Konya Tarım Fuarı'nda lodos kriz çıkardı

Uluslararası Konya Tarım Fuarı şiddetli lodos nedeniyle 2 gün erken kapandı. Organizasyonunu üstlenen TÜYAP katılımcılardan tam ücret isteyince, şirketler itiraz etti.

Konya Tarım Fuarı'nda lodos kriz çıkardı
Konya Tarım Fuarı'nda lodos kriz çıkardı
GİRİŞ 05.04.2013 14:45 GÜNCELLEME 05.04.2013 14:45

Maddi-manevi zarar gören katılımcı firma sahipleri, TÜYAP yönetiminin stant ücretlerinin tam istenmeyeceği sözünü verdiğini öne sürerek, muhataplarını sözünde durmamakla suçladı.

Mart ayının ikinci haftasında ziyarete açılan Uluslararası Konya Tarım Fuarı, açılışından 2 gün sonra yaşanan şiddetli fırtınada çadırların yıkılması dolayısıyla vaktinden önce kapandı. TÜYAP yönetimi Konya fuar alanında yaşanan talihsiz olaydan sonra, katılımcılardan stant yeri bedellerinin tam istenmeyeceğine yönelik açıklamalar yaptı. Aradan geçen bir ayın ardından iş yerlerine faturalar geldiğini beyan eden katılımcı firmaların yöneticileri, TÜYAP'ın stant ücretlerini tam istemesine tepki gösterdi: "Biz fuarda hem çadırların yıkılması, hem fuarın vaktinden önce kapanması nedeniyle milyonlarca lira zarar ettik."

Konya Aktif İşadamları ve Sanayicileri Derneği'nde (AKTİSAD) biraraya gelen 80 civarında tarım firması yetkilisi toplantıya katılan TÜYAP yetkililerinden faturaların iptal edilmesini talep etti. Fuarın teknik açıdan yetersiz olduğunu kaydeden firma sahipleri, alanda çok ciddi güvenlik zafiyeti olduğunu ileri sürdü ve acil çıkış kapısı önünün bile stant yeri olarak satıldığını vurguladı. Herhangi bir şikâyet durumunda bir sonraki fuarda yer verilmeyeceğine yönelik tehditler aldıklarını ve aba altından sopa gösterildiğini ileri süren bazı firma sahipleri, TÜYAP ve Konya Ticaret Odası (KTO) yönetiminden tatmin edici bir açıklama istedi.

Konya Ticaret Odası (KTO) Meclis Başkanı Seyid Karaca, tarafların bu sorunu halletmenin yolunu bulması gerektiğini söyledi. Her iki tarafın da fırtınadan dolayı zarar gördüğünü dile getiren Karaca, "Eğer bir söz verilmişse bu sözde durulması gerekir." dedi. Yaşanan olumsuzluklar için özür dileyen TÜYAP Fuarcılık Anadolu Genel Müdürü İlhan Ersözlü, suçlamaların haksız olduğunu, herkesin elini vicdanına koyması gerektiğini söyledi. "Yıllardır sizlere para kazandırıyoruz." diyen Ersözlü, "Eğer ortada bir zarar varsa bu zarardan biz de en az sizin kadar payımızı aldık." şeklinde konuştu.

Ersözlü, "Böyle olmasını biz de istemezdik. Doğal bir afet yaşadık. Saatte 107 km hızla esen lodos iki bin 500 metrekarelik çadırı yıkıp geçti. Biz TÜYAP olarak iki günlük zararımızı sizlerden talep etmek zorunda kaldık. KOSGEB sizlere bu iki günün bir gününü ödeyecek, bu konuda güvence aldık rahat olabilirsiniz. Ödeme konusunda geri adım atamayız. TÜYAP bu işten en az sizin kadar zarar gördü ve biz bu zararımızı talep etmek zorundayız." dedi.

Ersözlü, konuşmasının devamında katılımcıların 'tehdit ediliyoruz' iddialarına değinerek şunları söyledi: "Size aba altından sopa gösteren her kimse adını verin. Böyle bir şey söz konusu olamaz. Siz olmazsanız biz bu fuarı kiminle yapacağız. Ama almış olduğumuz bir karar var, o da bir daha hiçbir fuarda çadır kurmayacağız. Bu da önümüzdeki yıl bazı firmaların fuara alınmayacağını gösteriyor. Yani bu yıl stant alan birçok firma önümüzdeki yıl stant alamayabilir."

TÜYAP'ın bu tavrına aynı şekilde cevap vereceklerini belirten firma sahipleri, mahkemeye gitmekten başka bir çare kalmadığını söyledi. Konyalı tarım firmaları TÜYAP ve KTO'nun sorunun çözümü için katılımcı firmalar lehine adım atmaması durumunda önümüzdeki yıl fuara katılmama kararı alacaklarını sözlerine ekledi.

 

KAYNAK: CİHAN
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL