatlarına gerçek lehdarlara ilişkin yeknesak ve uygun bir tanımının eklenmesi yoluyla gerçek lehdarlık kapsamında şeffaflığın sağlanması; seçim kriterlerinin ortaya koyulması ve kabul edilen kriterlere ilişkin açık gerekçelerin sunulması aşamaları da dâhil olmak üzere, kamu ihale süreçlerinin her aşamasında şeffaflığın sağlanmasına yönelik çevrim içi başvuru araçlarının geliştirilmesi ve sivil aktörlerin, ihale süreçlerinin parçası haline getirilerek bağımsız denetim oluşturulması ve bu süreçlerde şeffaflığın sağlanması; açık devlet verileri ve devlet tarafından yetkilendirilmiş özel sektör kuruluşlarının verilerine ilişkin gerekli yasal düzenlemelerin gerçekleştirilerek, açık veri formatlarında yolsuzlukla mücadele için önem taşıyan kilit veri setlerinin paylaşılması yoluyla, vatandaşların yolsuzlukla mücadeleye katılımına yönelik açık devlet araçlarının geliştirilmesi."

KAYNAK: AA
YORUMLAR 3
  • ataerkil 8 yıl önce Şikayet Et
    ülkemizde kadınlara iş teşviki yoktur
    Cevapla
  • Çok kazanmalıyım 8 yıl önce Şikayet Et
    ale Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Zeynep Bodur Okyay, "Kadınlar yüzde 1 daha fazla ekonomik aktiviteye katkı sağlarsa, ortaya bir Çin ekonomisi kadar ilave büyüklük çıkar" dedi. Yani bizde ücretler çok yüksek eğer kadınlarda çalışmak isterlerse Çin deki gibi aylık 100 Dolara işçi çalıştırıp daha çok daha çok daha çok daha çok kazanalım istiyorsun dimi!
    Cevapla
  • sds 8 yıl önce Şikayet Et
    iyi sıkmış
    Cevapla