Kim ne kadar maaş zammı alacak? TIKLA ÖĞREN

Çalışma Bakanı Faruk Çelik'in memur sendikalarıyla yürüttüğü toplu sözleşme görüşmeleri, bayram öncesinde anlaşma ile sonuçlandı. Kimin ne kadar zam alacağı da belli oldu.

Kim ne kadar maaş zammı alacak? TIKLA ÖĞREN
Kim ne kadar maaş zammı alacak? TIKLA ÖĞREN
GİRİŞ 08.08.2013 06:30 GÜNCELLEME 08.08.2013 06:30
Bu Habere 21 Yorum Yapılmış

Memurlara 2014 Ocak'tan geçerli olmak üzere brüt 175 lira seyyanen zam yapıldı. Öğretmenler ise ayrıca 150 lira ek ödeme alacak. 2014 Ocak'ta en düşük memur maaşı 2.010 lira olacak.

Memur sendikalarıyla yürütülen toplu sözleşme görüşmeleri sonuçlandı. Memurlara 2014'ten geçerli olmak üzere brüt 175 lira seyyanen zam yapıldı. Öğretmenlere ise 175 liralık zamma ilaveten tazminat adı altında ocakta 75, temmuzda 75 olmak üzere 150 lira ek ödeme yapılacak. 2014 Ocak'ta en düşük memur maaşı 2010 lira olacak. 2015'te ise bütün memurlar yüzde 3+3 zam alacak. Zam, enflasyonun altında kalırsa fark ödenecek.

Anlaşmayla memurlara 2014 Ocak'tan geçerli olmak üzere brüt 175 lira seyyanen zam yapıldı. Ancak zam brüt olduğu için bu zam miktarından sigorta primi ve vergi gibi kesintiler düşülecek. Bu sebeple memurun eline geçecek net rakam daha düşük olacak. Öğretmenlere ise 175 liralık zamma ilave olarak eğitim öğretim tazminatı adı altında 2014 Ocak'ta 75, Temmuz'da 75 lira olmak üzere toplamda 150 lira ek ödeme yapıldı. Böylece öğretmenin 2014'te alacağı toplam zam 325 lira olacak. Zam sonrası 2014 Ocak'ta en düşük memur maaşı 2010 lira olacak. 2015'te ise tüm memurlara yüzde 3+3 zam yapılırken bu oranın enflasyonun altında kalması durumunda enflasyon farkı ödenecek.

    Sendikalı memurlara 3 ayda bir ödenen toplu sözleşme ikramiyesi 45 TL'den 60 liraya çıkarıldı. Memurlara yapılan zam, memur emeklilerine de yansıtılacak. Öğretmenlerin alacağı ek ödeme öğretmen emeklilerine yansıyacak. Toplu sözleşme masasında 23 bin 4C'li çalışan için de önemli iyileştirme sağlandı. Bu gruptakilere 175 liralık zammın yanı sıra 175 lira iyileştirme yapıldı. Ayrıca 163 lira eş yardımı alacaklar. Memur-Sen Başkanı Ahmet Gündoğdu, çocuk yardımı ile birlikte 4C'lilerin maaşında yaklaşık 550 lira artış olacağını söyledi. Hükümet, geçmiş yılların aksine bu sene memur zammında elini çabuk tuttu. Ay başında başlayan görüşmeler, birkaç gün içerisinde anlaşmayla sonuçlandırıldı. Bayram öncesinde sonuçlandırılan toplu sözleşmeyle 2,6 milyon memur ile 1,9 milyon memur emeklisine bayram müjdesi verilmiş oldu. Ayrıca geçmiş yıllarda yüzdelik zam verilirken bu kez 2014 için seyyanen zam tercih edildi. Böylece yüksek maaş alanla düşük maaş alanın aynı miktarda zam alması sağlandı. Seyyanen zam ile yüksek maaşlı memurla düşük maaşlı memur arasındaki makas da daraltıldı. Seyyanen zam orta ve alt düzeydeki memur için yüzdelik zamma göre daha fazla artış anlamına geliyor. Ancak yüksek maaşlı memur, bu zamma üzülecek. Bu gruptakiler için zam, geçmiş yıllara kıyasla sembolik kalacak. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, zamlara ilave olarak hizmet kollarıyla ilgili hakları, Hakem Heyeti'nin verdiği haklar korunarak ilave iyileştirmelerle artırdıklarını söyledi. Çelik, “on bir ayda kamu işçilerinin sözleşmeleri, İSDEMİR'deki çalışanların sözleşmeleri ve memur toplu sözleşmelerini mutabakatla çözdük.” dedi. 4C'lilerin ekonomik haklarıyla ilgili iyileştirme konusunda sözlerini tuttuklarını kaydeden Çelik, kadro konusunun ise toplu sözleşme masasının değil, Meclis'in kararı yetki alanında olduğunu söyledi.  

    Memur-Sen Başkanı Ahmet Gündoğdu ise yüzde 6+6 zam ve 100 lira da taban aylığa zam talebiyle masaya oturduklarını belirterek, 6 günlük çalışma sonrasında yüzdelik zam yerine 250 lira taban aylığı artış istediklerini anlattı. Taban aylığa yapılan 175 lira zam ile birlikte 1.027 lira olan taban aylık maaşının 1.202 liraya çıkaracağını belirten Gündoğdu, 2015'ten itibaren 1.202 lira üzerinden zamların geleceğini, emekliye ayrılanların ikramiyesinin ve emekli maaşının ona göre hesaplanacağını söyledi. Gündoğdu, “250 lira önermiştik. Ama pazarlık sonrası 175 lirada uzlaştık. Öğretmenler en mağduruydu, 150 lira eğitim öğretim tazminatı verildi.” dedi. Öğretmene yapılan ek ödeme zammının, öğretim elemanlarına ne şekilde yansıyacağı ise YÖK ile yapılacak görüşmelerin sonunda netleşecek.

YORUMLAR 21
  • Genç 06 10 yıl önce Şikayet Et
    Akademisyenlere Maaş İyileştirmesi Neden Hiç Gündeme Gelmiyor !!!. Sayın memur-sen başkanı matematik dersi hiç almış mı acaba? Ciddi şüphem var bu konuda. % 3 + 3 daha iyiydi. Hiç karışmasa ve aynen devam etseydi daha güzel olacaktı. Akademisyenler olarak bir kaç gün eylem mi yapsak acaba? Arkadaşlarla kaç gündür bunu konuşuyoruz.
    Cevapla
  • Ahmet Emre 10 yıl önce Şikayet Et
    uğur günel. öğretmenlerin yapılan artışlardan sonra %17 zam aldıklarının herhalde farkında değilsin. sen memur-sen den ayrılacağına bence başka üyelerin katılımını sağlamaya çalış. başka sendika yetkili olmuş olsa yarısını bile göremezdin...
    Cevapla
  • uğur günel 10 yıl önce Şikayet Et
    yeni olduğum için tanımıyordum bu sendikadan ayrılma zamanı geldi. yeni olduğum için tanımıyordum üye olmuştum bu sendikadan ayrılma zamanı geldi! PEKİ HANGİ SENDİKA ? Tanımıyorum ve bilmiyorum tanıtmıyorlar, üşengeçliğimden de araştırmıyorum ancak yanıma gelip anlatmaları lazım bu sendikaları. öğretmen
    Cevapla
  • kazımm 10 yıl önce Şikayet Et
    bir memur olarak söylüyorum. memur maaşlarında zam'a gerek yok..! asgari ücret iyileştirilsin
    Cevapla
  • ahmet mardini 10 yıl önce Şikayet Et
    Anlamsız yorumlara.... Yahu arkadaş ben bu memur milletini anlamıyorum.Hiçbir şekilde memnun olmuyorlar.Kardeşim yıllardır memurluğun hali belli.Beğenmiyorsan ona göre eğitim al ona göre çalış git başka bir iş yap,ben de memurum.Daha fazla zam alsak ben de sevinirim ama çok şükür demeyi öğrenin artık! Ya zırlamayın ya da gidin başka bir iş yapın.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle