Tedbir alınmazsa Türkiye 10 yılını kaybedecek!

FED'in açıklamaları sonrasında ateşi iyice yükselen dolar, içerideki siyasi riskler yüzünden rekorları altüst ediyor. BORYAD Başkanı ise uyarıyor: Gerekli tedbirler alınmazsa daha kötü günler bizi bekliyor.

Tedbir alınmazsa Türkiye 10 yılını kaybedecek!
Tedbir alınmazsa Türkiye 10 yılını kaybedecek!
GİRİŞ 20.01.2014 14:45 GÜNCELLEME 20.01.2014 15:52
Bu Habere 18 Yorum Yapılmış

Kenan Biter'in haberi

Merkez Bankası'nın yarın yapacağı Para Piyasası Kurulu Toplantısı öncesi yurt içindeki siyasi endişeler piyasaların ateşini yükseltmeye devam ediyor. Bu durum ise döviz cephesinde rekor üstüne rekor seviyelerin görülmesine yol açıyor.

Geçtiğimiz haftayı 2,20'nin üzerinde kapayan dolar yeni haftada 2,25'in üzerine çıkarak bu zamana kadar ki tüm rekorlarını alt üst etti. Dolar'ın yanı sıra Euro kurunda da yeni rekor seviye görüldü. Euro 3,0465 TL'ye kadar yükselerek tarihi bir rekora ulaştı.

Döviz fiyatlarında yaşanan tarihi artışlar ise yatırımcılar tarafından kaygı ile izleniyor. Borsa Yatırımcıları Derneği Başkanı Ali Bahçuvan ise uyarıyor; Tedbir alınmaz ise dolar 2,50 - 3 TL seviyelerini görecek ve Türkiye 10 yıllık kazanımlarını kaybetmekle karşı karşıya kalacak...

PİYASALARDA TERS HAVA ESİYOR

Borsaya bakıldığında genelde herkesin TL bazındaki düşüşten bahsettiğini, ancak uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarının Türkiye'ye yatırım yapılabilir notu verdiği seviye olan 100 bin seviyesinin neredeyse 65 bin seviyelerine doğru geri çekildiğini ifade eden BORYAD Ali Bahçuvan, dolar bazında resme bakıldığında söz konusu dönemde kur seviyesinin 1,80'lerden 2,25'lere gerilediğini bunun ise dolar bazında borsanın yüzde 50'li düşmesi anlamına geldiğini söyledi.

Dolar kurunda ise yüzde 25'e yakın bir çıkış gerçekleştiğini de vurgulayan Bahçuvan, piyasalarda tam tersi bir havanın yaşandığını, bunun sebebinin ise Gezi Parkı olayları ile başlayan ve en son siyasi iktidara yönelik gerçekleştirilen operasyonlar ile devam eden süreçten kaynaklandığını söyledi.

TÜRKİYE DOLAR'DA YÜZDE 50 FAKİRLEŞTİ

Uzun soluklu iki hadisenin faturasını çarpıcı bir dille ifade eden Bahçuvan, Türkiye'nin son bir yıl içinde borsacılar açısından bakıldığında dolar bazında yüzde 50 fakirleştiğini söyledi. Her hangi bir istikrarsızlık halinde Türkiye'nin kaybettiğini de sözlerine ekleyen Bahçuvan, '' Yaşanan gelişmelerin genel ekonomiye yansımaları 6 aylık bir süreci takip eder. Bu da, gelecek ekonomik verilerin olumsuz etkileyebilir.'' dedi.

İKİ BEKLENTİMİZ VAR

Genel olarak iki beklentilerinin olduğunu söyleyen Bahçuvan, bunlardan birincisinin iktdar ve muhalefet demeden herkesin Türkiye ekonomisi üzerindeki karanlık bulutları görmesi ve uzlaşmacı bir tavır içine girmesi şeklinde ifade ederken ikincisinin ise, Merkez Bankası'nın politika açısından daha etkin ve radikal müdahalelerde bulunması olarak dile getirdi.

