Fındık üreticilerine zirai don uyarısı

Doğu Karadeniz'de hava sıcaklığının düşmesi ve kar yağışının etkili olmasıyla, fındık üreticilerinin zirai don riski nedeniyle dikkatli olmaları istendi.

Fındık üreticilerine zirai don uyarısı
Fındık üreticilerine zirai don uyarısı
GİRİŞ 30.03.2014 12:31 GÜNCELLEME 30.03.2014 12:31

Ordu Üniversitesi (ODÜ) Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turan Karadeniz, AA muhabirine, bölgede hava sıcaklığının önemli ölçüde düştüğünü belirterek, "Bütün üreticilerimizin olası zirai dona karşı tedbirlerini almasını öneriyoruz. Fındık başta olmak üzere birçok ürün zirai don tehlikesiyle karşı karşıya" dedi.

Bölgede üreticilerin önemli geçim kaynaklarının başında gelen fındığın özellikle don riskiyle karşı karşıya kaldığını ifade eden Karadeniz, "Bu saatten sonra fındığın dondan etkilenme riski oldukça yüksektir" diye konuştu.

Fındığın sıfırın altında 2 derecelerde zarar görebileceğine işaret eden Karadeniz, şöyle konuştu:

"Son günlerde yağmurlu ve soğuk hava, yerini kar yağışına bıraktı. Kar yağışı yüksek rakımlı yerlerin yanı sıra orta ve kıyı kesimlerde de etkili oldu. Dün geceden itibaren etkili kar yağışıyla hava sıcaklığı da bir anda düştü. Bölgede gündüz hava sıcaklığı 1-2 derecelere kadar düşerken bu sıcaklığın gece yarısından sonra daha düşeceğini tahmin ediyoruz. Beklemediğimiz bu kar yağışı üreticileri de zirai don tehlikesiyle karşı karşıya bırakmıştır."

"Eksi 2-3 derecelere kadar düşerse fındığı bir felaket bekliyor"

"Özellikle bölgemizde önemli oranda üretilen fındık bu dondan en çok etkilenecek ürünlerin başında gelmekte" diyen Karadeniz, şunları kaydetti:

"Çünkü erken karanfil ve yapraklarını açan fındığın soğuklardan etkilenme riski oldukça yüksek. Meteoroloji yetkililerinin de açıkladığı gibi bu gece ve yarın gece hava sıcaklığı gece yarısından sonra eksi 2-3 derecelere kadar düşerse fındığı bir felaket bekliyor diyebiliriz. Artık fındık eksi 6-7 derecelerde değil eksi 2-3 derecelerde zarar görebilecek derecede yaprak ve karanfil açtı. Sadece fındık değil diğer ürünlerin de zirai dondan etkilenme olasılığı oldukça yüksek."

Prof. Dr. Karadeniz, fındık üreticilerinin zirai don karşısında önlemlerini almasının son derece önemli olduğuna dikkati çekerek, bahçelerde dikkatli bir şekilde ot, saman ve tekerlek lastiklerinin yakılmasıyla don riskinin minimuma indirilebileceğini sözlerine ekledi.