Ustaoğlu: Türkiye'de Docking'den yararlanabilir

TABA Başkanı Ustaoğlu, "docking" formülünün uygulanmasının gündemde olduğunu, Türkiye'nin de yararlanabileceğine inandıklarını bildirdi.

Ustaoğlu: Türkiye'de Docking'den yararlanabilir
Ustaoğlu: Türkiye'de Docking'den yararlanabilir
GİRİŞ 15.01.2015 10:53 GÜNCELLEME 15.01.2015 10:53

Türk Amerikan İşadamları Derneği (TABA / AmCham) Genel Başkanı Beşir Kemal Ustaoğlu, AB ve ABD dışında kalan ancak anlaşmadan etkilenecek olan Japonya, Meksika, İsviçre ve Norveç gibi ülkelere "docking" formülünün uygulanmasının gündemde olduğunu, Türkiye'nin de bu formülden yararlanabileceğine inandıklarını bildirdi.

TABA / AmCham'dan yapılan açıklamaya göre Ustaoğlu, önceki gün İstanbul'da bir grup gazeteciyle bir araya geldi.

Türkiye-ABD arasındaki ticaret, 2015 yılı öngörüleri ve Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklık Anlaşması (TTIP) üzerine görüşlerini paylaşan Ustaoğlu, ABD ile AB arasında halen müzakereleri yürütülen TTIP'in Türkiye'de üzerinde çok durulması gereken bir anlaşma olduğunun altını çizdi.

TTIP'in dünyada yaklaşık 1,5 yıldır gündemde olduğunu, ancak Türkiye'nin gündemine yeni girebildiğini bildiren Ustaoğlu, "Dünya ticaretinin yüzde 30'unu ve nüfusun yüzde 15'ini etkileyecek olan bir anlaşma söz konusu. Bu konu 7 yıl önce gündeme geldi ve sonlanmak üzere" ifadelerini kullandı.

Hükumetin, STK'ların, üniversitelerin ve derneklerin Türkiye'nin TTIP'e dahil edilmesi için birlikte çalışmaları gerekliğinin altını çizen Ustaoğlu, söz konusu anlaşmaya taraf olma konusunda "sonradan eklenme" veya "kilitlenme" anlamına da gelen "docking" önerisinde bulundu.

AB ve ABD dışında kalan ancak anlaşmadan etkilenecek olan Japonya, Meksika, İsviçre ve Norveç gibi ülkelere "docking" formülünün uygulanmasının gündemde olduğunu işaret eden Ustaoğlu'nun açıklamada şu görüşlerine de yer verildi:

"Bu formüle göre anlaşma nihayete erdikten sonra taraf olmayan ancak doğrudan etkilenecek olan ülkeler TTIP'e dahil edilebilecek. Japon hükumeti bu konuda etkin çalıştı ve başarıya ulaştı. Türkiye'nin de bu formülden yararlanabileceğine inanıyoruz. Kasım ayında 7. turu gerçekleştirilen TTIP müzakerelerinin imzaya dönüşmesi halinde ABD ile AB arasındaki gümrük devre dışı olacak. Buradaki kilit nokta Gümrük Birliği. Bu şartlar devam eder ve Türkiye bu pazarların dışına itilirse Gümrük Birliği'ni feshetmemiz gerekebilir. Çünkü Gümrük Birliği, Türkiye ekonomisine zarar veren bir anlaşma olacaktır. Bu anlaşmayı imzalarken üye olacağımızı da öngörmüştük, ancak bu gerçekleşmedi. Artık Türkiye eski Türkiye değil. Ölçek olarak 1996 yılından çok daha ileri bir konumdayız. Sonuçta Gümrük Birliği olmadan da ihracatımız sürecektir çünkü Türkiye'ye ihtiyaçları var."

TABA / AmCham olarak Türkiye'de TTIP konusundaki bilincin ve duyarlılığın artması için bir dizi konferanslar düzenleyeceklerini de kaydeden Ustaoğlu, konferanslara sadece Türkiye değil Brüksel ve Washington'da da devam edeceklerini, dernek olarak önceliklerinin TTIP'de Türkiye'nin mutlaka yer alması olduğunu dile getirdi.

KAYNAK: AA