Hak-İş Başkanı Arslan: Tehdit ediliyorum

Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, Hizmet-İş Sendikasında gerçekleşen usulsüzlüğün iki muhasebe görevlisi tarafından yapıldığının tespit edildiğini belirterek "Usulsüzlüğü yapanlar beni tehdit ediyor" dedi.

Hak-İş Başkanı Arslan: Tehdit ediliyorum
Hak-İş Başkanı Arslan: Tehdit ediliyorum
GİRİŞ 16.12.2013 15:28 GÜNCELLEME 16.12.2013 15:28

Mahmut Arslan, buna rağmen konunun kamuoyuna yanlış ve yalan aktarılmasından yakındı. Usulsüzlüğü kendisinin ortaya çıkardığına dikkat çeken Arslan, usulsüzlüğü yapan şahısların kendisini tehdit ettiğini iddia etti.

Mahmut Arslan, gündemdeki konuları değerlendirmek üzere Hizmet-İş Sendikası'nın genel merkezinde bir basın toplantısı düzenledi. Toplantıda, güncel konularda değerlendirmelerde bulunan Arslan, Hizmet-İş'te yaşanan usülsüzlükle ilgili açıklamalarda bulundu. Konunun ortaya çıkmasındaki rolüne dikkat çekerken, "Bana bu davadan vazgeçmemizi, vazgeçmezsek bizim hakkımızda çeşitli yerlere başvuracaklarını hatta, beni tehdit ederek; 'bundan vazgeçmezseniz bunun sonucu iyi olmaz' dediler. Biz hiçbir zaman bunların şantajlarına boyun eğmedik. Tam tersi, sürekli sonuna kadar sürdüreceğimizi ifade ettik." diye konuştu.

Kamuoyuna yansıtılan haberlerin yanlış olduğunu ileri süren Arslan, "Türkiye sendikal harekette bir ilki gerçekleştirdik. Bunu ne yazık ki kamuoyuna anlatamadık. Hizmet-İş sendikası olarak muhasebe servisinde çıkan sorunun hangi süreçlerden geçtiğini ayrıntılı olarak paylaşmak istiyorum. Mart 2013 tarihinde bana bir ihbar mektubu geldi. İhbar mektubunda bir takım usulsüzlüklerin olduğunu, bu usulsüzlüklere müdahale etmem gerektiği yer alıyordu. Bu mektubu alır almaz sendikamızın 1. Hukuk müşaviri Avukat Hüseyin Öz'ü görevlendirdim." dedi.

Hukuk müşavirinin çalışmaları sonrasında oluşturulan raporda da paralel tespitlerin yapıldığını ifade eden Arslan, bunun üzerine derhal yeminli bir müşavirlik firmasıyla anlaşma yaptıklarını belirterek, bu firmanın hazırladığı ön rapor sonucu mahkeme sürecini başlattıklarını söyledi. Cumhuriyet başsavcılığına suç duyurusunda bulunduklarını ve nöbetçi iş mahkemesine alacak davası açtıklarını aktaran Arslan, ön rapor sonuçlarına göre, sendikada görevli 2 muhasebe görevlisinin 3 milyon 400 bin TL miktarında bir parayı farklı hesaplara aktardığının tespit edildiğini dile getirdi. Yine üçüncü şahıslara da para aktarıldığının da tespit edildiğini bildiren Arslan, hem 2 muhasebe görevlisinden hem de üçüncü şahıslardan 2 milyon 800 bin TL'nin geriye tahsil edildiğini ifade etti.

ŞAHISLARIN MAL VARLIĞINA TEDBİR

Yeminli müşavirlik firmasının geriye dönük incelemelerinin devam ettiğine dikkat çeken Arslan, Başsavcılık kararı ile iki muhasebe görevlisinin mal varlığına tedbir koyulduğunu ve yurtdışına çıkma yasağının getirildiğini kaydetti. Arslan, usulsüzlüğü yapanların kullandığı tekniği profesyonelce olduğunu da dikkat çekti.

Konuyla ilgili dava açtıkları şahısların kamuoyunu yanlış bilgilendirmek için çeşitli yerlere mektuplar yazdığı bilgisini veren Arslan, bu şahısların kendisine ulaşmak istediğine işaret ederek, "Bana bu davadan vazgeçmemizi, vazgeçmezsek bizim hakkımızda çeşitli yerlere başvuracaklarını hatta beni tehdit ederek, şantaj ederek; 'bundan vazgeçmezseniz bunun sonucu iyi olmaz' tehditlerinde bulundular. Biz hiçbir zaman bunların şantajlarına boyun eğmedik. Tam tersi sürekli sonuna kadar sürdüreceğimizi ifade ettik." şeklinde konuştu.

ASGARİ ÜCRET TESPİT KOMİSYONU'NUN YAPISINA ELEŞTİRİ

Arslan toplantıda, işsizlik rakamlarından, asgari ücret tespit komisyonu çalışmalarına kadar bir dizi konuya dana değindi. TÜİK'in bugün açıkladığı işsizlik rakamlarını değerlendirirken, işsizliğin yüzde 9,9 oranında gerçekleştiğini belirterek, 2013 yılının en yüksek işsizlik rakamı olduğunu belirtti. 2023 işsizlik hedefinin yüzde 5 olduğunu hatırlatarak, hükümetin bu konuda daha somut, daha sonuç alıcı adımlar atması gerektiğini kaydetti.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun da bugün toplanacağına işaret eden Başkan Arslan, komisyonun yapısını eleştirdi ve şunları söyledi:

"Maalesef bugün komisyonun yapısından kaynaklı bir sorunla karşı karşıyayız. Asgari ücret komisyonu yapısı itibari ile işveren ve hükümet ağırlı bir yapıdan oluşuyor. Böyle bir yapıdan da sağlıklı bir asgari ücretin çıkması mümkün gözükmüyor. İkincisi işçileri temsil konusunda da sorun yaşanıyor. Türkiye'de 11 milyon 650 bin sigortalı işçinin bir konfederasyon tarafından temsil ediliyor olması, temsil konusunda bir krizi, bir sorunu ortaya çıkarmaktadır. Toplantılar sonrasında ve öncesinde diğer konfederasyonların bilgilendirilmemesi; ben Türk-İş'in ne talep edeceğini bilmiyorum. Bu Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun ne kadar sorunlu bir yapıda olduğunu gösteriyor. Komisyonun daha demokratik, daha katılımcı bir yapıya dönüştürülmesi gerekiyor."

"VİZE KONUSU BİR GELİŞMİŞLİK GÖSTERGESİDİR"

Hükümetin bugün AB ile imzaladığı geri dönüş ve vize protokolü ile ilgili olarak ise Arslan, bunun geç kalmış bir adım olduğunu belirterek, vize konusunun bir gelişmişlik göstergesine olduğuna dikkat çekti. Arslan, bu konudaki çalışmalarından dolayı hükümete teşekkür etti.

Çeşitli kurumlarda çalışan 800 bin ile 1 milyon arasında taşeron işçi olduğunu vurgulayan Genel Başkan Arslan, Hizmet-İş sendikasının 35. Kuruluş yıldönümü olan 24 Ocak 2014 tarihinde bir kampanya başlatacaklarını söyledi. Arslan, bu kutlamaların taşeron işçilerin örgütlenmesini başlatacak bir kampanya haline dönüşeceğini de aktardı.

KAYNAK: AA