Halka Arz Endeksi Pegasus ile uçtu

Borsa İstanbul'da, 26 Nisan'da işlem görmeye başlayan Pegasus hisse senetlerinin son bir haftadaki hızlı yükselişiyle Halka Arz Endeksi 100.000 puanı aştı.

Halka Arz Endeksi Pegasus ile uçtu
Halka Arz Endeksi Pegasus ile uçtu
GİRİŞ 17.05.2013 16:43 GÜNCELLEME 17.05.2013 16:43

İlk kez 7 Mayıs 2012 tarihinden yayımlanmaya başlayan ve son iki yılda halk arz edilerek işlem görmeye başlayan hisse senetlerinden hesaplanan Halka Arz endeksi, mayıs ayı başına kadar genel olarak yükseliş trendinde hareket etse de 95.000 puanın üzerine çıkamıyordu. Borsa İstanbul'da, Sermaye Piyasası Kurulu'nun (SPK) yaptığı son düzenlemelerin ardından uzmanlar tarafından "yeni nesil halka arz" olarak tanımlanan son dönem arzların en başarılısı Pegasus Hava Taşımacılığı AŞ oldu. 18-19 Nisan tarihinde talep toplanan Pegasus'un halka arzına yoğun talep gelmiş ve arz fiyatı 18,40 lira olarak belirlenmişti.

Halka arzlarda son zamanlarda görülmeyen başarı sağlandı

Borsa İstanbul'a 18,40 liralık halka arz fiyatı ile giren Pegasus hisseleri, 26 Nisan'dan bugüne kadar yatırımcısına yaklaşık yüzde 25 kazandırdı. Bugün ilk seansta 22,95 lira ile tavan fiyatı gören Pegasus hisseleri, Halka Arz Endeksinin de tarihinde ilk kez 100.000 puanı aşarak 102.006 puanı görmesini sağladı.

Halka arz endeksi son bir haftada yüzde 8,7 oranında yükseliş kaydederken, son bir aydaki getirisi ise yüzde 12'ye yaklaştı. "Yeni nesil halka arz"lardan Royal Halı ve Servet GYO ise işlem görmeye başladığı güne göre genel oalrak yatay bantta hareket ediyor.

Halka arz endeksi; halka arz edilerek, Ulusal Pazar ve İkinci Ulusal Pazar'da işlem görmeye başlayan şirketler ile Kurumsal Ürünler Pazarı'nda işlem görmeye başlayan gayrimenkul yatırım ortaklıkları ve girişim sermayesi yatırım ortaklıklarının hisse senetlerinden oluşuyor ve fiyat ve getiri olarak ayrı ayrı hesaplanıyor. İşlem görmeye başladıkları ilk gün endekse alınan şirketler 2 yıl süreyle endeks kapsamında kalıyor.7 Mayıs 2012 tarihinden itibaren 46 şirket ile gerçek zamanlı olarak hesaplanmaya başlanan Halka Arz endeksi bugüne kadar en düşük 1 Haziran 2012 tarihinde 69.321,11 puanı görmüştü. Halka arz endeksi bugün 37 şirket ile hesaplanıyor.

Yabancıların ilgi göstereceği halka arzların artması durumunda yükseliş devam edebilir

Analistler geçtiğimiz yıllarda halka arzlarda getiri olarak yaşanan başarısızlığın ardından SPK'nın bir çok yeni karar aldığını ve hızla uygulamaya koyduğunu hatırlatan analistler, SPK'nın kararlı tutumu ve aldığı önlemlerin halka arz edilen hisselere yatırımcı ilgisini artırdığını kaydetti. Bununla birlikte özellikle yabancı yatırımcıların likiditesi yüksek hisse senetlerine yatırım yapmayı tercih ettiğini vurgulayan analistler, dolayısıyla yabancı ilgisini çekecek halka arzların sayısının artması durumunda Halka Arz endeksinin yükselişinin devam edebileceğini kaydediyor.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL