Genç girişimcilere yüzde 50 indirim desteği

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, genç girişimcilere, teknoloji geliştirme bölgelerinde daha uygun şartlarda yer vereceklerini belirterek, "Sigorta primlerinde yüzde 50 indirim yapacağız, gelir vergisinde stopaj desteği sağlayacağız" dedi.

Genç girişimcilere yüzde 50 indirim desteği
Genç girişimcilere yüzde 50 indirim desteği
GİRİŞ 18.04.2014 13:13 GÜNCELLEME 18.04.2014 13:13

Bakanlık tarafından Türk Patent Enstitüsünde (TPE) düzenlenen, teknogirişim desteği alanlara yönelik eğitim programının açılışında konuşan Işık, iş hayatının kendine has bazı özellikleri olduğunu söyledi.

Türkiye'nin 2002'den bu yana "müthiş bir değişim" yaşandığını dile getiren Işık, "Bu değişimin en olumlu taraflarından bir tanesi artık reel sektörün ve girişimcilerin önündeki birçok engelin kaldırılmış olmasıdır" diye konuştu.

Gençlerin girişimcilik ruhunun, ülkenin 2023 hedeflerine ulaşmada en önemli gücü olduğunu anlatan Işık, bu hedeflere ulaşılabilmesi için teknoloji düzeyinin yükseltilmesi gerektiğini ifade etti.

"İnsan kaynadığında en fazla aranan özelliklerden birisinin de girişimcilik ruhu olduğunu" belirten Işık, bu anlamda 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın fikir, inanç ve teşebbüs hürriyetlerini bütün Türkiye'ye ezberlettiğini kaydetti.

- "Krizler girişimciliğe darbe vurdu"

Girişimciliğin, ülkelerin geleceği açısından büyük önemi bulunduğunu anlatan Işık, şöyle devam etti:

"Yaşadığımız ekonomik krizler pek çok tahribata yol açtı, onların pek çoğu da giderildi ama ülkeye yaptığı en fazla ve kalıcı tahribat, girişimcilik ruhuna vurulan darbedir. Aslında bu darbe, ülkenin geleceğine vurulan darbedir. Türkiye'de gençlerimizin çok önemli bir kısmı devlet memuru olmak istiyor. Halbuki gençlerimizin ticaret yapmak, üretmek, kendi işini kurmak, başka gençlere iş vermek hayaliyle hayata başlaması önemli. Girişimcilik ruhu dediğimiz odur."

Bakanlığın verdiği teknogirişim sermaye desteğinin tek başına anlamlı olamayabileceğini kaydeden Işık, gençlere ümitsizliğe kapılmamaları tavsiyesinde bulundu. Işık, artık Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin her aşamada gençlerin yanında olduğunu söyledi.

- "Şirketlerimiz önemli cirolara ulaşacak"

Teknogirişim desteğinin 2009 yılında başladığını hatırlatan Işık, bugüne kadar bin 300'ün üzerinde genç girişimciye destek verildiğini belirtti.

Bundan 10-15 yıl önce ABD'de hiç adı bilinmeyen şirketlerin bugün milyar dolarlık cirolara ulaştığına işaret eden Işık, "10-15 yıl sonra, bu salonda, girişimcilik desteğine hak kazanan şirketlerimiz, Türkiye hatta dünya çapında önemli cirolara ulaşacak. Bundan şüphem yok" değerlendirmesinde bulundu.

Bakanlık bünyesinde verilen tüm desteklerin etki analizini yapacak "Etki Değerlendirme Daire Başkanlığı" adında bir birim kuracaklarını bildiren Işık, bu sayede bakanlık olarak verdikleri her desteğin ülkeye dönüşümünün ne oranda olduğunu izleyeceklerini söyledi.

- Genç girişimcilere prim ve stopaj desteği

Genç girişimcilere, teknoloji geliştirme bölgelerinde daha uygun şartlarda yer vereceklerini kaydeden Işık, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Sigorta primlerinde yüzde 50 indirim yapacağız, gelir vergisinde stopaj desteği vereceğiz. Yaptığınız çalışmanın sonunda, TÜBİTAK'ın 1512 programı var, bu program çerçevesinde 550 bin liraya kadar destek alacaksınız. Artık Türkiye'de özel şirketler, 'Siz bu işi iyi yapıyorsunuz. Sizin desteklediğiniz girişimcilere biz de destek verelim' noktasında 1512 B programını başlattık. Orada pek çok özel sektör firması kapınızı çalacak. Bundan sonraki aşamada artık ürününüzün seri üretimi noktasında ayrı destek vereceğiz. KOBİ niteliğindeki bir işletmemize 10 milyon liraya kadar destek vereceğiz."

Konuşmasının ardından ABD'deki Silikon Vadisi'ne gitmeye hak kazanan 8 teknogirişimciye plaket veren Işık, teknogirişim desteği ile geliştirilen ürünlerin sergilendiği stantları da gezdi. Bakan Işık, bir stantta sergilenen Türkiye'nin ilk yerli iş makinası operatörü eğitim simülatörünü denedi.

Stantları gezdiği sırada bir gazetecinin kadın teknogirişimci sayısının azlığına ilişkin sorusu üzerine Işık, KOSGEB'in girişimci desteklerinden yararlananlar arasında kadınların sayısının fena olmadığını, buna karşın teknogirişim desteği alan kadınların sayısının az olduğunu ifade etti. Işık, daha fazla kadının teknogirişim desteği almasını istediklerini belirtti.

KAYNAK: AA