Temmuz ayı enflasyon rakamları açıklandı

Temmuz ayında TÜFE yüzde 0,09 arttı, TÜFE yıllık yüzde 6,81 oldu. Zam şampiyonu ise yüzde 40,5 ile limon oldu.

Temmuz ayı enflasyon rakamları açıklandı
Temmuz ayı enflasyon rakamları açıklandı
GİRİŞ 03.08.2015 10:07 GÜNCELLEME 03.08.2015 10:28
Bu Habere 9 Yorum Yapılmış

Tüketici fiyatları Temmuz ayında yüzde 0.09 arttı. Haziran sonunda yüzde 7.2 olan yıllık enflasyon, yüzde 6.81 düzeyine geriledi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerne göre, tüketici enflasyonu yılın ilk yedi aylık döneminde yüzde 4.85 ve on iki aylık ortalamalara göre de yüzde 8.07 olarak gerçekleşti.

TÜİK verilerine göre, aylık en yüksek artış yüzde 1.60 ile ev eşyası grubunda oldu. Bu grubu, yüzde 1b21 ile lokanta ve oteller, yüzde 1.16 ile alkollü içecekler ve tütün, yüzde  0.51 ile eğitim ve yüzde 0.41 ile ulaştırma izledi.

Buna karşılık, fiyatlarında aylık en fazla düşüş gösteren grup yüzde 4.97 ile giyim ve ayakkabı oldu. Bu grubu, eğlence ve kültürde yüzde 0.18 ile ve haberleşme yüzde 0.01 ile izledi.

Fiyatlarda yıllık en fazla artış ise yüzde 13.80 ile lokanta ve oteller grubunda gerçekleşirken, çeşitli mal ve hizmetlerde yüzde 9.31, gıda ve alkolsüz içeceklerde yüzde 9.25, ev eşyasında yüzde 8.69 ve konut harcamalarında da yüzde 8.15 artış oldu.

YIL SONU BEKLENTİSİ YÜZDE 7-8

CNBC-e yayınına katılan Oyak Yatıırm Başekonomisti Mehmet Besimoğlu, enflasyonun yüzde 7'nin altına inmesinin beklentiler dahilinde olduğunu söyledi. Besimoğlu, "Ağustos'ta da yüzde 7'nin altında olur ama Eylül gibi yeniden yüzde 7'nin üzerine çıkar. Sonbahar ayları enflasyondaki gidişat açısından kritik" dedi.
Besimoğlu, 2015 yıl sonu enflasyon beklentisinin yüzde 7-8 civarında olduğunu da söyledi.

YORUMLAR 9
  • milletin ferdi 8 yıl önce Şikayet Et
    Bir iki malın fiyatına bakıp bilip bilmeden yorum yapanlar yine doluşmuş buraya. TÜİK’in enflasyon sepetinde bir iki kaleme değil tam tamına 426 kalem malın ve hizmetin değer artışına (ya da düşüşüne) bakılır. Meyvanın sebzenin bol olduğu yaz aylarında enflasyonun düşmemesi zaten düşünülemez ama burada bilip bilmeden yorum yapanlar anlaşılan bunu bile düşünebilmekten aciz maalesef.
    Cevapla
  • urfalı bahattin 8 yıl önce Şikayet Et
    hükümet 2003 de görevi devralırken enfesyon hesaplamasına giren 329 kalemdi.bunlardediğin gibi 426 kaleme çıkardılar...ücretlilere,emeklilere az zamvermek için geçen ay enfesyonu - çıkardılar.devletle kumar oynanmaz,devlete kafa tutulmaz.
    Cevapla
  • esnaf 8 yıl önce Şikayet Et
    Bu yalana kim inanır. Hesaplayanlar inanıyor mu acaba?
    Cevapla
  • Öğretmeen 8 yıl önce Şikayet Et
    Ne hikmetse Aralık Ayında ve görüşmelerin başladığı bu Günler'de enflasyon Düşüyor...!!!!! Ama bizim enflasyonumuz hepyüksek kırmızı et beyaz et Sıvı yağ ekmek Kuru gıdafiyatları Almış başını gidiyor...
    Cevapla
  • paparon 8 yıl önce Şikayet Et
    peynir,et,yağ,pirinç aldı başını gidiyor enflasyonu hesaplayanlar nerede yaşıyor acaba
    Cevapla
  • ****** 8 yıl önce Şikayet Et
    enflasyonu hesaplayanlar akşam pazarında çürük çarığın tezgahtan çöplüğe giden meyva sebzelere göre hesaplıyorlarmış abi:))))
    Cevapla
  • bay 8 yıl önce Şikayet Et
    sıvı yağ ve et fiyatları uçtu kendinizi kandırıyorsunuz halk kanmaz.
    Cevapla
  • ali 8 yıl önce Şikayet Et
    halk kanmış ki hala bunlara oy veriyor.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle