İKV yönetimi Diyarbakır'a çıkarma yaptı

İktisadi Kalkınma Vakfı 2014 Mayıs ayı Yönetim Kurulu toplantısını Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası ev sahipliğinde Diyarbakır'da gerçekleştirdi.

İKV yönetimi Diyarbakır'a çıkarma yaptı
İKV yönetimi Diyarbakır'a çıkarma yaptı
GİRİŞ 26.05.2014 13:34 GÜNCELLEME 26.05.2014 13:34

İktisadi Kalkınma Vakfı Yönetimi, toplantı öncesinde resmi makamlara ziyarette bulundu. Diyarbakır Valisi Mustafa Cahit Kıraç, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanları Gültan Kışanak ve Fırat Anlı ziyaretlerinin ardından "Türkiye-AB İlişkilerinde Yeni Gündem" konulu bir panel organizasyonu düzenleyen İktisadi Kalkınma Vakfı, iş dünyası temsilcileriyle de bu panelde bir araya geldi.

İKV Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Cihad Vardan, panel öncesinde yaptığı açılış konuşmasında bölgedeki çözüm sürecine ve Türkiye'nin doğu bölgelerinde yüksek olan AB desteğine dikkat çekti.

TÜİK tarafından geçtiğimiz günlerde yayınlanan İl Düzeyinde Yaşam Memnuniyeti Anketi sonuçlarına dikkat çeken Vardan, Türkiye'de AB üyeliğine destek en fazla Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinde yaşayan vatandaşlarımızdan geldiğini belirtti.

2013 yılında ilk defa il düzeyinde yapılan bu ankete göre, Türkiye'nin genelinde AB üyeliğine nüfusun %46,5'i destek verirken, il bazında AB üyeliğine en yüksek destek oranı %78,1 ile Hakkari'de, %52,7 ile Diyarbakır'da tespit edilmiş olduğunu açıklayan Ömer Cihad Vardan, bu rakamların Türkiye ortalamasının üzerinde yer aldığının altını çizdi. İKV Başkanı Vardan, "Doğu ve Güneydoğudaki illerin Türkiye'nin AB sürecine daha fazla inandıklarını ve bu süreçten büyük beklentileri olduğunu görüyoruz. Bu anket sonuçları da bu bölgede bir toplantı yapmamızı haklı çıkarıyor." dedi.

Türkiye'nin ilerlemesi açısından önemli bir çıpa görevi gören AB sürecinin son yıllarda istenen hızda ilerlemediğine dikkat çeken Vardan, bu yavaşlamanın sebepleri arasında Kıbrıs sorununun bir yansıması olarak askıya alınan müzakere fasıllarını, Fransa ve GKRY'nin koyduğu tek taraflı blokajları, kültürel bazı algılara dayanan önyargıları ve Türkiye'yi etkili bir rakip olarak gören bazı çevrelerin engellemelerini gösterdi. Vardan, "Muhakkak ki, Türkiyeli bir AB, bir barış projesi olarak tüm dünya için ilham kaynağı olacak ve dış politikasındaki etkinliğini artıracaktır." Şeklinde konuştu.

Kıbrıs'ta Şubat ayında yeniden başlayan görüşmeler sorunun çözümlenmesine dair bir umut ışığı oluşturduğunu belirten İktisadi kalkınma Vakfı Başkanı, "Türkiye'de reformların yavaşladığını söyleyen AB yetkililerine, Diyarbakır'dan bir kez daha sesleniyoruz ve diyoruz ki; "dile getirdiklerinizi fiiliyata geçirin ve engelleri kaldırın, 23 ve 24'ü açın, hep beraber yolumuza devam edelim" dedi.

KAYNAK: EKOTRENT