Tarlayken orman olan araziler iade edilecek

Hükümet'in üzerinde çalıştığı “tersine 2B” paketi hazır. Buna göre, daha önce tarla olan ve sonradan orman ilan edilen tapulu araziler hak sahiplerine iade edilecek.

Tarlayken orman olan araziler iade edilecek
Tarlayken orman olan araziler iade edilecek
GİRİŞ 22.05.2013 07:58 GÜNCELLEME 22.05.2013 07:58
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

Nuray Babacan'ın haberi

Hükümet, bir yıldan beri üzerinde çalışmalarını sürdürdüğü, "tersine 2B" paketini tamamladı. Çalışma, daha önce tarla olan ve sonradan orman ilan edilen tapulu arazilerin hak sahipleri tarafından kullanılmasını amaçlıyor. Taslağa göre, yapılacak düzenleme ile daha önce tapusu olup da iptal edilenlere, bu yerler 49 yıllığına bedelsiz verilecek. Kısmi yapılaşmaya kapı açacak bu düzenlemenin bu kapsamdaki orman alanlarını yok edeceği tartışması başladı.

İKİ TİP ARAZİ VAR

Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın hazırladığı taslakla, 2B gibi orman vasfını yitirmiş alanların vatandaşlara satışı anlamına gelen 2B düzenlemesinin ardından, bunun tam tersi, tapulu arazilerinin "orman alanı" ilan edilmesi sorununa çözüm aranıyor. Taslağa göre, arazinin durumuna göre bir kaç formül uygulanacak. Daha önce tapusu olup da iptal edilenlere, bu yerler 49 yıllığına bedelsiz verilecek. Ancak aynı amaç için kullanma şartı getirilecek. Bu alanlar özel orman olacak. Bu ormanlardan elde edilen gelirler, tapu sahibine verilecek.

ORMANLAR KESİLECEK Mİ?

Düzenlemeye göre, tapusu olmayan ve tarla veya bahçe olarak kullananlar için de 29 yıllığına rayiç bedel istenecek. Vatandaşın özel mülkiyetinde bulunan ve aşılı kestane, kızılağaç ve ıhlamur ağaçlarının bulunduğu yerlerin orman alanı sayılmaması yönünde de düzenleme yapıldı. Düzenleme, bu alanlarda "belli oranlarda" yapılaşmaya da izin verecek. Bu, orman alanlarının yok edileceği tartışmalarına neden oluyor.

SAHİPLERİNE DEVREDİLECEK

Yetkililer, 1930-40 yıllarda vatandaşların kullanmadıkları arazilerinin ormanlaşması nedeniyle orman idaresi tarafından "orman alanı" tescil edildiğini belirttiler. Vatandaşların tapulu arazilerini kullanamadığını belirten yetkililer, bu alanların hak sahiplerine devredilmesi, orman alanlarının korunarak, vatandaşların hak kaybının önlenmesi için çalıştıklarını ifade ettiler.

En çok Karadeniz ve Toroslar'da

BAKANLIK yetkilileri bu durumdaki arazilerin en çok Karadeniz ve Toroslar'da bulunduğunu belirterek şöyle konuşuyor: "Orman Bakanlığı envanter çıkardı. Bu tip sorunlu araziler, Karadeniz, Antalya, Toroslar, Mersin'in yanısıra, Şile, Gebze, Silivri'de, Kocaeli ve Bolu gibi yerlerde bulunuyor. Fiilen orman değil ama geçmişte orman olduğu için tapusu iptal edilmiş yerler veya halen tapusu olduğu halde kullanılamayan alanlar. Bunlar kayıtlarda orman olarak görülüyor, ama bazıları fiilen tarım arazisi. Diğer grup ise aynı şekilde arazileri kullanıyorlar ama tapuları yok. Onlardan bedel alınacak."

YORUMLAR 3
  • Tevfik FIKRET GONCULER 9 yıl önce Şikayet Et
    Tapulu arsa ve tarlaları hükümetimiz mutlaka tapu sahiplerine iade etmelidir.agacli alanları korunmalı ,ağacağız alanlarinida sahipleri tasarruf etmelidir.2b halledilmiş iyide olmuştur . Tapulu arsa ve arazilerimizide lutfen sahiplerine iade edınız. T.fikret Gonculer.
    Cevapla
  • Safure KALAFAT 10 yıl önce Şikayet Et
    90 küsür yıl geçti artık tapulu arazilerimizi verin.... Dedemin Atatürkt"en parayla satın aldığı Atatürk öldükten sonra İnönü nün şeflik döneminde cebren el koyup ormanlaştırdığı tapu ve kadastroya gidince dedenin üzerine çıkan arazılerımızı istiyoruz daha doğrusu elimizde yeşil türkiye cümhüriyeti tapusu olan dedemin parayla almış olduğu arazılerimizi istiyoruz..!!!! Not: böyle arazilerden boğaz köylerinde o kadar çok doya varki millet gelen hükümetlerden ümit bekledi yaparlar diye ama onlar halkın istediğine kulak tıkadı elit tabakayı besledi.. yazıklar olun
    Cevapla
  • hüseyin şahin 10 yıl önce Şikayet Et
    MİRASYEDİ OLMAYALIM. Ülke arazilerinin kullanırken yapılan her hata, kanlarıyla bu toprakları sulayan ecdatımıza eziyet vermektedir. Nice tarım arazileri, sulak vadiler meskün mahal oldu. Dere yataklarına kurulan köy ve kasabalar sele suya kurban gitti. Maalesef bu ülkenin arazilerini beton zihniyetliler kontrol altında tutulmaktadır. Ondan sonra gelsin küresel ısınma gelsin yağmurlar seller. Dünya ayakta kalacaksa, bu binalarıyla değil, tarım ve orman arazileriyle olacaktır. Bunu görüp tedbir almayan yetkililer müteselsil sorumludur. "Kıyametin kopacağı gün elinizdeki fidanı dikin" ifadesi herhalde birşeylere işarettir.
    Cevapla