KRİZDEN 'LEŞ KARGALARI' KARLI ÇIKTI

Borsada Gezi parkı olayları ve 17 Aralık operasyonu sonrasında belli bir kesimin de kazançlı çıktığının altını çizen Bahçuvan, kendilerinin açıktan satışa karşı olmadıklarını ancak birilerinin tuzaklar kurup öncesinde açığa satış yaptıysa bunun da çok etik olmadığını belirterek, bu kesimi açığa satış yapan ve borsanın önceden düşeceğini bilip pozisyon alıp karlarına kar katan leş kargaları olarak ifade etti.

TEDBİR ALINMAZSA 10 YILLIK KAZANIMLAR YOK OLUR!

Piyasalarda Gezi Parkı olaylarından bu zamana kadar yaşanan krizlerden ötürü 150 milyar dolara yakın bir kaybın olduğunu ve bunun buz dağının görünen kısmı olduğuna dikkat çeken Bahçuvan, gerekli tedbirler alınmadığı ve herkesin aynı gemide olduğunun farkına varmaması halinde çok kötü şeylerle karşılaşılabileceğini söyledi. Kriz ortamından pozitif bir zemine kayılmaması halinde doların 2,50 hatta 3 TL civarlarına kadar çıkabileceğini de ifade eden Bahçuvan, bu tablonun ise ülkenin son 10 yılda elde ettiği kazanımları yok edebileceğini vurguladı.

kenan.biter@haber7.com

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 18
  • Aykut ARDIÇ 10 yıl önce Şikayet Et
    Aldırmayın bu adam gibilere. Dikkat ederseniz son zamanlarda ekonomi bildiğini idda eden herkez Merkez bankazı faiz artırsın diye çıkmadıkları program, vermedikleri demeç kalmadı. Ama şunu öğrenemediler. FAİZ artmayacak. Evet belki dolar 2.5 TL olacak belki 3 TL ama faiz artmayacak, faiz artsında haracımızı alıp gidelim diye bekleyenler havasını alacak.
    Cevapla
  • cafer mutlu 10 yıl önce Şikayet Et
    DOGRU KONUSALIM.... 10 yılda yabancı sırketlerı zengınlestırdık. onları krızden kurtardık kendımızı krıze attık . kopruler yollar evler sadece ıhtıyac. butun partıler bunu yapardı. nufus cogalıyo dolayısıyla ıhtıyacta.
    Cevapla
  • OTTOMAN EMPİRE 10 yıl önce Şikayet Et
    makine müh. adlı yorumcu. . yazdığım yorumdan bu dediğini nasıl çıkardın anlayamadım. sanırım örnekten yola çıkarak bunu dedin. kullandığım bilgisasayar tayland ürünü. arabamız da japon. kaldı ki yahudi malı olsa bile bu benim dediğimi çürütmez. sizin gibi mühendisim diye gezenlerin iyileri avrupaya ve abd ye gider kalanlarda burada siyaset yapar fark bu değerli kardeşim.
    Cevapla
  • makine muh. 10 yıl önce Şikayet Et
    ottoman. ottoman görende seni bütün doktorları mühendileri sen yetiştirdin sanıcak kullandığın pcyi bile müslümanlık sadece senin tekelindemi.
    Cevapla
  • OTTOMAN EMPİRE 10 yıl önce Şikayet Et
    kuru ekmek bile yeter bizlere... peygamberimiz buğday ekmeğini bile çok seyrek tadarmış.... eğer ülkemiz batının denetiminden kurtulacaksa ki kurtulmaya başladığı için bu olaylar meydana geldi... benkuru ekmeğe de razıyım... hamallığa da... yeter ki evletlarımıza ve toprunlarımıza bağımsız ülke bırakalım... ülkeleri olduğu için değil bağımsız ülkeleri olduu için ansınlar ecdatlarını... bu ülkeyi kuranlar kurtuluş savaşında (!) sadece düşman askerini ülkeden göndermiş... içimize sızıp tüm ekonomimize ve siyasetimize yön vermesini engelleyememiştir (!)... daha bir kaç sene öncesine kadar tüm tank ve uçaklarımızı israil modernize ediyordu... sadece bu örnek yeterli sanırım...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle