'Bıttın'lı Menengiç kahvesi ihraç yolunda

Siirt'te yetişen 'bıttın' son yıllarda sabun ve çerez dışında menengiç kahvesi olarak da üretilmeye başlandı.

'Bıttın'lı Menengiç kahvesi ihraç yolunda
'Bıttın'lı Menengiç kahvesi ihraç yolunda
GİRİŞ 17.05.2013 10:01 GÜNCELLEME 17.05.2013 10:01
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Doğu ve Güneydoğu illerinde vatandaşlar menengiç kahvesine büyük rağbet gösteriyor. Hemen hemen Türkiye'nin her iline gönderilen menengiç kahvesi, son aylarda yurt dışına da ihraç edilmeye başlandı. Yaklaşık 10 yıldır Siirt'in bazı köylerinde ve kırsal alanlarda yetişen bıttın, Gaziantep'te bulunan fabrikalarda işlenerek, Dubai başta olmak üzere birçok Arap ülkesine ihraç ediliyor.

Siirtli işletmeci Fevzi Yıldız, "Siirt'te fıstık ve menengiç üzerinde çalışmalarımız var. Menengiçi 9. ve 10. aylarda ağaçlardan topluyoruz. Damlarda kurutuluyor. Bununla ilgili çalışan arkadaşlarımız var. Onların işlemesini, kavurmasını yapıp menengiç kahvesine dönüştürüyorlar. Daha önce gerek köylerimizde ve halk arasında yapılıyordu. Son 10 yıl içinde marka haline geldi, piyasaya sürülmeye başlandı." dedi.

Menengiç kahvesine daha önce bu kadar talep olmadığını belirten Yıldız, "Son dönemlerde daha fazla satmaya başladık. Her sene yüzde 50 civarında artıyor. Daha önce bunu kullanmayanlar kullandığı zaman dostlarına öneriyor. Şu an satışından memnunuz. Menengiç kahvesini Dubai'ye kadar gönderiyoruz. Dünyada şu an tanınmaya başlandı. Özellikle Arap ülkelerinde aşırı talep var. Beklentilerimizin üstünde bir ürün oldu." diye konuştu.

Menengiç kahvesi almak için dükkana gelen Muhammet Yavuz adlı müşteri de, "Menengiçi ilk başta arkadaşların önerlisiyle kullanmaya başladım. Sonradan çok iyi çıktı. Her zaman kullandığımız bir ürün oldu. Misafirlerimize her zaman bunu ikram ediyoruz." ifadesini kullandı.

MENENGİÇ KAHVESİ
Menengiç ağacı, Akdeniz, Güneydoğu Anadolu ve İç Anadolu bölgelerinin dağlık kırsal bölgelerinde ekimi yapılmaksızın doğal olarak yetişiyor. Türkiye'nin doğal bitki örtüsünün parçalarından biri olan menengiç; yörelere göre farklı isimler alabiliyor. Örneğin: Çitlembik, çedene, çitemik, çıtlık gibi... 'Menengiç Kahvesi' bu ağacın meyvelerinin kurutulup kavrulması, ardından tıpkı Türk Kahvesi gibi pişirilmesi ile elde ediliyor. Oldukça faydalı olan Menengiç, birçok derde deva olabilmektedir. Bunlardan bazılarını şöyle sıralayabiliriz: Nefes darlığına iyi gelmesi, ses tellerine faydası, solunum yollarını açması, mide ağrılarını azaltması, göğsü yumuşatması, böbrekteki kumların dökülmesine yardımcı olması, afrodizyak etkisi yapması, Öksürüğü kesmesi... Özündeki yağı sebebiyle yağlı bir içecek. Yüksek miktarda E vitamini ve doymamış yağ asidi sebebiyle; kolesterolü düşürmeye, kalp-damar sertliklerini önlemeye yardımcı oluyor.

KAYNAK: CİHAN
YORUMLAR 2
  • hakanasil 10 yıl önce Şikayet Et
    yabani olarak yetişiyor. Gaziantepi, şanlıurfa ve Adıyamanın dağlık kesimlerinde yetişir. aslında Antep fıstığının aşılanmamış halidir. İçimi hoş ve rahattır. Sakinleştirir. Sütlü olanı daha güzel olup .Sütlü kahve pişirme tekniği ile aynıdır.Türk kahvesi şeklinde de pişirilir. şekerliis özellikle şahane olurr. Büyük bardakta bile sütlüsü içilir.
    Cevapla
  • Hasan KARA 10 yıl önce Şikayet Et
    Ne bıttını Çedene. Çıt çıt çıt çık çetene de sar bedeni bedene. Bunun türküsü bile var Bunun ortak adı çetene olsun, dünya da çetene olarak bilsin. Biz Sivas'ın Karadeniz Bölgesine düşen yöresindeniz ve kırlarımızda bolca bulunmaktadır. Buğday yarmasıyla beraber kavrularak kuruyemiş olarak yenmektedir ve harika tadı ve kokusu vardır. Bir kere tadan bir daha bir daha yemek ister. Ağız kokularını yok eder, insana keyif verir. hülasa harika bir kuruyemiştir.
    Cevapla